Новини УАІБ

30 червня 2015

Д.Леонов презентував пропозиції УАІБ щодо оподаткування на фондовому ринку в Американській торговельній палаті 

22 червня 2015 року Головуючий Ради УАІБ Дмитро Леонов взяв участь у засіданні Комітету з питань банківських і фінансових послуг Американської торговельної палати. Він презентував пропозиції Української асоціації інвестиційного бізнесу щодо необхідності внесення змін до Податкового кодексу України у сфері фондового ринку, які раніше отримали підтримку інших професійних асоціацій учасників ринку цінних паперів на галузевій зустрічі Цільової команди з податкової реформи у НКЦПФР.

Зокрема, Д.Леонов акцентував увагу на важливості для інвестора стабільності режиму оподаткування операцій з капіталом та необхідності узгодження податкових змін з бізнес-спільнотою, що забезпечить позитивні зміни в оподаткуванні та поліпшить інвестиційний клімат у країні.

Члени Палати підтримати та доповнили пропозиції Української асоціації інвестиційного бізнесу та підговувати звернення до Міністерства фінансів України з проханням ініціювати внесення змін до Податкового Кодексу України у частині оподаткування фондового ринку та операцій із фінансовими інструментами.

*****

За станом на кінець травня 2015 року кількість зареєстрованих інвестфондів в Україні дорівнювала 2 075, з них 383 КІФ та 1 692 ПІФ

Як свідчать дані НКЦПФР, у січні-травні 2015 року в економіку України через інструменти фондового ринку було залучено 36,66 млрд. грн. Такий показник на 9,56 млрд. грн. перевищив результат перших п’яти місяців минулого року.

Упродовж звітного періоду Комісія зареєструвала 45 випусків акцій на загальну суму 28,96 млрд. грн., що виявилося на 25,59 млрд. грн. більше ніж у січні-травні 2014 р.

Значні за обсягом випуски акцій, які суттєво вплинули на загальну структуру зареєстрованих емісій протягом зазначеного періоду, було здійснено такими банківськими установами з метою збільшення статутного капіталу, як ПАТ «Державний експортно-імпортний банк України», «ВТБ Банк», «ОТП Банк», «Хрещатик», «Київська Русь», «Фінансова ініціатива» та «Преміум».

Кількість випусків корпоративних облігацій, зареєстрованих Комісією у звітному періоді, дорівнювала 43, а їх обсяг - 2,82 млрд. грн. Порівняно з січнем-травнем минулого року обсяг емісії цих цінних паперів зменшився на 4,48 млрд. грн.

Обсяг випусків інвестиційних сертифікатів пайових інвестиційних фондів, зареєстрованих Комісією за січень-травень поточного року, склав 4 млрд. грн., або на 12,06 млрд. грн. менше ніж в аналогічному періоді минулого року. Обсяг випусків акцій корпоративних інвестиційних фондів збільшився на 558,74 млн. грн. та становив 880,18 млн. грн.

За станом на кінець травня 2015 року кількість зареєстрованих корпоративних та пайових інвестиційних фондів в Україні дорівнювала 2 075, з них 383 КІФ та 1 692 ПІФ.

На організованому ринку цінних паперів України у січні-травні 2015 року було укладено угод на загальну суму 165,57 млрд. грн., що виявилося на 3,34% менше ніж в аналогічному періоді минулого року.

Обсяг виконаних біржових контрактів з цінними паперами на організаторах торгівлі на первинному ринку становив 1,62% від загального обсягу виконаних біржових контрактів, а на вторинному ринку - 98,38%.

Найбільші обсяги торгів серед фінансових інструментів (151,82 млрд. грн. або 91,96% від загального обсягу) були зафіксовані з облігаціями внутрішньої державної позики.

Обсяг торгів корпоративними облігаціями дорівнював 4,93 млрд. грн., деривативами - 3,82 млрд. грн., акціями - 3,31 млрд. грн., інвестиційними сертифікатами - 1,55 млрд. грн., опціонними сертифікатами – 0,13 млрд. грн., муніципальними облігаціями - 18 млн. грн.

На ФБ «Перспектива» у січні-травні 2015 року було укладено угод з цінними паперами на суму 138,3 млрд. грн., на ФБ ПФТС - на суму 21,62 млрд. грн., а на «Українській біржі» - на суму 3,12 млрд. грн.

Обсяги торгів на інших біржах були такими: КМФБ - 1,67 млрд. грн.; ПФБ - 0,44 млрд. грн.; УФБ – 0,28 млрд. грн.; УМВБ - 0,12 млрд. грн.; СЄФБ - 38,92 млн. грн.; УМФБ - 5,94 млн. грн.; ФБ «ІННЕКС» - 2,66 млн. грн.

*****

НБУ оприлюднив фінальну версію Комплексної програми розвитку фінансового сектору України до 2020 року

У середині травня поточного року Національна рада реформ підтримала та схвалила Комплексну програму розвитку фінансового сектору України до 2020 року. Нещодавно Національний банк оприлюднив фінальну версію цього документа, який було затверджено Постановою Правління НБУ за №391 від 18.06.2015 р.

У роботі над розробкою Програми брали участь представники регуляторів фінансового ринку. До обговорення її проекту були залучені представники експертних і наукових кіл, які надали низку пропозицій та зауважень. Також під час розроблення документа були враховані рекомендації міжнародних фінансових дорадчих та донорських організацій. Презентований проект Програми отримав схвальну оцінку як учасників ринку, так і представників інститутів громадянського суспільства.

Основною метою Програми є розбудова в Україні повноцінного, дієвого та ефективного фінансового ринку, збалансування всіх його сегментів, розбудова інфраструктури та зміцнення стійкості до ризиків. Досягнення цієї мети забезпечуватиметься шляхом реалізації низки взаємопов’язаних заходів, спрямованих на комплексне реформування фінансового сектору.

Згідно з документом, в його основу покладено такі базові принципи:

- європейська інтеграція;

- лібералізація фінансових ринків та набуття режиму внутрішнього ринку з ЄС у сфері фінансових послуг;

- збалансованість економічних інтересів, через формування ринкового конкурентоспроможного середовища;

- незалежність та ефективність роботи регуляторів, здійснення нагляду на основі оцінки ризиків;

- прозорість та високі стандарти розкриття інформації учасниками фінансового сектору та регуляторами;

- відповідальність та довіра між учасниками фінансового сектору та регуляторами;

- цілісність фінансової системи, всебічний захист прав кредиторів, споживачів та інвесторів.

Запорукою успішної реалізації Програми є синхронне впровадження певних дій та заходів. Насамперед мова йде про досягнення макроекономічної стабілізації, у тому числі низької інфляції, відсутності дисбалансів зовнішнього сектору, відновлення економічного зростання, нормалізації відсоткових ставок. Конче необхідним є проведення економічної дерегуляції та податкової реформи, що стимулюватиме приплив внутрішнього та зовнішнього капіталу в економіку.

Ще одним важливим напрямком має стати неухильне дотримання гарантій прав власності та принципів відповідальності за завдані збитки через реалізацію судової реформи й реформи правоохоронної системи.

Як зазначається у документі, реформи проводитимуться в усіх сегментах фінансового сектору, зокрема у банківському секторі, секторі небанківських фінансових установ на фондовому ринку тощо.

Реалізація Програми відбуватиметься у три етапи. Перший - передбачає очищення фінансового сектору, зокрема кардинальне вирішення проблеми «баластів» минулого, виведення із ринку недобросовісних гравців, розкриття інформації про реальних власників учасників фінансового сектору.

Другий етап – це перезавантаження фінансового сектору, насамперед забезпечення прозорості та рівноправності в ланцюжку «акціонер-менеджмент-клієнт», скасування усіх адміністративних обмежень, обумовлених кризою, підвищення капіталізації учасників фінансового сектору, посилення захисту прав позичальників, кредиторів та інвесторів.

У ході третього етапу створюватимуться передумови для довгострокового сталого розвитку фінансового сектору шляхом: наближення стандартів регулювання платоспроможності та ліквідності банків до рекомендацій Базельського комітету; запровадження накопичувального пенсійного забезпечення; стимулювання ринку страхових та інших фінансових послуг; розвитку інфраструктури та інструментів фінансового сектору; створення додаткових гарантій фінансової надійності на випадок економічної рецесії; підвищення інституційної спроможності регуляторів.

У процесі реалізації основних напрямків та виконання завдань Програми очікується, що до 2020 року будуть створені передумови для стабільного розвитку вітчизняної економіки України, а також підвищення рівня конкурентоспроможності фінансового сектору та його інвестиційної привабливості.

З повною версією документа можна ознайомитися за посиланням: http://bank.gov.ua/doccatalog/document?id=18563297

*****
Загальні чисті активи європейських інвестиційних фондів
за І квартал 2015 року збільшилися на 12,6%

Згідно з даними звіту Представницької асоціації європейської індустрії інвестиційного менеджменту (EFAMA) «Тренди європейської індустрії інвестиційних фондів в І кварталі 2015 року», загальні чисті активи інвестиційних фондів, зареєстрованих у Європі, за І квартал поточного року збільшилися на 12,6% і, за станом на початок квітня 2015 року, складали 12 663 млрд. євро.

Серед всіх європейських країн найбільший обсяг чистих активів спостерігався у інвестиційних фондів Люксембургу. На їхню частку припадало 27,8% загального обсягу активів (3 525 млрд. євро). На другому місці за цим показником розташувалися інвестиційні фонди Ірландії (15% або 1 896 млрд. євро), на третьому - Німеччини (13,7% або 1 729 млрд. євро), на четвертому - Франції (13,5% або 1 715 млрд. євро), на п’ятому - Великобританії (11,5% або 1 456 млрд. євро).

У січні-березні поточного року в усіх європейських країнах було зафіксоване збільшення обсягів активів інвестиційних фондів. Єдиним виключенням стала Греція, активи інвестиційних фондів якої зменшилися на 2,3%.

Найбільше зростання активів інвестфондів відбулося у Великобританії (на 21%), Швейцарії (на 16,9%), Швеції (на 14,3%), Ліхтенштейну (на 14,3%) та Ірландії (на 14,1%).

У кінці минулого року EFAMA змінила класифікацію європейських інвестиційних фондів. Відтепер, вони поділяються не на інвестфонди групи UCITS та групи non-UCITS, як раніше, а на фонди групи UCITS та фонди групи AIFs (альтернативні інвестиційні фонди), що функціонують на основі Директиви ЄС Alternative Investment Managers Directive (AIFMD).

Крім того, відбулися зміни у класифікації видів фондів групи UCITS. Зокрема, замість збалансованих фондів з’явилися фонди з мульти-активами (Multi-Asset Funds).

Частка чистих активів фондів групи UCITS у загальному обсязі активів європейських інвестиційних фондів, за станом на початок квітня 2015 року, дорівнювала 65,4%, а фондів групи AIFs - 34,6%.

Загальні чисті активи фондів групи UCITS за І квартал 2015 р. зросли на 15,4% до 8 276 млрд. євро.

Частка активів фондів акцій у загальній структурі фондів групи UCITS складала 38%, фондів облігацій - 28%, фондів з мульти-активами - 16%, фондів грошового ринку - 12%, інших видів фондів - 6%.

За звітний період загальні активи фондів акцій зросли на 16,2%, фондів облігацій - на 10,1%, фондів з мульти-активами - на 19%, фондів грошового ринку - на 10,2%, а інших видів фондів - на 43,6%.

За станом на початок квітня поточного року найбільші обсяги активів фондів групи UCITS мали інвестфонди таких країн: Люксембург - 35,7% від загального обсягу активів усіх європейських фондів цієї групи (2 956 млрд. євро); Ірландія - 17,7% (1 461 млрд. євро); Великобританія - 13,9% (1 50 млрд. євро); Франція - 9,4% (779 млрд. євро); Швейцарія - 4,9% (402 млрд. євро).

Чисті активи інвестиційних фондів групи UCITS у звітному періоді збільшилися майже в усіх європейських країнах. Найбільше зростання було зафіксоване в інвестфондах Великобританії (на 22,5%), Швейцарії (на 17,7%), Іспанії (на 17,7%) Ірландії (на 14,6%) та Словенії (на 13,5%).

Зменшення чистих активів інвестиційних фондів групи UCITS спостерігалося тільки на Мальті (на 8,2%) та в Греції (на 4,9%).

Також слід зазначити, що сукупні чисті активи європейських інвестиційних фондів групи AIFs за січень-березень поточного року зросли на 7,8% і, за станом на 01.04.2015 р., дорівнювали 4 387 млрд. євро.

У І кварталі поточного року в європейських інвестиційних фондах групи UCITS відбувся приплив коштів обсягом 284,5 млрд. євро. Для порівняння, у січні-березні минулого року інвестфонди цієї групи залучили близько 148 млрд. євро.

Найбільший обсяг продажу цінних паперів (100,9 млрд. євро) був зафіксований у фондів з мульти-активами. Фонди облігацій залучили 76,7 млрд. євро., фонди грошового ринку - майже 13,8 млрд. євро, фонди акцій - 39,1 млрд. євро, а інші види фондів - 22,7 млрд. євро.

Лідерами за обсягами залучених коштів стали інвестиційні фонди групи UCITS Люксембургу (116,54 млрд. євро), Франції (66,3 млрд. євро), Ірландії (48,54 млрд. євро), Іспанії (15,61 млрд. євро), Швейцарії (11,5 млрд. євро) та Італії (11 млрд. євро).

Разом із тим, у ряді країн Європи відбувся відтік коштів з інвестфондів групи UCITS. Зокрема, фонди Великобританії втратили 9,27 млрд. євро, Мальти - 0,45 млрд. євро, Греції - 0,24 млрд. євро, а Ліхтенштейну - 0,05 млрд. євро.

Також у звіті EFAMA повідомляється, що у січні-березні поточного року загальний приплив коштів у європейські інвестиційні фонди групи AIFs становив 17,13 млрд. євро.

*****
Нацкомфінпослуг оприлюднила дані щодо
діяльності ФФБ та ФОН у І кварталі 2015 року

Згідно з даними Нацкомфінпослуг, на початку ІІ кварталу 2015 року ліцензії на здійснення діяльності із залучення коштів установників управління майном з метою фінансування об’єктів будівництва або проведення операцій з нерухомістю мали 49 фінансових компаній (на початку року - 51). При цьому загальна кількість довірителів, які уклали договори з фінансовими компаніями-управителями щодо участі у фондах фінансування будівництва (ФФБ) становила 19,12 тис. (19 тис. фізичних осіб та 0,12 тис. юридичних осіб).

За І квартал 2015 року кількість учасників таких фондів зросла на 7,5% або на 1,34 тис. Паралельно спостерігалося збільшення коштів, залучених ФФБ. За станом початок ІІ кварталу 2015 року їх обсяг дорівнював 16,05 млрд. грн., що на 1,52 млрд. грн. або на 10,5% перевищило результат початку поточного року.

Емісію сертифікатів фондів операцій з нерухомістю (ФОН) на звітну дату мали право здійснювати 15 компаній, з яких тільки 4 створили 7 фондів. Їх учасниками були лише 15 фізичних осіб, які вклали в ФОН 43,1 млн. грн. Останніми роками ці показники залишаються практично незмінними.

*****

За минулий тиждень Індекс ПФТС зріс на 0,12 пункту,
а Індекс українських акцій - на 17,52 пункту

Індекс та обсяги торгів на ПФТС за 26.06.2015 р.

Обсяг торгів - 75 778 545,32 грн.
Індекс ПФТС - 351,38

Індекс українських акцій та обсяги торгів на «Українській біржі»  
за 26.06.2015 р.

Обсяг торгів - 29 659 178 грн.
Індекс українських акцій - 1 024,62

*****

Державний борг України у січні-травні 2015 року у гривневому еквіваленті зріс на 323,3 млрд. грн., а у доларовому - зменшився на $2,15 млрд.

За інформацією Міністерства фінансів станом на 31 травня 2015 року державний та гарантований державою борг України становив 1 424 126 798,27 тис. грн. або $67 660 178,61 тис., в тому числі: державний та гарантований державою зовнішній борг - 915 989 413,35 тис. грн. (64,32% від загальної суми державного та гарантованого державою боргу) або $43 518 601,99 тис.; державний та гарантований державою внутрішній борг - 508 137 384,93 тис. грн. (35,68%) або $24 141 576,62 тис.

Державний борг України дорівнював 1 194 191 280,77 тис. грн. (83,85%) або $56 735 955,99 тис., в тому числі: державний зовнішній борг - 712 858 765,57 тис. грн. (50,05%) або $33 867 877,12 тис.; державний внутрішній борг - 481 332 515,2 тис. грн. (33,80%) або $22 868 078,87 тис.

Гарантований державою борг України становив 229 935 517,51 тис. грн. (16,15%) або $10 924 222,62 тис., в тому числі: гарантований зовнішній борг - 203 130 647,77 тис. грн. (14,26%) або $9 650 724,87 тис.; гарантований внутрішній борг - 26 804 869,73 тис. грн. (1,88%) або $1 273 497,75 тис.

Протягом січня-травня 2015 року сума державного та гарантованого державою боргу України збільшилася у гривневому еквіваленті на 323 294,1 млн. грн., при цьому у доларовому еквіваленті державний та гарантований державою борг зменшився на $2 151,7 млн. Основною причиною таких змін є девальвація національної валюти, курс якої по відношенню до долара США зріс з близько 15,77 грн./дол. США на кінець 2014 року до близько 21,05 грн. /дол. США на кінець травня 2015 року.

*****

Середня заробітна плата в Україні у травні 2015 року дорівнювала 4 042 грн.

За інформацією Державної служби статистики у травні 2015 року в Україні середня номінальна заробітна плата, нарахована на одного штатного працівника, склала 4 042 грн., що виявилося на 1,1% більше показника квітня 2015 року. Реальна заробітна плата у порівнянні з попереднім місяцем зменшилася на 1%. У травні 2015 року у порівнянні із травнем 2014 року середня номінальна заробітна плата зросла на 17,8%, а реальна - зменшилася на 27,6%.

У січні-травні 2015 року середня номінальна заробітна плата становила 3 788 грн., що виявилося на 13,8% більше показника січня-травня 2014 року. Реальна заробітна плата у порівнянні із аналогічним періодом минулого року зменшилася на 23,5%. Загальна кількість штатних працівників за травень зменшилася на 0,4% і за станом на кінець місяця склала 8 039,3 тис. осіб.


Випуск підготовлено за повідомленнями Інтернет-ресурсів та власною інформацією

 

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 19.04.24
Кількість КУА278на 19.04.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 19.04.24
Кількість ІСІ1780на 19.04.24
Кількість НПФ*52на 19.04.24
Кількість СК*1на 29.02.24
Активи в управлінні КУА, млн грн615 069на 29.02.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 875на 29.02.24