НКЦПФР завершує роботу над встановленням ознак фіктивності емітентів цінних паперів

14 липня 2015

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку затвердила «Положення про встановлення ознак фіктивності емітентів цінних паперів та включення таких емітентів до списку емітентів, що мають ознаки фіктивності».

Як зазначила директор Департаменту корпоративного управління та корпоративних фінансів Алла Папаіка, Комісія встановила нові критерії визначення ознак фіктивності емітента та його цінних паперів, що є підставою для включення до переліку учасників ринку, що мають такі ознаки. Так, відтепер до цих ознак належать співвідношення показника капіталізації емітента до інших показників його діяльності, кількість працівників емітента та розміри витрат емітента на оплату праці одного працівника.

За словами А.Папаіки, документом також передбачено ознаки, відповідність яким є підставою для прийняття рішення про включення корпоративного інвестиційного фонду до Списку емітентів, що мають ознаки фіктивності.

Цей Список є відкритою та доступною базою, до якої вносяться емітенти, що не дотримуються чи навмисно порушують встановлені норми чинного законодавства у своїй діяльності. Емітент може бути виключеним зі Списку у разі, якщо надасть до регулятора документи, що підтверджують усунення підстав для визнання його таким, що має ознаки фіктивності. Так, формування, ведення та внесення змін до Списку здійснює Комісія в електронному вигляді та публікує інформацію на  своєму офіційному веб-сайті.

Документ Комісії вже погоджено з Міністерством фінансів України, Державною фіскальною службою і направлено до Міністерства юстиції для проходження державної реєстрації.

За повідомленням прес-служби НКЦПФР

 

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 28.03.24
Кількість КУА278на 28.03.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 28.03.24
Кількість ІСІ1779на 28.03.24
Кількість НПФ*53на 28.03.24
Кількість СК*1на 31.01.24
Активи в управлінні КУА, млн грн608 656на 31.01.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 815на 31.01.24