«УКБС-НБУ: Міндоходів створить проблему по депозитах?»

11 серпня 2014

Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» зазначає, що вимоги Закону № 1588-VІІ від 04.07.2014 про нарахування 15% податку на процентні доходи за поточними і депозитними рахунками фізичних осіб повинні виконуватися банками починаючи з 02 серпня 2014 р. Тобто, з дня офіційного оприлюднення Закону, а не з 01 серпня 2014, як зазначено в тексті закону і як наполягають податківці. Адже відповідно до ст. 94 Конституції України, Закон набирає чинності не раніше дня його опублікування.

В УКБС зазначають, що затягування процесу підписання Закону про оподаткування процентних доходів не лише ускладнило процеси якісного удосконалення програмного забезпечення банків, яке дозволяє автоматизувати оподаткування доходів з депозитів, а й створило додаткові проблеми для фінустанов через непорозуміння з податківцями.

Наразі фіскали заявляють про необхідність утримання з фізичних осіб податку на процентні доходи, нараховані банками починаючи з 1 серпня 2014 р. (тоді як закон офіційно оприлюднений, а, отже і набрав чинності, лише на наступний день).

На практиці це означатиме не передбачене Законом штучне розширення бази оподаткування доходів фізичних осіб. Адже призведе до обкладення податком навіть тих процентів, що нараховані на депозити фізичних осіб до набрання Законом чинності, тобто, ще до введення податку. 

Більш за все від цього постраждають вкладники, у яких нарахування процентів по депозитам відбувається в кінці строку і яким доведеться сплатити податок за весь період дії депозитного договору.

УКБС зауважує, що озвучена в кулуарах податкового відомства позиція не лише суперечить Конституції України, основним засадам податкового законодавства України та загальним засадам встановлення податків і зборів, а й підриває довіру до банків з боку вкладників, що є неприпустимим.

Про необхідність зняття напруги між платниками податків і податківцями з вищезазначеного питання, УКБС зауважує до Міндоходів, Нацбанку та Мінфіну, який розробляв Закон про оподаткування процентних доходів.
 
«Усунути колізію, яка виникла внаслідок затримки з підписанням Закону Президентом України, та підстави для довільного тлумачення Закону доцільно шляхом видання Міндоходів та Нацбанком спільного листа-роз’яснення, у якому також висвітлити і процедуру повернення податку у разі дострокового розірвання клієнтом вкладу, – зазначає Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. – Це убезпечить населення від надмірної сплати податку, а банківську систему – від непорозумінь з клієнтами та втрати їх довіри, а також санкцій з боку податкових органів».

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 24.04.24
Кількість КУА278на 24.04.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 24.04.24
Кількість ІСІ1780на 24.04.24
Кількість НПФ*52на 24.04.24
Кількість СК*1на 29.02.24
Активи в управлінні КУА, млн грн615 069на 29.02.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 875на 29.02.24