Новини УАІБ

22 червня 2015

Відбулося засідання Ради УАІБ

18 червня відбулося чергове засідання Ради УАІБ.

Члени Ради виключили зі складу членів УАІБ дві компанії: ТОВ «КУА «ОФЕРТА» (м. Київ) - на підставі рішення Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку у зв’язку із закінченням терміну дії ліцензії та неподанням компанією документів на отримання нової ліцензії на здійснення професійної діяльності на фондовому ринку – діяльності з управління активами інституційних інвесторів, а також ТОВ «КУА «ТЕРРА ФІНАНС» (м.Київ) - у зв’язку   з рішенням НКЦПФР про анулювання ліцензії згідно поданої компанією заяви.

*****

НКЦПФР презентувала Річний звіт про роботу
фондового ринку та його регулятора у 2014 році

НКЦПФР підбила підсумки своєї роботи і діяльності вітчизняного фондового ринку за 2014 рік та оприлюднила Річний звіт під назвою «Ринок цінних паперів. Європейський вибір: нові можливості та зростання».

У документі проаналізовано діяльність Комісії, зокрема, у напрямку регулювання ринку і сприяння його розвитку. Звіт містить детальну аналітичну та статистичну інформацію щодо динаміки показників українського фондового ринку протягом минулого року. Зокрема, зазначено, що у 2014 році Комісія зосередила свої зусилля на підвищенні ефективності фондового ринку та його регулятора, удосконаленні законодавства на ринку цінних паперів, впровадженні сучасних правил та норм роботи на ньому, поліпшенні  механізмів захисту прав інвесторів тощо.

За словами Голови НКЦПФР Тимура Хромаєва, наразі Комісія стає на шлях кардинальних змін щодо євроінтеграції та впровадження міжнародних стандартів. Перш за все, необхідно удосконалити інфраструктуру ринку, зокрема, розрахункові, клірингові та депозитарні системи. Другий важливий для Комісії напрямок, який вона активно розвиватиме у 2015 році - повне розкриття інформації учасниками, емітентами, у тому числі й кінцевими бенефіціарами та фізичними особами. До того ж, потрібно збільшити кількість інструментів на ринку, зокрема, облігацій міжнародних фінансових організацій, інфраструктурних та біржових облігацій, товаророзпорядчих цінних паперів. Важливим завданням є й підвищення стандартів корпоративного управління до директив Європейського Союзу та очищення ринку від компаній, діяльність яких не відповідає вимогам чинного законодавства.

Пріоритетним питанням для Комісії є незалежність і самофінансування, що дасть можливість розширити повноваження регулятора, які необхідні для виконання стратегічно важливих функцій модернізації вітчизняного ринку.

Т. Хромаєв підкреслив, що кожен крок Комісії направлений на реалізацію її ключового завдання - захисту прав та інтересів інвесторів з урахуванням кращих європейських стандартів, а також висловив сподівання, що керуючись принципами ефективності, прозорості, передбачуваності і об'єктивності, спільним зусиллями можна подолати корупцію та підвищити рівень довіри інвестора як до самого українського фондового ринку, так і до його регулятора.

Для довідки: повну електронну версію річного звіту можна подивитись за посиланням: http://nssmc.gov.ua/user_files/content/58/1434375845.pdf.

*****

Комісія оприлюднила проект змін до Положення
про провадження депозитарної діяльності

НКЦПФР оприлюднила проект рішення «Про затвердження Змін до Положення про провадження депозитарної діяльності», основною метою якого є врегулювання певних питань провадження депозитарної діяльності Центральним депозитарієм та депозитарними установами та приведення норм Положення до вимог чинного законодавства.

Проектом, зокрема, передбачається: уточнення порядку функціонування рахунку в цінних паперах держави; необхідність подання при відкритті рахунку інформації щодо наявності ідентифікаційного коду як для резидентів, так і для нерезидентів та відображення відповідної інформації у реєстрі власників іменних цінних паперів; регламентування порядку списання прав на цінні папери з рахунків власників при погашенні; встановлення порядку посвідчення депозитарними установами довіреності на право участі та голосування на загальних зборах акціонерного товариства тощо.

*****

Громадська рада при НКЦПФР провела чергове засідання

Минулого тижня відбулося чергове засідання Громадської ради при НКЦПФР, повідомляє прес-служба регулятора. На ньому були обговорені питання інформаційної прозорості фондового ринку, зокрема, щодо доступу до публічної інформації, а також діяльності рейтингових агентств. Учасники заходу поділилися власним баченням вирішення проблем у цих напрямках. Пропозиції будуть надіслані до Комісії для опрацювання.

Крім того, на засіданні були затвердженні зміни до плану роботи Громадської ради на 2015 рік та доповнення до внутрішніх документів у зв’язку зі змінами чинного законодавства.

Для довідки: Громадська рада - це консультативно-дорадчий орган НКЦПФР, що має на меті здійснювати громадський контроль за діяльністю Комісії та налагоджувати ефективний діалог суспільства та регулятора.

*****

Мінфін у січні-травні розмістило ОВДП на суму 10 млрд. грн. та $0,3 млрд.

Згідно з даними НБУ, у січні-травні 2015 року в результаті проведення аукціонів з розміщення облігацій внутрішніх державних позик, номінованих у національній та іноземній валюті, до Державного бюджету надійшло 10 млрд. грн. та $0,3 млрд.

Середньозважена дохідність ОВДП за результатами аукціонів з їх первинного розміщення дорівнювала: у національній валюті - 17%, у доларах США - 8,75% річних. При цьому у квітні такі аукціони не оголошувалися.

Протягом травня Міністерство фінансів не здійснювало випуску ОВДП для збільшення статутних капіталів банків та інших юридичних осіб. Загалом з початку року для цих цілей було здійснено випуск ОВДП на загальну суму 29,3 млрд. грн. (з них 3,2 млрд. грн. для збільшення статутного капіталу АТ «Укргазбанк», а 26,1 млрд. грн. - НАК «Нафтогаз України».

У травні було здійснено випуск ОВДП з метою надання кредиту Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на загальну суму 3,8 млрд. грн. (з початку року - на суму 7,1 млрд. грн.) із середньозваженою дохідністю 11,93% річних.

Погашення та сплата доходу за ОВДП здійснювалися своєчасно та в повному обсязі, який з початку року становив 82,8 млрд. грн., у тому числі погашення номінальної вартості - 61,3 млрд. грн., сплата купонного доходу - 21,5 млрд. грн.

За станом на початок червня 2015 року загальний обсяг ОВДП за сумою основного боргу, які були в обігу, дорівнював 478,22 млрд. грн. З них, облігації обсягом 348,28 млрд. грн. перебували у власності НБУ, обсягом 84,07 млрд. грн. - у власності банків, обсягом 23,77 млрд. грн. - у власності нерезидентів, обсягом 22,09 млрд. грн. - у власності інших структур.

*****

За січень-травень 2015 року від приватизації
держмайна було отримано 114,85 млн. грн.

Згідно з даними Фонду держмайна, протягом січня-травня 2015 року органами приватизації у цілому було продано 33 об‘єкти державної власності, з яких 26 об‘єктів групи А, один об‘єкт групи В, 5 об’єктів групи Д та один об’єкт групи Е, а за угодами з органами місцевого самоврядування - 270 об‘єктів комунальної власності, які належали до групи А.

Через фондові біржі у звітному періоді було запропоновано до продажу 44 пакети акцій 39 акціонерних товариств загальною номінальною вартістю 710,74 млн. грн. За підсумками торгів на фондових біржах продано 3 пакети акцій ПАТ «Іллічівський судноремонтний завод» на загальну суму 100,05 млн. грн.

У лютому 2015 року Фондом оголошено конкурс з продажу пакета акцій ПАТ «Агропромтехпостач» розміром 99,965% початковою вартістю 4,32 млн. грн. За результатами конкурсу укладено договір купівлі-продажу зазначеного пакета за ціною продажу 4,45 млн. грн. Умовами договору купівлі-продажу передбачено внесення інвестицій на суму 10 млн грн.

За оперативними даними, від приватизації державного майна у січні-квітні 2015 році надійшло та перераховано до загального фонду Державного бюджету 114,85 млн грн.

У сфері корпоративного управління Фонд станом на початок червня 2015 року здійснював управління корпоративними правами держави у 367 АТ, з них 101 АТ (27% від загальної кількості) мають у статутному капіталі державну частку понад 50 %.

Господарськими товариствами, що знаходяться в сфері управління Фонду, на загальних зборах акціонерів за результатами фінансово-господарської діяльності у 2014 році ухвалені рішення про нарахування дивідендів на корпоративні права держави обсягом 284,97 млн. грн.

*****

За минулий тиждень Індекс ПФТС знизився на 0,63 пункту,
а Індекс українських акцій - на 2,79 пункту

Індекс та обсяги торгів на ПФТС за 19.06.2015 р.
Обсяг торгів - 10 520 971,84 грн.
Індекс ПФТС -  351,26

Індекс українських акцій та обсяги торгів на «Українській біржі»  
за 19.06.2015 р.
Обсяг торгів - 29 142 179 грн. 
Індекс українських акцій - 1 007,1

*****

Падіння ВВП України у І кварталі 2015 року склало 17,2%

Державна служба статистики уточнила дані щодо динаміки ВВП України у І кварталі 2015 року. Згідно них, номінальний валовий внутрішній продукт за звітний період становив 367 577 млн. грн. Реальний ВВП за січень-березень поточного року порівняно з аналогічним періодом року (у постійних цінах 2010 року) склав 82,8%, а порівняно з ІV кварталом 2014 року, з урахуванням сезонного фактору, - 94,7%.

*****

Позитивне сальдо зовнішньої торгівлі товарами в Україні
у січні-квітні 2015 року становило $597,5 млн.

Згідно з даними Держстату, за січень-квітень 2015 року експорт товарів з України становив $12 495,9 млн., а імпорт в Україну – $11 898,4 млн. Порівняно із січнем-квітнем 2014 року експорт зменшився на 34,6% (на $6 622,1 млн.), а імпорт - на 37,1% (на $7 003,9 млн.). Позитивне сальдо становило $597,5 млн. (у січні-квітні 2014 року позитивне сальдо дорівнювало $215,7 млн.). Коефіцієнт покриття експортом імпорту склав 1,05 (за січень-квітень 2014 року - 1,01).

Зовнішньоторговельні операції проводились із партнерами із 203 країн світу. Обсяг експорту товарів до країн ЄС становив $4 258,1 млн., або 34,1% від загального обсягу експорту, та зменшився порівняно із січнем-квітнем 2014 року на 34,4%.

Імпорт товарів із країн ЄС дорівнював $5 067,9 млн., або 42,6% від загального обсягу, та зменшився проти січня-квітня 2014 року на 23,9%.

*****

Індекс промислового виробництва в Україні у травні 2015 року склав 78,3%, а у січні-травні - 78,5%

Згідно з даними Державної служби статистики у травні 2015 року у порівнянні з відповідним періодом минулого року Індекс промислового виробництва в Україні становив 79,3% (у січні-травні - 78,8%). При цьому у травні поточного року у порівнянні із квітнем спостерігалося падіння промислового виробництва на 0,2%.

У добувній промисловості та розробленні кар’єрів у травні 2015 року у порівнянні із травнем 2014 року обсяги промислового виробництва зменшилися на 21,2% (з початку року - на 22,2%), у переробній промисловості - на 20,6% (з початку року - на 25,5%), а у постачанні і розподіленні електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря - на 16,9% (з початку року - на 15,6%).

*****

У січні-травні 2015 року підприємствами України було виконано
будівельних робіт на суму 15,7 млрд. грн., що виявилося на 31,2%
менше обсягів будівництва у відповідному періоді 2014 року

У січні-травні 2015 року підприємствами України було виконано будівельних робіт на суму 15,7 млрд. грн., що на 31,2% менше обсягів будівництва у відповідному періоді 2014 року, повідомляє Державна служба статистики.

За характером будівництва обсяги робіт розподілились таким чином: роботи з нового будівництва, реконструкції та технічного переозброєння склали 84,9% від загального обсягу, решта - з капітального і поточного ремонтів (7,4% та 7,7% відповідно). У січні-травні у порівнянні з аналогічним періодом минулого року зростання обсягів будівництва було зафіксовано лише у Волинській, Львівській, Тернопільській та Хмельницькій областях.


Випуск підготовлено за повідомленнями Інтернет-ресурсів та власною інформацією

 

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 25.04.24
Кількість КУА278на 25.04.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 25.04.24
Кількість ІСІ1780на 25.04.24
Кількість НПФ*52на 25.04.24
Кількість СК*1на 29.02.24
Активи в управлінні КУА, млн грн615 069на 29.02.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 875на 29.02.24