Новини УАІБ

30 травня 2016

Завершується реєстрація учасників на щорічну конференцію УАІБ «Управління активами інституційних інвесторів: нові перспективи»

10 червня 2016 року у Києві відбудеться науково-практична конференція Української асоціації інвестиційного бізнесу “Управління активами інституційних інвесторів: нові перспективи”, збір заявок на участь у якій триватиме до 03 червня.

Серед пріоритетних питань, які будуть обговорювати учасники цьогорічного форуму, - підходи до адаптації законодавства України у сфері спільного інвестування та недержавного пенсійного забезпечення до вимог Директив ЄС, інструменти для портфельних інвестицій та розвиток їхньої інфраструктури, актуальні питання регулювання діяльності з управління активами, пруденційний нагляд та управління ризиками в КУА.

Участь у конференції візьмуть представники Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, Національної комісії, що здійснює регулювання ринків фінансових послуг, члени УАІБ, саморегулівні організації, біржі, інші професійні учасники фондового ринку, міжнародні фінансові організації.

Інформаційними партнерами конференції виступили Ліга страхових організацій України, Професійна асоціація корпоративного управління, Національне рейтингове агентство IBI-Rating.

Програма конференції та заявка розміщені на сайті УАІБ (www.uaib.com.ua) у розділі Анонси.

*****

Рада з фінансової стабільності відзначила зниження системних ризиків

Минулого тижня відбулося чергове засідання Ради з фінансової стабільності під головуванням Голови Національного банку Валерії Гонтаревої та за участі Міністра фінансів Олександра Данилюка, керівників національних комісій – регуляторів фінансового ринку Тимура Хромаєва і Ігоря Пашка, Директора-розпорядника ФГВФО Костянтина Ворушиліна, передає прес-служба НБУ.

Рада констатувала покращення економічної ситуації в країні з часу останнього засідання на початку березня. Зокрема, до однознакових значень уповільнилась інфляція, відновилося економічне зростання, поступово повертається довіра населення та бізнесу до банківського сектору, валютний ринок стабілізувався. Тим не менше, для закріплення цих позитивних тенденцій потрібен час.

Водночас певні ризики для фінансової стабільності усе ще залишаються. Члени Ради підкреслили необхідність завершення другого перегляду програми розширеного фінансування Міжнародного валютного фонду. Робота місії МВФ в Україні була продуктивною, і зараз зусилля органів влади повинні бути спрямовані на реалізацію визначених МВФ попередніх заходів, що є передумовою для отримання чергового траншу від Фонду та інших міжнародних партнерів.

З урахуванням сприятливих тенденцій члени Ради підтримали подальшу поступову лібералізацію на валютному ринку. Також досягнуто згоди про доцільність скасування найближчим часом пенсійного збору при купівлі валюти.

Рада також розглянула поточні питання роботи державних банків. Міністерство фінансів підтвердило намір впровадити кращі практики корпоративного управління в державних банках та розпочати підготовку до залучення у капітал банків іноземних інвесторів.

Для довідки: Раду з фінансової стабільності створено у березні 2015 року указом Президента України. До її складу входять за посадами Голова Національного банку України, Міністр фінансів України (співголови Ради), Голова Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, Голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, директор-розпорядник ФГВФО, заступник Голови Національного банку України, заступник Міністра фінансів України. Рада є форумом для фахового обговорення системних ризиків, що загрожують фінансовій стабільності держави. У 2016 році відбулося три засідання Ради, а наступне -заплановано на кінець липня поточного року. На початку травня Рада оприлюднила перший звіт про свою діяльність.

*****

НКЦПФР винесла 6 постанов про накладення санкцій

З 16 по 20 травня 2016 року уповноваженими особами Центрального апарату Комісії (без врахування територіальних органів регулятора) було винесено 6 постанов про накладення санкцій за правопорушення, передає прес-служба Комісії.

Регулятором були застосовані такі санкції до професійних учасників фондового ринку, емітентів, юридичних та фізичних осіб:

- за неподання інформації до Комісії – 4;

- за подання не в повному обсязі інформації до Комісії – 1;

- за порушення вимог законодавства щодо цінних паперів – 1.

З початку поточного року, станом на 20.05.2016 р. (за даними лише Центрального апарату НКЦПФР):

- розглянуто справ про правопорушення на ринку цінних паперів – 243;

- накладено фінансових санкцій за правопорушення на ринку цінних паперів – 189 на суму 3 204 150 грн.;

- винесено попереджень – 39;

- зупинено дію ліцензії – 1;

- анульовано ліцензій – 7;

- сплачено штрафів – 74 на суму 347 340 грн.;

- закрито справ про правопорушення на ринку цінних паперів – 7;

- винесено розпоряджень про усунення порушень законодавства про цінні папери – 135.

*****

ФДМУ готує велику приватизацію

Як зазначив на брифінгу, присвяченому підсумкам роботи ФДМУ за останній рік голова Фонду Ігор Білоус, для ефективного пошуку покупців на об’єкти малої приватизації, які по кілька десятків разів безрезультатно виставлялися на продаж, було започатковано “голландські аукціони” (за методом зниження ціни) і електронні аукціони, завдяки яким купити об’єкт можна, перебуваючи в будь-якому місці України, де є доступ до мережі Інтернет, повідомляє прес-служба ФДМУ. З моменту впровадження було проведено 104 голландських аукціони, на яких продано 25 об’єктів. Крім того, відтепер продаж об’єктів малої приватизації відбувається виключно на електронних майданчиках.

Завдяки впровадженим змінам загалом кількість проданих об’єктів малої приватизації за останній рік збільшилася на 30%, а надходження коштів від продажу - на 130%.

У червні буде запущено перший аукціон «без оголошення ціни». На таких аукціонах будуть продаватися підприємства, які не ведуть діяльності понад 3 роки і не знайшли попиту на класичних і голландських торгах.

І. Білоус також розповів, що перед запуском великої приватизації було внесено зміни до законодавства:

- заборонено участь у приватизації представникам країни-агресора;

- дозволено залучати до процесу приватизації радників;

- скасовано обов’язковий попередній продаж 5-10% акцій;

- дозволено брати участь у приватизації іноземним компаніям, частка держави в статутному капіталі яких перевищує 25%;

- надано можливість інвесторам звертатися за вирішенням проблем до міжнародного арбітражу.

Крім того, впроваджено нову Методику оцінки і Правила відбору оцінювачів. Вони, зокрема, передбачають таке:

а) обов’язковий аудит операційної діяльності та підтвердження аудитором балансу;

б) незалежну оцінку контрольних пакетів акцій;

в) бальну незаангажовану систему відбору оцінювачів – без впливу людського фактору.

Найближчим часом готуються до продажу «Одеський припортовий завод», «Гайворонський вагоноремонтний завод», «Тернопільский завод «Оріон» і «Закарпатський завод «Елетроавтоматика».

Також ми готуємо велику енергетичну приватизацію 6 обленерго, 4 ТЕЦ і «Центренерго», - розповів І. Білоус. - Завдяки USAID і Уряду Великобританії ми отримали грантові кошти для залучення консультантів для їх підготовки. Тож сподіваюся, що перші оголошення про продаж об’єктів вже будуть у серпні-вересні. Відповідно, приватизація почнеться через 30-45 днів”.

Щоб привернути увагу інвесторів до приватизації у сфері енергетики, ФДМУ спільно з консультантами і USAID 30 червня 2016 року проведе Міжнародну енергетичну конференцію, присвячену реформуванню енергетичного сектору економіки і впровадженню стимулюючих тарифів.

Також Ігор Білоус презентував спеціально розроблену лендінгову веб-сторінку http://www.privatization.gov.ua, на якій у вигляді «one-stop-shop» трьома мовами представлено всі об’єкти, які держава пропонує до приватизації – з таймером строків продажу об’єктів, переходом на електронні майданчики для їх придбання та пошуком за регіонами і типами об’єктів.

Для довідки: За оперативними даними, станом на 30 квітня 2016 року від приватизації державного майна перераховано до загального фонду державного бюджету 29,1 млн. грн. У сфері корпоративного управління Фонд станом на звітну дату здійснював управління корпоративними правами держави у 352 господарських товариствах, з яких 134 господарські товариства мали у статутному капіталі державну частку понад 50% (контрольний пакет), з яких 30 – державну частку 100%, що становить 38 % загальної кількості господарських товариств, які перебувають у сфері управління Фонду.

*****

Державні органи виконали 67% рекомендацій бізнес-омбудсмена

У І кварталі 2016 року Рада бізнес-омбудсмена України отримала 139 скарг та успішно закрила 123 справи, що є найвищим показником за всі попередні квартали. При цьому прямий фінансовий вплив розслідувань склав 215 млн. грн. Про це свідчать дані нового Звіту Ради, в якому представлені результати діяльності із захисту інтересів українських підприємців в державних органах.

Згідно зі Звітом найбільше скарг надіслали компанії, що функціонують у сферах промислового виробництва, оптової торгівлі, сільського господарства та нерухомості. Найчастіше бізнес-омбудсмену скаржилися представники середнього і малого бізнесу (80% усіх скарг).

У регіональному розрізі лідерами за кількістю скарг є м. Київ (58%), Київська (18%), Житомирська (9%), Харківська (9%) та Львівська (7%) області. При цьому з метою ознайомлення із ситуацією на місцях бізнес-омбудсмен Альгірдас Шемета вже відвідав із робочими візитами 14 регіонів України.

Найбільш актуальними питаннями для українських підприємців у І кварталі були електронне адміністрування ПДВ, податкові перевірки, інші податкові питання та дії державних регуляторів, взаємовідносини з правоохоронними органами. Практично перестали надходити скарги з питань реєстрації підприємств і майнових перевірок та щодо поточного відшкодування ПДВ.

У звітному кварталі була зафіксована найменша частка відхилених скарг у порівнянні з попередніми кварталами, яка склала 21%. Така тенденція засвідчує, що обізнаність скаржників про критерії прийому скарг зростає.

З метою підвищення прозорості взаємодії у ході розслідувань і підготовки рекомендацій Рада підписала Меморандум про партнерство та співробітництво з Національним антикорупційним бюро України (НАБУ). Співпраця передбачатиме розгляд конкретних скарг і притягнення чиновників до відповідальності у разі зловживання службовим становищем.

Наприкінці травня виповнився рік з моменту офіційного старту прийому бізнес-омбудсменом України скарг від бізнесу. Загалом, за цей час від підприємців з усіх областей країни було отримано 828 скарг. За результатами їх опрацювання успішно закрито 350 справ та надано 264 рекомендації державним органам, 67% з яких виконано. Прямий фінансовий ефект становив 3,44 млрд. грн. Крім того, Рада бізнес-омбудсмена підготувала 6 системних звітів з рекомендаціями для Кабінету Міністрів та підписала 4 меморандуми про співпрацю з державними органами.

Незважаючи на те, що Державна фіскальна служба стабільно очолює антирейтинг відомств, на які скаржиться бізнес, цей державний орган має за останній рік один з найвищих рівнів виконання рекомендацій Ради (72%). Міністерство юстиції, яке перебуває на другому місці за кількістю виданих рекомендацій, виконало 76% з них. Найнижчий відсоток виконання рекомендацій бізнес-омбудсмена продемонструвала Прокуратура України (18%).

*****

За минулий тиждень Індекс ПФТС зріс на 3,73 пункту,
а Індекс українських акцій – знизився на 24,1 пункту

Індекс та обсяги торгів на ПФТС за 27.05.2016 р.

Обсяг торгів,

грн.

Індекс

ПФТС

193 631 322,76

216,01

Індекс українських акцій та обсяги торгів на «Українській біржі»
за 27.05.2016 р.

Обсяг торгів,

грн.

Індекс

українських акцій

5 839 625

623,5

*****

Національний банк України знизив облікову ставку до 18%

Правління Національного банку України прийняло рішення про зниження облікової ставки до 18% річних з 27 травня 2016 року, інформує прес-служба НБУ. Це стало можливим завдяки стійкій тенденції до уповільнення споживчої інфляції, яка узгоджується з інфляційними цілями на 2016 і 2017 роки. У разі подальшого зниження ризиків для цінової стабільності та уповільнення прогнозної інфляції Національний банк продовжить поступове пом’якшення монетарної політики для підтримки відновлення економічної активності.

*****

У І кварталі 2016 року обсяг капітальних інвестицій в економіку України дорівнював 51,6 млрд. грн.

У січні–березні 2016 року підприємствами та організаціями України за рахунок усіх джерел фінансування було освоєно 51,6 млрд. грн. капітальних інвестицій, що у порівнянних цінах виявилося на 0,7% більше від обсягу капітальних інвестицій за відповідний період попереднього року, інформує Державна служба статистики.

Головним джерелом фінансування капітальних інвестицій залишаються власні кошти підприємств та організацій, за рахунок яких освоєно 73,5% загального обсягу. Частка залучених та запозичених коштів, а саме кредитів банків і коштів іноземних інвесторів, становила 9,6%. За рахунок державного та місцевих бюджетів освоєно 2,3% капітальних інвестицій.

Найвагомішу частку капітальних інвестицій (95,6% загального обсягу) освоєно у матеріальні активи, з яких у будівлі та споруди – 46,9% усіх інвестицій, у машини, обладнання та інвентар і транспортні засоби – 44,2%. У нематеріальні активи вкладено 4,4% загального обсягу капітальних інвестицій. На капітальний ремонт активів спрямовано 2,2 млрд. грн. капітальних інвестицій (4,3% від загального обсягу).

*****

За січень–березень 2016 року від’ємний фінансовий результат великих та середніх підприємств України склав 58,6 млрд. грн.

За січень–березень 2016 року фінансовий результат до оподаткування великих та середніх підприємств України виявився від’ємним та склав 58,6 млрд. грн. (за січень–березень 2015 року від’ємний фінансовий результат дорівнював 385,9 млрд. грн.), передає Державна служба статистики.

Прибуток даних підприємств становив 97,5 млрд. грн. і проти відповідного періоду минулого року зменшився на 20,7%. Збитків ними допущено на суму 156,1 млрд. грн., що виявилося у 3,3 раза менше, ніж за січень–березень 2015 року. Частка збиткових підприємств за січень–березень 2016 року. порівняно з відвідним періодом минулого року зменшилася на 6,9% до 39,7%.

*****

Індекс промислового виробництва в Україні у квітні 2016 року становив 103,5%, а у січні-квітні - 103,7%

Згідно з даними Державної служби статистики у квітні 2016 року у порівнянні з відповідним періодом минулого року Індекс промислового виробництва в Україні становив 103,5% (у січні-квітні - 103,7%). При цьому у квітні поточного року у порівнянні із березнем спостерігалося падіння промислового виробництва на 3,4%

У добувній промисловості та розробленні кар’єрів у квітні 2016 року у порівнянні із квітнем 2015 року обсяги промислового виробництва зросли на 3% (з початку року - на 3,9%), у переробній промисловості - на 5,8% (з початку року - на 4,8%), а у постачанні і розподіленні електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря – зменшилися на 5% (з початку року – на 0,6%).

*****

У січні-квітні 2016 року підприємствами України було виконано
будівельних робіт на суму 14,6 млрд. грн., що виявилося на 8,5% більше обсягів будівництва у відповідному періоді 2015 року

У січні-квітні 2016 року підприємствами України було виконано будівельних робіт на суму 14,6 млрд. грн., що на 8,5% більше обсягів будівництва у відповідному періоді 2015 року, повідомляє Державна служба статистики.

По будівлям Індекс будівельної продукції у січні-квітні 2016 року становив 106,9% (по житловим будівлям – 102,5%, по нежитловим будівлям - 113,4%), а по інженерним спорудам – 110,6%. При цьому у січні-квітні 2016 року в порівнянні із січнем-квітнем 2015 року зростання обсягів будівництва було зафіксовано у переважній більшості областей України.

*****

Середня номінальна заробітна плата в України
у квітні 2016 року дорівнювала 4 895 грн.

За інформацією Державної служби статистики середня номінальна заробітна плата штатного працівника підприємств, установ та організацій України у квітні 2016 року становила 4 895 грн., що у 3,6 раза вище рівня мінімальної заробітної плати (1 378 грн.).

Порівняно із березнем розмір заробітної плати зменшився на 0,5%, а за останні 12 місяців (відносно квітня 2015 року) зріс на 22,4%.

Індекс реальної заробітної плати у квітні 2016р. порівняно із березнем 2016 року становив 96,1%, а відносно квітня 2015 року – 107,6%.

 

Випуск підготовлено за повідомленнями Інтернет-ресурсів та власною інформацією

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 19.04.24
Кількість КУА278на 19.04.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 19.04.24
Кількість ІСІ1780на 19.04.24
Кількість НПФ*52на 19.04.24
Кількість СК*1на 29.02.24
Активи в управлінні КУА, млн грн615 069на 29.02.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 875на 29.02.24