Новини УАІБ

04 травня 2016

До парламенту подано законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення рівня корпоративного управління в акціонерних товариствах"

Група народних депутатів подала до Верховної Ради проект закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення рівня корпоративного управління в акціонерних товариствах" (реєстраційний №2302а-д).

Як зазначається у пояснювальній записці до документа, він, зокрема, передбачає:

– доповнення Цивільного кодексу України новими статтями щодо започаткування механізму рахунка умовного зберігання (ескроу) який надасть можливість удосконалення здійснення розрахунків за придбані акції;

– доповнення статей 8 та 11 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" з метою надання Національній комісії з цінних паперів та фондового ринку права здійснювати контроль за виконанням учасниками ринку вимог щодо спеціальних процедур, встановлених статтями 65-653 Закону України "Про акціонерні товариства", та права застосування заходів впливу до учасників, які не виконують зазначене;

– внесення змін до статей 39-42 Закону України "Про цінні папери та фондовий ринок" щодо необхідності розкриття інформації про зміну власників акцій, яким належить 5 і більше відсотків простих акцій публічного акціонерного товариства, про набуття особою пакету акцій у розмірі 50 і більше відсотків або 75 і більше відсотків або 95 і більше відсотків акцій товариства, а також інформації про таких власників акцій;

– викладення у новій редакції статті 65 Закону України "Про акціонерні товариства" з метою удосконалення механізму придбання акцій приватного акціонерного товариства за наслідком придбаного контрольного пакета акцій;

– доповнення Закону України "Про акціонерні товариства" новими статтями 651 "Придбання акцій публічного акціонерного товариства за наслідками придбання контрольного пакета акцій або значного контрольного пакету акцій", 652 "Обов’язковий продаж простих акцій акціонерами на вимогу особи (осіб, що діють спільно), яка є власником 95 і більше відсотків простих акцій", 653 "Обов'язкове придбання особою (особами, що діють спільно), яка є власником 95 і більше відсотків простих акцій акціонерного товариства акцій на вимогу акціонерів", 654 "Наслідки недотримання вимог щодо виконання обов’язків власником контрольного пакета акцій або значного контрольного пакету акцій або пакету акцій у розмірі 95 і більше відсотків акцій товариства" та 655 "Особливості придбання контрольного та домінуючого контрольного пакетів акцій в приватних акціонерних товариствах" , тощо.

Крім того, законопроектом передбачено внесення змін до деяких інших законодавчих актів України з метою комплексного врегулювання механізмів придбання акцій товариства за наслідком придбаного контрольного, значного або домінуючого пакета акцій.

Прийняття цього закону сприятиме підвищенню рівня корпоративного управління в акціонерних товариствах, захисту прав та інтересів інвесторів та адаптації національного законодавства до законодавства Європейського Союзу.

*****

НКЦПФР винесла попередження чотирьом фондовим біржам
за бездіяльність по запобіганню маніпулювання

Минулого тижня уповноважені особи Комісії, у рамках системної протидії маніпулюванню цінами на фондовому ринку, розглянули справи ПАТ «Українська біржа», ПАТ «Перспектива», ПАТ «КМФБ» та ПАТ «Фондова біржа ПФТС» за фактами їх бездіяльності по запобіганню маніпулювання цінами під час здійснення операцій з цінними паперами, передає прес-служба регулятора.

У зв‘язку з порушенням вимог «Порядку запобігання маніпулювання цінами під час здійснення операцій з цінними паперами на фондовій біржі» у частині незабезпечення виявлення та дослідження фактів порушення учасниками біржових торгів відповідних положень правил фондової біржі щодо запобігання маніпулюванню, Комісія винесла всім чотирьом організаторам торгівлі цінними паперами попередження.

Загалом, станом на 25.04.2016 р., за фактами маніпулювання цінами на фондовому ринку НКЦПФР порушила 143 справи, з них протягом поточного року розглянуто та прийнято рішення у 11 справах за цим видом правопорушення.

За результатами розгляду справ щодо торговців цінними паперами застосовано фінансових санкцій на загальну суму 1,9 млн. грн., анульовано дві ліцензії на здійснення професійної діяльності.

*****

До кінця поточного року Комісія планує перейти на формат електронної взаємодії як між департаментами регулятора, так і з суб‘єктами ринку

НКЦПФР проводить процедуру закупівлі і впровадження програмного комплексу Системи електронного документообігу, інформує прес-служба Комісії.

Закупівля відбувається за процедурою двоступеневих торгів. На першому етапі всім учасникам пропонується подати попередні пропозиції із зазначенням технічних, якісних та інших характеристик предмета закупівлі, умов поставки, підтвердження професійної і технічної компетентності тощо, без зазначення ціни пропозиції. Кінцевий строк подання пропозицій на першому етапі - 27 травня.

До другого етапу Комісія допускає всі пропозиції, які виявляться прийнятними в цілому (але не менше двох). Учасники повинні будуть деталізувати свої пропозиції на вимогу Комісії та зазначити ціну послуги. Результати другого етапу планується оголосити у червні.

НКЦПФР має на меті до кінця поточного року перейти на формат електронної взаємодії як між департаментами регулятора, так і з суб‘єктами ринку, щоб знизити витрати, пов’язані з паперовим документообігом, мінімізувати вплив людського фактору та пришвидшити комунікації.

Система електронного документообігу передбачатиме автоматизацію також і зовнішніх процесів, зокрема надання адміністративних послуг, надання адмінданих та інформації на запити громадян чи органів державної влади тощо. Така система відкриє широкі можливості з моніторингу стану поточних процесів, дій виконавців, підготовки документів.

Крім того, система дозволить інформаційно зв‘язати Центральний апарат Комісії із територіальними підрозділами та державним підприємством «Агентство з розвитку інфраструктури фондового ринку», що дозволить вирішити проблему надмірного дублювання даних.

*****

НКЦПФР винесла 3 постанови про накладення санкцій

З 18 по 22 квітня 2016 року уповноваженими особами Центрального апарату НКЦПФР (без врахування територіальних органів регулятора) було винесено 3 постанови про накладення санкцій за правопорушення, інформує прес-служба Комісії.

За неподання інформації до Комісії до одного професійного учасника ринку – депозитарної установи застосована санкція у вигляді штрафу в розмірі 1 700 грн.

Також до іншого професійного учасника ринку – депозитарної установи застосовано санкцію у вигляді зупинення дії ліцензії, за порушення вимог Ліцензійних умов у частині призначення на посаду керівника депозитарної установи особи, яка не мала відповідного сертифіката на здійснення професійної діяльності установленого зразка.

На підставі результатів розслідування Комісії був встановлений факт маніпулювання цінами на фондовому ринку з боку одного торговця цінними паперами і застосована фінансова санкція у вигляді штрафу в розмірі 200 000 грн.

З початку поточного року, станом на 22.04.2016 р. (за даними лише Центрального апарату НКЦПФР):

- розглянуто справ про правопорушення на ринку цінних паперів – 218;

- накладено фінансових санкцій за правопорушення на ринку цінних паперів – 170 на суму 2 872 710 грн.;

- винесено попереджень – 34;

- зупинено дію ліцензії - 1;

- анульовано ліцензій – 7;

- сплачено штрафів – 60 на суму 281 540 грн.;

- закрито справ про правопорушення на ринку цінних паперів – 6;

- винесено розпоряджень про усунення порушень законодавства про цінні папери – 121.

*****

Нацкомфінпослуг оприлюднила дані щодо розвитку ФФБ та ФОН

За даними нового звіту Нацкомфінпослуг, на початку 2016 року ліцензії на здійснення діяльності із залучення коштів установників управління майном з метою фінансування об’єктів будівництва або проведення операцій з нерухомістю мали 57 фінансових компаній. При цьому загальна кількість довірителів, які уклали договори з фінансовими компаніями-управителями щодо участі у фондах фінансування будівництва (ФФБ) становила 19,5 тис. (19,37 тис. фізичних осіб та 0,13 тис. юридичних осіб). За 2015 рік кількість учасників таких фондів зросла на 9,6% або на 1,7 тис. Паралельно спостерігалося збільшення коштів, залучених ФФБ. За станом початок 2016 року їх обсяг дорівнював 19,25 млрд. грн., що на 4,72 млрд. грн. або на 32,4% перевищило результат початку минулого року.

Емісію сертифікатів фондів операцій з нерухомістю (ФОН) на звітну дату мали право здійснювати 15 компаній, з яких тільки 4 створили 4 фонди. Їхніми учасниками були лише 15 фізичних осіб, які вклали у ФОН 43,1 млн. грн. Протягом минулого року ці показники залишалися практично незмінними.

*****

У січні-березні 2016 року на ринках країн Європи емітенти
здійснили 50 ІРО, у результаті яких залучили 3,5 млрд. євро

Згідно з інформацією компанії PricewaterhouseCoopers, у січні-березні 2016 року на ринках країн Європи емітенти здійснили 50 ІРО, у результаті яких залучили 3,5 млрд. євро. У порівнянні з аналогічним періодом 2015 року кількість публічних розміщень зменшилась на майже 40%, а обсяг залучених коштів – у 4,7 рази.

Для порівняння, у І кварталі 2015 року було здійснено 82 ІРО на загальну суму 16,4 млрд. євро.

За словами експертів, початок року виявився дещо складним для європейського ринку ІРО, адже його надмірна волатильність призвела до того, що багато розміщень опинилися на межі зриву. Крім того, це також негативно впливало на цінові очікування від здійснення ІРО.

Внаслідок цього інвестори почали звертати більше уваги на укладання угод зі злиттів та поглинань і майже не цікавилися ринком первинних публічних розміщень.

У січні-березні 2016 року серед усіх європейських фондових майданчиків найкращі показники обсягу залучених коштів мали London Stock Exchange (Великобританія) – 2,33 млрд. євро, група бірж NASDAQ OMX – 811 млн. євро, Deutsche Börse (Німеччина) - 288 млн. євро, Borsa Italiana (Італія) - 28 млн. євро та Warsaw Stock Exchange (Польща) – 19 млн. євро.

Лідерами за кількістю розміщень стала London Stock Exchange – 18 ІРО. За нею йшли група бірж NASDAQ OMX – 14 ІРО, Warsaw Stock Exchange та BME Spanish Exchange (Іспанія) – по 5 ІРО, Deutsche Börse – 3 ІРО.

Найбільшими розміщеннями у І кварталі були ІРО компаній CYBG – 521 млн. євро, Metro Bank – 518 млн. євро, Scandinavian Tobacco - 480 млн. євро, Countryside Properties – 449 млн. євро, Ascential – 390 млн. євро. Ці п’ять компаній у цілому залучили 2,36 млрд. євро, що становить 63% від загального обсягу європейського ринку ІРО у І кварталі 2016 року.

Крім того, чотири з п’яти найкрупніших розміщень відбулися на лондонському майданчику.

Найбільші обсяги угод ІРО були зафіксовані у фінансовому секторі, компанії якого залучили 1,32 млрд. євро, секторі промислових товарів (872 млн. євро), секторі промислових послуг (551 млн. євро), секторі комунальних послуг (269 млн. євро), промисловому секторі (232 млн. євро). Іншими галузями, які також привернули увагу інвесторів, були сектор охорони здоров’я, технологічний та сировинний сектори.

Міжнародні експерти запевняють, що результати діяльності європейських ринків ІРО протягом перших трьох місяців поточного року не матимуть негативного впливу у подальшому. Згідно з їхніми прогнозами, до кінця 2016 і на початку 2017 року очікується пожвавлення ринку, хоча й не таке суттєве, як у попередні два роки.

*****

За минулий тиждень Індекс ПФТС знизився на 7,61 пункту,
а Індекс українських акцій – зріс на 14,75пункту

Індекс та обсяги торгів на ПФТС за 29.04.2016 р.

Обсяг торгів,

грн.

Індекс

ПФТС

370 246 881,28

224,91

Індекс українських акцій та обсяги торгів на «Українській біржі»
за 29.04.2016 р.

Обсяг торгів,

грн.

Індекс

українських акцій

10 835 469

626,99

*****

Міністерство фінансів випустить додаткові ОЗДП, щоб технічно завершити реструктуризацію зовнішнього державного боргу України

Минулого тижня за пропозицією Міністерства фінансів Уряд підтримав рішення здійснити додатковий випуск і розміщення облігацій зовнішніх державних позик (ОЗДП) України 2015 року та державних деривативів, передає прес-служба Мінфіну. Додатковий випуск цих ОЗДП дозволить завершити технічні питання реструктуризації зовнішнього державного боргу України, яка була здійснена у листопаді 2015 року.

Міністерство фінансів активно працює над оздоровленням системи державних фінансів та зменшенням боргового навантаження на державний бюджет. З цією метою у минулому році Міністерство фінансів успішно провело реструктуризацію 13 з 14 серій облігацій зовнішніх державних позик та гарантованих державою єврооблігацій, що входили до периметру реструктуризації державного та гарантованого державою боргу.

Для остаточного завершення реструктуризації державного та гарантованого державою боргу в України залишилося зобов’язання здійснити додатковий випуск нових облігацій та державних деривативів для держателів старих облігацій на загальну суму близько $430,6 млн.

Рішенням уряду за пропозицією Мінфіну затверджуються умови додаткового випуску і розміщення облігацій зовнішніх державних позик України 2015 року та умови випуску і розміщення державних деривативів. Таким чином, єдиним не врегульованим державним боргом залишається так званий - «російський борг» у сумі $3 млрд.

*****

Національний банк України зберігає прогноз інфляції
на рівні 12% у 2016 році та 8% у 2017 році

Національний банк України зберігає прогноз споживчої інфляції на рівні 12% на кінець 2016 року і 8% на кінець 2017 року, незважаючи на те, що у першому кварталі зниження інфляції відбувалося швидше, ніж прогнозувалося у січні. Такі прогнози інфляції відповідають цілям монетарної політики Національного банку. Про це йдеться у новому «Інфляційному звіті» Нацбанку.

Незмінність прогнозу пов’язана насамперед з тим, що більшість факторів, які сприяли стрімкому уповільненню інфляції у січні-березні 2016 року, мають короткостроковий характер, і їхній вплив буде нівельовано в наступних періодах. Також повернення показника інфляції до цільових значень буде підтримане зростанням цін на світових товарних ринках.

Економіка України відновить зростання в 2016 році. За оцінками НБУ, реальний ВВП вже за результатами першого кварталу продемонструє приріст у річному вимірі, хоч і незначний. У цілому за рік Національний банк вважає за доцільне залишити прогноз економічного зростання на рівні 1.1%. З одного боку, очікування Національного банку щодо динаміки цін на світових товарних ринках покращилися. З іншого боку, сприятливий вплив цього фактору може бути нівельований погіршенням ділових очікувань та настроїв інвесторів у разі затримки з відновленням співпраці з Міжнародним валютним фондом.

Окреслені прогнози передбачено базовим сценарієм, який є найбільш ймовірним. У його основі лежать припущення, що ситуація на сході країни не погіршуватиметься, співпраця з МВФ продовжиться, ціни на світових товарних ринках зростатимуть протягом прогнозного горизонту.

Для довідки: «Інфляційний звіт» відображає бачення Національного банку щодо поточного та майбутнього стану економіки України з акцентом на інфляційному розвитку, що є основою рішень з монетарної політики. Національний банк України публікує звіт щокварталу, починаючи з квітня 2015 року.

*****

Середня номінальна заробітна плата в України
у березні 2016 року становила 4 920 грн.

Згідно з даними Державної служби статистики середня номінальна заробітна плата штатного працівника підприємств, установ та організацій України у березні 2016 року становила 4 920 грн., що виявилося у 3,6 раза вище рівня мінімальної заробітної плати (1 378 грн.).

Порівняно із лютим поточного розмір заробітної плати збільшився на 7,3%, а за останні 12 місяців (відносно березня 2015 року) – на 27,4%.

Індекс реальної заробітної плати у березні 2016 року порівняно із лютим 2016 року становив 106,2%, а відносно березня 2015 року – 101,6%.

 

Випуск підготовлено за повідомленнями Інтернет-ресурсів та власною інформацією

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 19.04.24
Кількість КУА278на 19.04.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 19.04.24
Кількість ІСІ1780на 19.04.24
Кількість НПФ*52на 19.04.24
Кількість СК*1на 29.02.24
Активи в управлінні КУА, млн грн615 069на 29.02.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 875на 29.02.24