НКЦПФР презентує проект Програми розвитку фондового ринку України на 2015 – 2017 роки на Міжнародному Форумі Учасників Ринку Капіталу в Одесі

11 вересня 2014

Проект Програми розвитку фондового ринку України на 2015 – 2017 рр. Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку представить на XVII Міжнародному Форумі Учасників Ринку Капіталу 11 – 14 вересня 2014 року в Одесі, організаторами якого виступили Агентство з розвитку інфраструктури фондового ринку і фондова біржі «ПФТС».

«Найважливішим завданням, закладеним у проекті Програми, для нас залишається стимулювання притоку інвестицій в економіку України через інтеграцію фондового ринку в світові ринки капіталу та імплементацію найкращих європейських стандартів та практик, а також принципів, рекомендованих IOSCO (International Organization of Stockmarket Commissions, Міжнародною організацією регуляторів ринків цінних паперів). Але ми розуміємо, що це має бути не єдиним орієнтиром. Ключовим аспектом для нас при підготовці Програми є реакція учасників ринку. Тому на заході ми очікуємо отримати коментарі від профучасників щодо його змісту та ключових принципів, наших ідей та ліній розвитку сегменту, що ми їх окреслили. Я певен, що на Форумі спільними зусиллями ми знайдемо якнайкращі правильні рішення для подальшої ефективної розбудови регульованого нами сектору ­шляхом широкої дискусії задля захисту інвесторів, забезпечення функціонування справедливого, ефективного та прозорого ринку та зниження його системних ризиків», – прокоментував Дмитро Тевелєв, Голова НКЦПФР.

Зауважимо, що проект Програми розроблявся у векторі відповідності західним нормам та стандартам, до яких прагне не лише законодавча та виконавча влада в контексті підписання угоди про асоціацію з Європейським Союзом, а й українське бізнес-середовище. Зокрема, підготовленим документом передбачається підвищення ролі ринку цінних паперів у процесах перерозподілу фінансових ресурсів, їх акумуляції для вирішення пріоритетних державних задач, зміцнення фінансового стану організацій та розширення їхніх інвестиційних можливостей. Окрім того, регулятор прагне до створення цілісної та ефективної системи ринку цінних паперів та фінансових інститутів, сталого зростання капіталізації фондового ринку та розширення практики залучення інвестицій з використанням фінансових інструментів.

Варто наголосити, що для виконання регламентованих цілей до 2017 року регулятор планує зосередитись на продовженні корпоративної реформи, підвищенні ефективності регулювання емітентів та, безумовно, розширенні інструментарію фондового ринку. При цьому Комісія планує стимулювати збільшення ліквідності фондового ринку через створення потужного свідомого індивідуального та інституційного інвестора, а також удосконалити діяльність ринкових посередників, забезпечивши також надійне і ефективне функціонування ринкової інфраструктури. Не менш важливим для регулятора також залишається забезпечення функціонування єдиної державної політики стимулювання покращення інвестиційного клімату.

За повідомленням
прес-служби НКЦПФР

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 19.04.24
Кількість КУА278на 19.04.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 19.04.24
Кількість ІСІ1780на 19.04.24
Кількість НПФ*52на 19.04.24
Кількість СК*1на 29.02.24
Активи в управлінні КУА, млн грн615 069на 29.02.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 875на 29.02.24