НКЦПФР завершила роботу над встановленням ознак фіктивності емітентів цінних паперів

17 жовтня 2014

14 жовтня 2014 року Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку затвердила «Положення про встановлення ознак фіктивності емітентів цінних паперів та включення таких емітентів до переліку (списку) емітентів, що мають ознаки фіктивності»анні, що відбулося.

«Наразі Комісією встановлено чіткий перелік критеріїв визначення ознак фіктивності емітента та його цінних паперів, що є, в свою чергу, підставою для включення до переліку учасників ринку, що мають такі ознаки. Цей Перелік є відкритою та доступною базою для всіх, до якої будуть вноситись емітенти, що не дотримується чи навмисно порушують встановлені норми чинного законодавства у своїй діяльності», – розповіла Алла Папаіка, директор Департаменту корпоративного управління та корпоративних фінансів НКЦПФР.

Важливо, що формування, ведення та внесення змін до Переліку буде здійснювати Комісія в електронному вигляді та публікувати таку інформацію на своєму веб-сайті. Бути виключеним з цього списку емітент може бути у разі, якщо надасть до регулятора документи, що підтверджують усунення підстав для визнання його таким, що має ознаки фіктивності.

До ознак фіктивності належать факт відсутності емітента за місцезнаходженням, неподання емітентом до Комісії регулярної інформації, нескликання акціонерним товариством загальних зборів акціонерів протягом двох років поспіль та інше.

За словами А. Папаіки, зазначене Положення приведено у відповідність до вимог Податкового кодексу України. Так, внесення та виключення емітента до/з Переліку здійснюються на підставі спільного рішення Державної фіскальної служби та Комісії.

Документ Комісії вже погоджено з Міністерством фінансів України та Державною фіскальною службою і найближчим часом буде направлено до Міністерства юстиції для проходження державної реєстрації.

За повідомленням
прес-служби НКЦПФР

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 25.04.24
Кількість КУА278на 25.04.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 25.04.24
Кількість ІСІ1780на 25.04.24
Кількість НПФ*52на 25.04.24
Кількість СК*1на 29.02.24
Активи в управлінні КУА, млн грн615 069на 29.02.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 875на 29.02.24