Новини УАІБ

11 липня 2016

Парламент прийняв за основу проект Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо консолідації функцій із державного регулювання ринків фінансових послуг"

Верховна Рада прийняла у першому читанні проект Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо консолідації функцій із державного регулювання ринків фінансових послуг" (реєстраційний №2413а), поданий Президентом України.

Законопроектом пропонується здійснити перерозподіл повноважень державного регулювання фінансової діяльності від Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, до Національного банку України та Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, передбачивши при цьому вилучення із відповідних законодавчих актів усіх норм із посиланнями на Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг.

Проектом передбачено, що Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку здійснюватиме регулювання усіх видів діяльності, яка пов'язана з цінними паперами та фондовим ринком, а також регулювання системи накопичувального пенсійного забезпечення та діяльності недержавних пенсійних фондів, включаючи їх адміністрування.

До повноважень Національного банку України, відповідно до положень законопроекту, пропонується віднести державне регулювання страхової діяльності, системи кредитної кооперації та усіх інших видів небанківських фінансових послуг, які не пов'язані з ринками цінних паперів та похідних (деривативів), фондовим ринком та системою накопичувального і недержавного пенсійного забезпечення.

Проектом пропонується визнати такими, що втратили чинність Закон України "Про іпотечне кредитування, операції з консолідованим іпотечним боргом та іпотечні сертифікати" та Декрет Кабінету Міністрів України "Про довірчі товариства".

*****

НКЦПФР оприлюднила Річний звіт роботи ринку цінних паперів та його регулятора за 2015 рік

НКЦПФР оприлюднила Річний звіт роботи ринку цінних паперів та його регулятора за 2015 рік, повідомляє прес-служба регулятора.

В документі висвітлені показники ринку акцій, облігацій та інших цінних паперів, основні показники облікової системи ринку, діяльності акціонерних товариств та професійних учасників ринку. Окрема увага приділена питанням розвитку законодавства та нормотворчої діяльності про цінні папери, пруденційного нагляду, правозастосування на ринку, міжнародної діяльності тощо.

Голова НКЦПФР Тимур Хромаєв зазначив: «Зловживання з цінними паперами і торгівля «сміттєвими» акціями, на жаль, істотно впливали на процес ціноутворення, тому наша робота по очищенню ринку відобразилась на капіталізації лістингових компаній та обсягу біржових контрактів. Це вкотре підкреслило наскільки викривленим був процес ціноутворення на ринку».

Керівник Комісії підкреслив, що європейський вектор став визначальним в роботі регулятора, саме тому головними завданнями на найближчі три роки визначено розвиток національного законодавства та імплементацію у нього базових директив Європейського Союзу.

Як зазначається у Звіті, станом на кінець 2015 року усього регулятором було зареєстровано випусків цінних паперів ІСІ на загальну суму 450,28 млрд. грн. Найбільша кількість цінних паперів ІСІ розміщена серед юридичних осіб – резидентів (75,63%). Номінальна вартість розміщених цінних паперів ІСІ, що перебували в обігу станом на кінець минулого року, дорівнювала 82,45 млрд. грн.

У 2015 році загальний обсяг випусків цінних паперів інститутів спільного інвестування, зареєстрованих Комісією, становив 14,78 млрд. грн., що у порівнянні з 2014

роком менше на 14,33 млрд. грн. Торік регулятором було зареєстровано 35 випусків інвестиційних сертифікатів пайових інвестиційних фондів на суму 10,58 млрд. грн., що на 14,18 млрд. грн. менше у порівнянні з 2014 роком. Найбільші обсяги емісії інвестиційних сертифікатів зареєстровано у IV кварталі 2015 року.

Протягом минулого року регулятор зареєстрував 60 випусків акцій корпоративних інвестиційних фондів на суму 4,21 млрд. грн., у порівнянні з 2014 роком цей показник зменшився на 142,27 млн. грн. Найбільші обсяги емісії акцій корпоративних інвестиційних фондів зареєстровано у IV кварталі 2015 року.

Станом на кінець минулого року кількість випусків цінних паперів інститутів спільного інвестування, що перебувають в обігу на фондовому ринку, дорівнювала 1 668 шт., з них було допущено до торгів на фондових біржах 13,61%.

В структурі біржового списку у розрізі фондових бірж на кінець 2015 року за кількістю цінних паперів ІСІ виділялася «ПФТС» (113 випусків інвестиційних сертифікатів: 4 – ІІ рівня лістингу, 109 – позалістингові).

При цьому на ринку цінних паперів спостерігалося зменшення обсягу торгів цінними паперами ІСІ, який у 2015 році становив 102,68 млрд. грн., або на 57,23% менше порівняно з 2014 роком.

Найбільший обсяг торгів цінними паперами ІСІ було зафіксовано у березні 2015 року – 19,02 млрд. грн. За підсумками 2015 року в структурі торгів на ринок цінних паперів ІСІ припало 4,73% сумарного обсягу торгів усіма фінансовими інструментами. Частка обсягу торгів цінними паперами ІСІ на біржовому ринку зросла з 2,28% у 2014 році до 2,69% у 2015 році.

Біржовий ринок цінних паперів ІСІ характеризувався нижчим рівнем концентрації, ніж позабіржовий ринок. За підсумками 2015 року обсяг торгів цінними паперами ІСІ на організованому ринку становив 2,76 млрд. грн.

Загальна сума активів інститутів спільного інвестування на кінець 2015 року становила 243,34 млрд. грн., з яких 232,15 млрд. грн. – активи венчурних ІСІ та 11,19 млрд. грн. – активи невенчурних ІСІ

Торік спостерігалося зменшення кількості інвестиційних фондів в Україні, якщо в кінці 2014 року їх нараховувалося 1 207, то в кінці 2015 року – 1 175. ІСІ провадили свою діяльність у 15 областях України, найбільша їх кількість зосереджена в Києві.

Загальна сума активів функціонуючих ІСІ у 2015 році становила 236,02 млрд. грн., тоді як сума чистих активів діючих ІСІ – 199,01 млрд. грн.

У структурі активів діючих ІСІ, станом на 31.12.2015 р. переважала дебіторська заборгованість, інші інвестиції, акції та векселі (91,60%). Така структура пояснюється тим, що частка венчурних фондів у загальних активах ІСІ становила понад 95%й структура їх портфеля помітно позначається на структурі активів зведеного портфеля.

Найбільша частка активів відкритих ІСІ зосереджена в акціях, державних цінних паперах та грошових коштах (відповідно 36,98%, 24,44% та 23,58%), активів інтервальних ІСІ - в акціях та дебіторській заборгованості (відповідно 64,09% та 19,08%), а активів закритих ІСІ зосереджена в дебіторській заборгованості, інших інвестиціях та акціях (відповідно 28,14%, 27,67% та 25,87%).

Також у Звіті Комісії повідомляється, що у 2015 році недержавні пенсійні фонди провадили свою діяльність у восьми регіонах України. Найбільша кількість НПФ зосереджена в Києві. Кількість НПФ зменшилась з 75 станом на кінець 2014 року до 73 станом на кінець 2015 року.

Загальна вартість активів НПФ в кінці минулого року дорівнювала становила 1,98 млрд. грн. Порівняно з кінцем 2014 року цей показник зменшився на 19,84%.

Аналіз структури активів НПФ свідчить, що найбільша їх частка зосереджена в цінних паперах та грошових коштах (відповідно 50,82% та 40,33%).

Більш детально з Річним звітом НКЦПФР за 2015 рік можна ознайомитися за посиланням: http://nssmc.gov.ua/user_files/content/58/1467708469.pdf

*****

Комісія готує законопроект щодо зміни системи розкриття інформації на ринку цінних паперів

НКЦПФР закінчує розробку проекту закону, який комплексно та системно врегулює питання розкриття інформації на ринку цінних паперів, інформує прес-служба Комісії. За словами Директора департаменту стратегії розвитку фондового ринку НКЦПФР Максима Лібанова, цим законопроектом в національне законодавство імплементуються норми євродирективи Transparency Directive (Директива ЄС щодо гармонізації вимог до прозорості інформації про емітентів) та суміжних актів ЄС.

В документі якісно розширюється перелік інформації, і до звичайних форм регулярної та особливої інформації додається поширені в міжнародній практиці Звіт про корпоративне управління та Звіт керівництва, що містить аналіз розвитку бізнесу. Інформацію про власників публічних компаній пропонується розкривати більш поглиблено – інвестори повинні знати не лише формального кінцевого бенефіціара, а й всіх осіб, які впливають на прийняття рішень органами товариства та відповідно впливають на бізнес.

«Без повного розуміння реалій бізнесу, фінансового стану компанії, інтересів пов‘язаних осіб, основних ризиків і невизначеностей, жоден інвестор не зможе прийняти виваженого рішення щодо цінних паперів. Все інше – ворожіння на кавовій гущі, а не інвестиційні рішення, або ж використання інсайдерської інформації», - вважає Максим Лібанов.

В той же час, як зазначив керівник департаменту регулятора, за європейськими стандартами основним принципом в розкритті інформації є максимальне її розповсюдження, для унеможливлення підміни чи підтасовки даних..

Комісія має намір запропонувати в своєму законопроекті розкриття інформації через акредитовані Інтернет-сайти, які працюють за принципом інформаційних агенцій, та сервіси підписки, які надаватимуть можливість підписатися на повідомлення певного емітента.

Регулятор підтримує пропозиції учасників ринку, емітентів щодо скасування публікації звітів в друкованих виданнях, зокрема, які містяться в зареєстрованому у Верховній Раді України законопроекті №4805, але таке скасування повинно відбуватись лише разом із запровадженням низки дублюючих каналів, окрім розміщення в Загальнодоступній базі даних.

*****

Регулятор замінив свідоцтва 27 акціонерним товариствам у зв‘язку зі зміною ПАТ на ПрАТ

У період з 29 червня по 8 липня 2016 року 27 акціонерних товариства пройшли процедуру заміни Свідоцтва про реєстрацію випусків акцій у зв‘язку зі зміною найменування в частині зміни типу акціонерного товариства з публічного на приватне, передає прес-служба НКЦПФР. Всього з 1 травня по 8 липня 2016 року 130 акціонерних товариств змінили тип з ПАТ на ПрАТ.

Нагадаємо, що з 1 травня 2016 року після набрання чинності Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав інвесторів» у публічних акціонерних товариств (ПАТ) з‘явилась можливість за бажанням змінити тип на приватне акціонерне товариство (ПрАТ).

*****

У червні 2016 року на ФБ «Перспектива» було укладено
0,53 тис. договорів на суму 8,83 млрд. грн.

У червні 2016 року на ФБ «Перспектива» було укладено 0,53 тис. договорів на суму 8,83 млрд. грн. Обсяг торгів ОВДП становив 8,79 млрд. грн., опціонними сертифікатами - 25,13 млн. грн., інвестиційними сертифікатами – 8,86 млн. грн., корпоративними облігаціями – 1,5 млн. грн., акціями - 0,15 млн. грн., строковими контрактами - 0,03 млн. грн.

За станом на кінець червня 2016 року кількість цінних паперів та інших фінансових інструментів у Біржовому списку ФБ «Перспектива» дорівнювала 683. З них, 246 цінних паперів перебувало у першому рівні лістингу, 11 - у другому рівні лістингу та 426 - у списку позалістингових цінних паперів. При цьому структура біржового списку Біржі була такою: 231 акція; 240 ОВДП; 36 інвестиційних сертифікатів; 120 корпоративних облігацій; 2 муніципальні облігації; 24 опціонних сертифікати; 23 ф’ючерсних контракти; 6 депозитних сертифікатів НБУ.

*****

У червні 2016 року Індекс ПФТС зріс на 2,87%

У червні 2016 року загальна кількість угод на Фондовій Біржі ПФТС становила 0,76 тис., а їх обсяг – 8,53 млрд. грн. Обсяг угод з ОВДП склав 8,27 млрд. грн. (без врахування угод з центральнім контрагентом - Розрахунковим центром), з корпоративними облігаціями – 0,25 млрд. грн., з акціями - 10,2 млн. грн., з цінними паперами ІСІ – 0,24 млн. грн.

Індекс ПФТС протягом червня зріс на 2,87% з 216,71 до 222,95 пункту, а з початку року – знизився на 7,37% з 240,7 до 222,95%.

За станом на кінець червня 2016 року у Біржовому списку ПФТС перебувало 1 151 цінний папір, з них, 590 акцій, 174 корпоративні облігації, 277 ОВДП, 97 цінних паперів ІСІ, 4 муніципальні облігації, 5 депозитних сертифікатів НБУ та 4 ОЗДП. До першого рівня лістингу було включено 277 цінних паперів, до другого - 31, а до списку позалістингових цінних паперів – 843.

*****

Індекс українських акцій у червні 2016 року зріс на 7,81%

У червні 2016 року на «Українській біржі» було укладено 11,49 тис. угод на загальну суму 0,27 млрд. грн. При цьому обсяг угод з цінними паперами становив 0,15 млрд. грн., а їхня кількість - 9,07 тис. В свою чергу, на строковому ринку «Української біржі» у червні зафіксовано 2,42 тис. угод на загальну суму 0,12 млрд. грн.

Індекс українських акцій протягом місяця зріс на 7,81% з 625,7 до 674,57 пункту, а з початку року – знизився на 1,65% з 685,86 до 674,57 пункту.

*****

За минулий тиждень Індекс ПФТС знизився на 0,27пункту,
а Індекс українських акцій – зріс на 10,54 пункту

Індекс та обсяги торгів на ПФТС за 08.07.2016 р.

Обсяг торгів,

грн.

Індекс

ПФТС

7 612 685,27

223,05

Індекс українських акцій та обсяги торгів на «Українській біржі»
за 08.07.2016 р.

Обсяг торгів,

грн.

Індекс

українських акцій

16 339 345

699,19

*****

Міжнародні резерви України зростають третій місяць поспіль

За попередніми даними НБУ міжнародні резерви України на 1 липня 2016 року становили $13,99 млрд. в еквіваленті. Обсяг резервів зростає третій місяць поспіль. Протягом червня він збільшився на 3,3% або $452 млн. За останні 12 місяців резерви зросли на 36,3%.

Збільшення резервів у червні відбулося насамперед завдяки купівлі Національним банком іноземної валюти для згладжування надмірних коливань на міжбанківському валютному ринку та поповнення резервів. Чиста купівля валюти Національним банком протягом місяця становила $429,6 млн. Аукціонів з продажу валюти Національний банк протягом червня не проводив.

Також нарощуванню резервів сприяло надходження на користь Уряду у сумі $70 млн. У тому числі $50 млн. надійшло від розміщення державних облігацій, номінованих в доларах США.

Збільшення резервів відбулося, незважаючи на проведення платежів Уряду з погашення та обслуговування державного та гарантованого державою боргу в іноземній валюті у сумі $171,2 млн. У тому числі $164,2 млн. було спрямовано на обслуговування за державними цінними паперами.

За результатами місяця обсяг міжнародних резервів України покриває 3,6 місяці імпорту і є достатнім для виконання зобов’язань і поточних операцій Уряду та Національного банку України.

*****

Індекс споживчих цін в Україні у червні 2016 року дорівнював 99,8%,
а у січні-червні - 104,9%

Згідно з повідомленням Державної служби статистики у червні 2016 року Індекс споживчих цін в Україні дорівнював 99,8% (з початку року - 104,9%). У свою чергу, Індекс цін виробників промислової продукції становив 100% (з початку року - 113,9%). При цьому у добувній промисловості та розробленні кар’єрів у червні ціни знизилися на 2% (з початку року - на 46,5%), у переробній промисловості – зросли на 1,5% (з початку року - на 12,4%), а у постачанні електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря – знизились на 3% (з початку року – зросли на 5%).

 

Випуск підготовлено за повідомленнями Інтернет-ресурсів та власною інформацією

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 23.04.24
Кількість КУА278на 23.04.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 23.04.24
Кількість ІСІ1780на 23.04.24
Кількість НПФ*52на 23.04.24
Кількість СК*1на 29.02.24
Активи в управлінні КУА, млн грн615 069на 29.02.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 875на 29.02.24