Новини УАІБ

04 липня 2016

НКЦПФР затвердила зміни до Положення
про провадження депозитарної діяльності

 
НКЦПФР затвердила зміни до Положення про провадження депозитарної діяльності, інформує прес-служба Комісії.

Документ розроблений у зв’язку зі змінами у законодавстві, зокрема, у механізмі виконання Фондом гарантування вкладів фізичних осіб своїх повноважень, встановлених законом, а саме права ФГВФО розпоряджатися акціями неплатоспроможного банку, а також змінами законодавства, пов’язаними з реєстрацією юридичних осіб.

Проект змін до Положення був схвалений Комісією 28 квітня поточного року та опублікований на веб-сайті Комісії. До проекту під час оприлюднення надійшли зауваження та пропозиції ПАТ «Національний депозитарій України», які опрацьовані та враховані. Проект погоджений Фондом гарантування вкладів фізичних осіб та Державною службою спеціального зв’язку та захисту інформації України без зауважень.

*****

Комісія встановила 20 фактів правопорушень на ринку цінних паперів

З 20 червня по 2 липня 2016 року внаслідок розгляду справ, уповноваженими особами Центрального апарату Комісії (без врахування територіальних органів регулятора) було винесено 20 постанов про накладення санкцій за правопорушення, передає прес-служба регулятора.

Комісією виявлені такі правопорушення у діях професійних учасників фондового ринку, емітентів, юридичних та фізичних осіб:

- неподання інформації до Комісії – 10;
- подання недостовірної інформації до Комісії – 1;
- нерозміщення інформації в загальнодоступній інформаційній базі даних Комісії – 1;
- порушення вимог законодавства щодо цінних паперів – 6;
- несвоєчасне виконання розпорядження про усунення порушень законодавства про цінні папери – 1.
З початку поточного року, станом на 2.07.2016 р. (за даними лише Центрального апарату НКЦПФР):
- розглянуто справ про правопорушення на ринку цінних паперів – 304;
- накладено фінансових санкцій за правопорушення на ринку цінних паперів – 235 на суму 3 447 150 грн.;
- винесено попереджень – 48;
- зупинено дію ліцензії – 1;
- анульовано ліцензій – 13;
- сплачено штрафів – 88 на суму 421 340 грн.;
- закрито справ про правопорушення на ринку цінних паперів – 9;
- винесено розпоряджень про усунення порушень законодавства про цінні папери – 160.
 
У рамках діяльності по фінансовому моніторингу на виконання Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення», Комісією за порушення обов’язків  - застосовано санкцію у вигляді штрафу у розмірі 2 550 грн.

*****

Національний банк України оприлюднив перший
Звіт про фінансову стабільність

Національний банк України оприлюднив перший Звіт про фінансову стабільність (ЗФС). Його мета – ідентифікувати ризики фінансової стабільності в Україні, проаналізувати їхній вплив на фінансову систему та економіку країни та надати рекомендації щодо посилення фінансової стабільності.

Звіт про фінансову стабільність разом із Інфляційним звітом є ключовими публічними документами багатьох центральних банків світу. Національний банк готуватиме ЗФС та розміщуватиме його на своїй офіційній сторінці двічі на рік.

Особливістю ЗФС є зосередження на ризиках та рекомендаціях. Навіть якщо ймовірність виникнення шоку низька, але потенційний негативний вплив значний, ризик та його наслідки мають бути відображені у ЗФС.

Перший випуск ЗФС побудований за класичною структурою, якої дотримується більшість центральних банків: покроковий аналіз ключових секторів економіки (реального, фіскального, домогосподарств, ринку нерухомості, банківського, зовнішнього середовища) з метою виявлення ризиків для фінансової системи. Головну увагу приділено ризикам, які виникають безпосередньо в банківській системі – кредитному, достатності капіталу, ліквідності, прибутковості.

Як і більшість центральних банків, Національний банк вважає за пріоритет досягнення та підтримку цінової стабільності в державі. Відповідно до Закону України “Про Національний банк України” регулятор у межах своїх повноважень сприяє фінансовій стабільності, у тому числі стабільності банківської системи. Тому пильна увага приділяється стану фінансової системи загалом та аналізу і протидії ризикам, які можуть порушити її стійкість.
ЗФС адресовано учасникам фінансового ринку та аудиторії, яка цікавиться проблематикою фінансової стабільності. ЗФС дає змогу економічним агентам розважливіше оцінити ситуацію на ринках та утриматися від прийняття на себе непередбачених ризиків. Також ЗФС містить низку рекомендацій органам влади щодо дій та заходів, реалізація яких, на думку Національного банку, є необхідною для укріплення фінансової стабільності та мінімізації ризиків.

Аналіз ґрунтується на наявних даних на дату його підготовки, тому період аналізу для окремих індикаторів може бути різним.

Звіт розміщено за посиланням: http://bank.gov.ua/control/uk/publish/category?cat_id=32236491

*****

ФДМУ готується до приватизації стратегічних підприємств

За інформацією ФДМУ, у травні 2016 року у сфері приватизації Фонд здійснював заходи, спрямовані на виконання планового завдання з надходження коштів від приватизації, встановленого Законом України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» у розмірі 17,1 млрд. грн.

Підготовлений Фондом проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 12 травня 2015 року №271», метою якого є оптимізація переліку об’єктів державної власності, що підлягають приватизації, направлено Міністерству юстиції України для проведення правової експертизи.

Також проходить правову експертизу в Міністерстві юстиції України проект розпорядження Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до деяких розпоряджень Кабінету Міністрів України з питань приватизації», яким передбачається забезпечення продажу державних пакетів акцій енергокомпаній.

На засіданні Кабінету Міністрів України 18 травня 2016 року за поданням Фонду прийнято розпорядження за № 386-р, яким затверджено умови продажу державного пакета акцій ПАТ «Одеський припортовий завод» за конкурсом з відкритістю пропонування ціни за принципом аукціону. Відповідно до умов продажу початкова ціна державного пакета акцій товариства становить 13,175 млрд. грн.

Для залучення широкого кола інвесторів до приватизації українських компаній Фондом на засадах прозорості, публічності та відкритості проводиться інформаційна компанія щодо об’єктів, які пропонуються до продажу. Презентаційна інформація про потенційні об’єкти приватизації оприлюднюється та регулярно оновлюється на веб-сайті Фонду. Станом на 01.06.2016 р. на сайті Фонду оприлюднено інформацію щодо 1032 об’єктів груп А, Д, Ж та 157 об’єктів груп В, Г. Інформаційні оголошення постійно розміщуються на офіційному веб-сайті Фонду та в офіційних друкованих виданнях державних органів приватизації, зокрема, газеті «Відомості приватизації» двічі на тиждень.

У травні 2016 року Фондом оголошено конкурс з продажу пакета акцій ПАТ «Тернопільський радіозавод «Оріон» розміром 96,129% початковою вартістю 140,750 млн. грн. Договори купівлі-продажу пакетів акцій протягом травня 2016 року не укладалися.

На фондових біржах протягом травня 2016 року Фондом запропоновано до продажу 21 пакет акцій 21 акціонерного товариства (далі – АТ) загальною номінальною вартістю 113,273 млн. грн. За підсумками торгів на фондових біржах не було продано жодного пакета акцій.

Крім того, Фондом оголошено аукціон без оголошення ціни з продажу пакета акцій ПАТ «Славутський завод залізобетонних виробів» та 14 аукціонів за методом зниження ціни (голландські аукціони) з продажу пакетів акцій АТ.

На відкритих грошових регіональних аукціонах оголошено продаж пакета акцій ПАТ «Одеський завод радіально-свердлильних верстатів».

Відповідно до наказу Фонду від 11 травня 2016 року №962 завершено пільговий продаж акцій ПрАТ «Івано-Франківський локомотиворемонтний завод».

Протягом звітного періоду органами приватизації змінено форму власності 8 об’єктів державної власності, з яких 6 об’єктів групи А, 1 об’єкт групи Д, 1 об’єкт групи Ж; за угодами з органами місцевого самоврядування – 8 об’єктів групи А комунальної власності.

За оперативними даними, станом на 31 травня 2016 року від приватизації державного майна перераховано до загального фонду державного бюджету майже 34,227 млн. грн., у тому числі протягом звітного місяця – 5,127 млн. грн.

У сфері корпоративного управління Фонд станом на 31 травня 2016 року здійснює управління корпоративними правами держави у 349 господарських товариствах, з яких 132 господарські товариства мають у статутному капіталі державну частку понад 50 % (контрольний пакет), з яких 28 – державну частку 100 %, що становить 38 % загальної кількості господарських товариств, які перебувають у сфері управління Фонду.

Станом на 1 червня 2016 року господарськими товариствами, що перебувають у сфері управління Фонду, прийнято рішення про нарахування за результатами фінансово-господарської діяльності у 2015 році дивідендів на корпоративні права держави в розмірі 11,569 млн. грн., у тому числі протягом травня – 1,572 млн. грн. До Державного бюджету України станом на 1.06.2016 р. перераховано 19,25 тис. грн.

*****

У Києві відбулася Українська енергетична конференція

Минулого тижня Фонд державного майна України за підтримки USAID (the US Agency for International Development) та за участю компанії Deloitte (радника у процесі приватизації в енергетичному секторі) провів у Києві міжнародну Українську енергетичну конференцію, спрямовану на розширення інвестиційних можливостей в енергетичному секторі України, передає прес-служба Фонду.

Більше 100 учасників репрезентували близько 80 компаній та інвестиційних агенцій з більш як 15 країн світу, таких як Індія, Туреччина, Польща, Угорщина, Японія, Корея, США та Україна. На конференції вони ознайомилися з можливостями та умовами інвестування в шість обленерго, чотири ТЕЦ та Центренерго через відкритий та прозорий приватизаційний процес.

Відкриваючи захід, прем’єр-міністр України Володимир Гройсман навів приклади того, як Україна працює над покращенням бізнес-середовища, реформуванням судової системи, зниженням рівня корупції. Він заявив, що «уряд України робить усе можливе, щоб зробити нашу країну більш привабливим місцем для інвестицій і ведення бізнесу. Участь серйозних інвесторів з усього світу у конференції демонструє впевненість у тому, що наші зусилля успішні».

Посол США в Україні Джеффрі Пайєтт підкреслив важливість докладених урядом зусиль щодо приватизації: "Я вітаю зусилля уряду України в цілому і Фонду державного майна України, зокрема, які працюють над тим, аби зробити так, щоб приватизаційний процес відповідав міжнародним стандартам і створював вигідні можливості для інвестицій та ділового світу".

Як зазначив голова ФДМУ Ігор Білоус, Фонд готовий надати потенційним інвесторам доступ до усієї інформації, зробити усе можливе, аби допомогти підготуватися і заохотити брати участь у приватизації.

Він також підкреслив, що Фонд держмайна готовий гарантувати, що іноземні та українські інвестори матимуть рівний доступ та рівні можливості для інвестування в енергетичні компанії України.

За попередніми планами, які керівник ФДМУ озвучив на конференції, продаж обленерго має відбутися у такі терміни: Херсонська і Одеська ТЕЦ – у серпні, Тернопільобленерго і Хмельницькобленерго – у жовтні, Миколаївобленерго, Харківобленерго і Дніпродзержинська ТЕЦ – у листопаді, Черкасиобленерго, Запоріжжяобленерго і Миколаївська ТЕЦ – у грудні.

*****

В Україні сформувався значний відкладений попит на ІРО

Як зазначають експерти компанії Ernst&Young, в Україні сформувався значний відкладений попит на цей інструмент залучення капіталу. Як тільки проблеми на сході країни будуть вирішені, можна очікувати сплеск активності українських компаній. Скоріш за все, популярними майданчиками будуть Варшавська та Лондонська фондові біржі, але емітентам можна порадити звернути увагу і на біржу Франкфурта.

Поточний рік, незважаючи на всі очікувані труднощі, є сприятливим для українських компаній для підготовки до публічного розміщення – вартість консультаційних послуг юридичних та аудиторських компаній істотно знизилася, тож отримати аудиторський висновок або провести необхідну корпоративну реструктуризацію (що необхідно зробити до IPO) зараз можна дешевше. Перша хвиля компаній зможе залучити достатньо інвесторів, адже після завершення кризи вони будуть готові бачити підвищені прогнозні темпи зростання бізнесу, що заявляються кандидатами на IPO, і вкладатимуть гроші в компанії, які довели свою життєздатність у важкі часи.

Характерною рисою фінансових стратегій компаній є мультивекторність у пошуку фінансування. Вони готуються не лише до IPO, а й ведуть переговори з фінансовими (private equity) і стратегічними інвесторами. Ця тенденція збігається з ситуацією в Україні, де відсутність можливості IPO зараз, на тлі дефіциту ліквідності у банківській системі, призводить до того, що компанії активніше розглядають можливість залучення коштів з боку фінансових інвесторів і стратегів, намагаються отримати фінансування за кордоном.

Це, фактично, робить угоди M&A єдиним джерелом капіталу для українських компаній, чому сприяє висока глобальна активність на ринку злиттів та поглинань.

Згідно з дослідженням Ernst&Young «Глобальні тенденції на ринку IPO», протягом січня-березня поточного року на світових ринках було здійснено 167 угод ІРО, у ході яких залучено $12,1 млрд. Починаючи з 2009 року це найнижчі показники за перший квартал.

Лідерами за кількістю та обсягами світових угод ІРО були сектор охорони здоров’я (29 ІРО на загальну суму $1,4 млрд.), технологічний сектор (29 ІРО на суму майже $1 млрд.), промисловий сектор (24 ІРО на суму $1,5 млрд.), фінансовий сектор (13 ІРО на суму $3,26 млрд.), сектор товарів масового споживання (10 ІРО на суму $1,1 млрд.) та сектор нерухомості (7 ІРО на суму $1,7 млрд.).

Експерти зазначають, що повільний старт цього року був зумовлений спадом світової економіки, загальною невизначеністю, падінням цін на нафту, а також нестабільною ситуацією на фондових ринках. Помітне зниження активності у сфері IPO відбулося у США, Азіатсько-Тихоокеанському регіоні й у регіоні EMEIA (Європа, Близький Схід, Індія та Африка). Це те, що відрізняє нинішню ситуацію від попередніх кварталів, коли інертність окремих ринків компенсувалася активним укладенням угод в інших регіонах.

На тлі нестабільної ситуації та песимістичних економічних прогнозів, які безпосередньо впливають на ринок IPO, компанії обрали стратегію вичікування та вивчають інші варіанти залучення фінансування, зокрема на ринку M&A, де, незважаючи на деяке погіршення показників порівняно з насиченим 2015 роком, спостерігається більш активне укладання угод.

*****

За минулий тиждень Індекс ПФТС зріс на 2,47 пункту,
а Індекс українських акцій – на 29,99 пункту

Індекс та обсяги торгів на ПФТС за 02.07.2016 р.

Обсяг торгів - 8 515 312,11 грн. 
Індекс ПФТС -223,33

Індекс українських акцій та обсяги торгів на «Українській біржі»  
за 01.07.2016 р.

Обсяг торгів - 13 548 652 грн. 
Індекс українських акцій - 688,65

*****

У І кварталі 2016 року номінальні доходи населення України зросли на 13,2%

Згідно з даними Державної служби статистики у І кварталі 2016 року доходи населення становили 403,2 млрд. грн., а витрати – 449,2 млрд. грн.

У І кварталі поточного року порівняно з відповідним періодом попереднього року номінальні доходи населення зросли на 13,2%. Наявний дохід, який може бути використаний населенням на придбання товарів та послуг, збільшився на 11,3%, а реальний наявний, визначений з урахуванням цінового фактору, зменшився на 14,9%.

Наявний дохід у розрахунку на одну особу в І кварталі 2016 року становив 6 950,7 грн., що виявилося на 728,5 грн. більше, ніж у І кварталі 2015 року.
Витрати населення в І кварталі 2016 року порівняно з відповідним періодом попереднього року збільшились на 24,3%.

*****

Середня номінальна заробітна плата в Україні
у травні 2016 року становила 4 984 грн.

Середня номінальна заробітна плата штатного працівника підприємств, установ та організацій України у травні 2016 року становила 4 984 грн., що виявилося в 3,4 раза вище рівня мінімальної заробітної плати (1 450 грн.), інформує Державна служба статистики.

Порівняно із квітнем поточного року розмір заробітної плати збільшився на 1,8%, а за останні 12 місяців (відносно травня 2015 року) – на 23,3%.

Індекс реальної заробітної плати у травні 2016 року порівняно із квітнем 2016 року становив 101,6%, а відносно травня 2015 року – 112,2%.

Випуск підготовлено за повідомленнями Інтернет-ресурсів та власною інформацією

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 19.04.24
Кількість КУА278на 19.04.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 19.04.24
Кількість ІСІ1780на 19.04.24
Кількість НПФ*52на 19.04.24
Кількість СК*1на 29.02.24
Активи в управлінні КУА, млн грн615 069на 29.02.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 875на 29.02.24