Новини УАІБ

10 травня 2016

Оприлюднено річний Звіт про діяльність Ради фінансової стабільності

Рада фінансової стабільності, з огляду на практику міжвідомчих органів з фінансової стабільності країн Європейського союзу, розпочинає публікацію річного Звіту про діяльність Ради, повідомляє прес-служба НБУ. Перший звіт охоплює період з квітня 2015 року по березень 2016 року включно.

Перше засідання Ради відбулося 27 квітня 2015 року. За рік роботи Рада провела шість засідань, у тому числі два позачергових, оскільки існувала необхідність термінового обговорення питань, які створювали ризики для фінансового сектору.

На кожному засіданні Ради Національний банк надавав огляд ризиків, які загрожували стабільності фінансової системи України. Серед інших тем, які обговорювалися під час засідань: реструктуризація суверенного боргу, співпраця з міжнародними донорами, співпраця Національного банку і Уряду для забезпечення цінової стабільності, очищення фінансового сектору, Стратегія розвитку державних банків, реформи в аудиті, а також посилення спроможності Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку та Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Зокрема, у Звіті зазначається, що у 2015-2016 роках НКЦПФР підготувала законодавчі ініціативи для набуття фактичного членства у Міжнародній організації комісій з цінних паперів (далі – IOSCO). Це забезпечить належний обмін інформацією та наблизить регулювання вітчизняного фінансового ринку до міжнародних стандартів.

Комісія представляє Україну в IOSCO та є її членом з 1996 року, але поки що не приєдналась до Меморандуму IOSCO через низку недоліків вітчизняного законодавства, в тому числі у частині статусу та повноважень Комісії.

Після приєднання до згаданого Меморандуму НКЦПФР:

- отримає право вимагати від регуляторів інших країн розслідувати причетність фізичних або юридичних осіб до правопорушень на фондовому ринку;

- буде визнаною світовим співтовариством як такою, що має всі необхідні повноваження для проведення розслідування правопорушень на фондовому ринку.

У лютому поточного року IOSCO прийняла резолюцію про включення Комісії до Додатку «В» Меморандуму IOSCO. Тобто Україну визнали готовою до приєднання до Меморандуму за умови проведення реформи регулятора фондового ринку.

Найближчим часом очікується внесення Президентом України на розгляд Верховної Ради України необхідних законопроектів, спрямованих на посилення спроможності НКЦПФР.

Окремим питанням, над яким працює НКЦПФР, є розвиток інфраструктури фондового ринку у відповідності до принципів IOSCO. На сьогодні інфраструктура є фрагментованою і переважно не відповідає вказаним принципам. Це обумовлює високі ризики системи, відсутність справедливого ціноутворення, неможливість розвитку низки інструментів та сегментів ринку.

З урахуванням міжнародного досвіду, зокрема, рекомендацій Банку міжнародних розрахунків, принципів побудови інфраструктури фінансових ринків IOSCO, директив ЄС, кращої практики інших країн, рішеннями, спрямованими на удосконалення інфраструктури фондового ринку, стануть збільшення вимог до капіталу та порядку провадження діяльності учасників ринку, консолідація елементів інфраструктури, розбудови ІТ систем, підвищення надійності розрахунків тощо.

Члени Ради підтримали кроки НКЦПФР щодо розбудови інфраструктури фондового ринку відповідно до кращої міжнародної практики та посилення спроможності Комісії, у т.ч. розробку законопроектів, прийняття яких дозволить приєднатися до Меморандуму IOSCO.

Публікація річного Звіту відбуватиметься регулярно у другому кварталі кожного року. Інформаційно-аналітичну та адміністративну підтримку діяльності Ради забезпечує секретаріат у складі департаменту фінансової стабільності Національного банку.

Для довідки: Раду з фінансової стабільності створено у березні 2015 року указом Президента України. До її складу входять Голова Національного банку України, Міністр фінансів України (співголови Ради), Голова Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, Голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, директор-розпорядник ФГВФО, заступник Голови Національного банку України, заступник Міністра фінансів України. Рада є форумом для фахового обговорення ризиків, що загрожують фінансовій стабільності держави. У 2016 році відбулося два засідання Ради. Наступне заплановано провести у травні поточного року.

*****

У цьому році парламент має підтримати запровадження
в Україні трирівневої пенсійної системи

Віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко сподівається, що пенсійна реформа, яка передбачає введення трирівневої системи пенсійного забезпечення, буде підтримана Парламентом вже в цьому році, передає прес-служба Уряду.

«Питання пенсійної реформи – це одне з пріоритетних завдань чинного Уряду. В Україні зараз по факту працює лише солідарна система пенсійного забезпечення, яка знаходиться в кризі і яка сьогодні не може задовольнити в повному обсязі очікування і потреби пенсіонерів», - сказав він.

«Майбутнє пенсійної системи - це коли українець зможе отримувати пенсію з трьох джерел: солідарного рівня, накопичувального і недержавного пенсійного страхування. І цю можливість ми маємо українцям відкрити», - наголосив Павло Розенко.

Віце-прем’єр нагадав, що урядові законопроекти, які забезпечать функціонування трирівневої системи пенсійного забезпечення, вже внесені на розгляд Парламенту. «Сподіваюся пенсійна реформа буде проведена у цьому році», - підкреслив Павло Розенко

*****

Мінекономрозвитку провело засідання щодо
лібералізації валютного регулювання

У Мінекономрозвитку пройшло засідання щодо лібералізації валютного регулювання під головуванням Першого віце-прем’єр-міністра – Міністра економічного розвитку і торгівлі України Степана Кубіва та за участі представників НБУ та Мінфіну, інформує прес-служба Міністерства. Ініціатива Мінекономрозвитку, щодо його проведення була підтримана Прем‘єр-міністром України Володимиром Гройсманом під час засідання Кабінету Міністрів України наприкінці квітня.

Під час засідання щодо лібералізації валютного регулювання були обговорені проблемні питання, які порушувалися підприємствами-експортерами під час засідань Ради з просування експорту при Мінекономрозвитку та за результатами огляду торговельної політики. Обговорювали спрощення процедури інвестування за кордон, лібералізацію валютного регулювання, обов’язковий продаж валютної виручки, повернення валютної виручки та спрощення банківських процедур.

За результатами засідання було домовлено про розробку Дорожньої карти з лібералізації адміністративних обмежень.

У Мінекономрозвитку зазначають, що Національний банк вже здійснив певні кроки у цьому напрямку, а саме: щодо пом'якшення вимог стосовно обов’язкового продажу валютної виручки та щодо лібералізації валютного регулювання з метою повернення за кордон іноземному інвестору дивідендів.

*****

Рейтингове агентство IBI-Rating спільно з ПАКУ провели дослідження «Корпоративне управління в банках України 2016»

Рейтингове агентство IBI-Rating спільно з Професійною асоціацією корпоративного управління (ПАКУ) провели дослідження «Корпоративне управління в банках України 2016», повідомляє прес-служба Асоціації.

У рамках дослідження були проаналізовані показники корпоративного управління 110 банків України, які здійснювали діяльність станом на 26.04.2016 р.

Основною метою дослідження є визначення існуючого рівня та недоліків корпоративного управління банків України, з метою прийняття інвестиційних рішень. Рейтингова оцінка корпоративного управління була проведена відповідно до «Методології оцінки корпоративного управління суб’єктів господарювання (публічні акціонерні товариства) згідно публічної інформації».

З результатами дослідження можна ознайомитися за посиланням: http://cgpa.com.ua/images/news/1/cg-banks-2016-final-27.04.2016.pdf

*****

Фонд держмайна зменшив розмір гарантійної
застави для учасників приватизації

29 квітня 2016 набув чинності наказ Фонду державного майна №526 від 15 березня 2016 року, відповідно до якого конкурсна гарантія учасника приватизаційного конкурсу з продажу об'єктів групи Г та паливно-енергетичного комплексу визначається у розмірі 5% від початкової ціни пакета акцій (раніше ця сума складала 20%), повідомляє прес-служба ФДМУ.

Розмір застави було змінено за порадою представників міжнародних організацій, які є членами Робочої групи, утвореної постановою Кабінету Міністрів України від 24 червня 2015 року №525 «Про утворення робочої групи з підготовки рекомендацій та пропозицій до проектів рішень Кабінету Міністрів України щодо приватизації та умов продажу об’єктів державної власності, що підлягають приватизації».

“Цей крок стосується виключно об’єктів групи Г (стратегічні підприємства та об’єкти паливно-енергетичного комплексу) і має на меті заспокоїти іноземних інвесторів, які стурбовані попередньою необхідністю блокування значної суми коштів у банківській системі України”, – прокоментував зазначене рішення заступник голови ФДМУ Андрій Гайдуцький.

*****

За минулий тиждень Індекс ПФТС знизився на 5,05 пункту,
а Індекс українських акцій – зріс на 13,12пункту

Індекс та обсяги торгів на ПФТС за 06.05.2016 р.

Обсяг торгів,

грн.

Індекс

ПФТС

154 167 449,31

219,86

Індекс українських акцій та обсяги торгів на «Українській біржі»
за 06.05.2016 р.

Обсяг торгів,

грн.

Індекс

українських акцій

5 156 672

640,11

*****

Реальні доходи населення України у 2015 році зменшилися на 22%

Реальний наявний дохід населення, визначений з урахуванням цінового фактору в 2015 році, у порівнянні із 2014 роком зменшився на 22,2%, інформує Державна служба статистики.

В абсолютному виразі у 2015 році доходи населення становили 1,74 трлн. грн., витрати – 1,73 трлн. грн., приріст заощаджень склав 6,2 млрд. грн.

Водночас, у 2015 році порівняно з 2014 роком номінальні доходи населення зросли на 15%. Наявний дохід у розрахунку на одну особу в 2015 році становив 31,08 тис. грн., проти 26,8 тис. грн. у 2014 році.

Витрати населення у 2015 роком у порівняні з 2014 роком збільшилися на 16,9%.

*****

У квітні міжнародні резерви України зросли на 4,1%

За попередніми даними міжнародні резерви України станом на 1 травня 2016 року становили $13,24 млрд. в еквіваленті, передає прес-служба Нацбанку. Після скорочення обсягу резервів у березні, протягом квітня їх обсяг зріс на 4,1% або на $519,5 млн., майже повернувшись до рівня, досягнутого на початок 2016 року. За останні 12 місяців резерви зросли на 37,5%.

Збільшення резервів у квітні відбулося насамперед завдяки купівлі НБУ іноземної валюти для згладжування надмірних коливань на міжбанківському валютному ринку та поповнення резервів. Чиста купівля валюти Національним банком протягом місяця становила $675,8 млн. Зокрема, протягом місяця було проведено 13 валютних аукціонів, під час яких чиста купівля валюти становила $528,4 млн. Аукціонів з продажу валюти Національний банк протягом квітня не проводив.

Також нарощуванню резервів сприяло надходження на користь Уряду у сумі $661,1 млн. З них $651,1 млн. від розміщення облігацій внутрішньої державної позики, номінованих у доларах США, та $10 млн. від Міжнародного банку реконструкції та розвитку.

Збільшення резервів відбулося, незважаючи на проведення платежів Уряду з погашення та обслуговування державного та гарантованого державою боргу в іноземній валюті у сумі $114 млн. У тому числі $58,4 млн. було спрямовано на обслуговування за державними цінними паперами.

Також у квітні Національний банк повернув кошти за операцією swap у сумі $762,2 млн. (сальдо).

За результатами місяця обсяг міжнародних резервів України покриває 3,4 місяці імпорту і є достатнім для виконання зобов’язань і поточних операцій Уряду та Національного банку України.

*****

Індекс споживчих цін в Україні у квітні 2016 року
дорівнював 103,5%, а у січні-квітні - 105,1%

Згідно з повідомленням Державної служби статистики у квітні 2016 року Індекс споживчих цін в Україні дорівнював 103,5% (з початку року - 105,1%). Індекс цін виробників промислової продукції становив 103,6% (з початку року - 108,2%). При цьому у добувній промисловості та розробленні кар’єрів у квітні ціни зросли на 13,1% (з початку року - на 24,9%), у переробній промисловості - на 2,3% (з початку року - на 6,4%), а у постачанні електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря - на 2,9% (з початку року – на 5,7%).

Випуск підготовлено за повідомленнями Інтернет-ресурсів та власною інформацією

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 25.04.24
Кількість КУА278на 25.04.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 25.04.24
Кількість ІСІ1780на 25.04.24
Кількість НПФ*52на 25.04.24
Кількість СК*1на 29.02.24
Активи в управлінні КУА, млн грн615 069на 29.02.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 875на 29.02.24