НКЦПФР: робота над порядком розпорядження коштами, які були несплачені учасникам ІСІ в строк до викупу цінних паперів, завершена

04 серпня 2014

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку прийняла рішення «Про затвердження порядку розпорядження коштами, несплаченими  учасникам ІСІ (інститутів спільного інвестування), в зв'язку з непред'явленням ними в установлений  строк до викупу належних їм цінних паперів інститутів спільного інвестування, що ліквідуються».  Відповідна резолюція була затверджена на черговому засіданні, що відбулося 29 липня 2014 року.

«Тривалий час ми працювали над розробкою та вдосконаленням даного Положення, і наразі нами вносимо фінальні корективи, які містять в собі всі пропозиції, побажання та зауваження, що надходили до регулятора, в тому числі й від Національного банку України, Антимонопольного комітету України. Сподіваємось, що впровадження даного документу сприятиме запобіганню порушень законодавства на ринку цінних паперів, а також захисту прав та законних інтересів учасників ІСІ, які не пред'явили до викупу належні їм цінні папери ІСІ в установлений строк», - зазначив Віталій Дерев’янкін, т.в.о. директора Департаменту спільного інвестування та регулювання діяльності інституційних інвесторів НКЦПФР.

Нагадаємо, що, в першу чергу, регуляторний акт визначає порядок депонування коштів, несплачених учасникам ІСІ, у зв'язку з непред'явленням цими учасниками до викупу в установлений термін належних їм цінних паперів ІСІ. До того ж, документом підвищено вимоги в частині забезпечення доступу до інформації про порядок депонування та виплати задепонованих коштів для всіх учасників ліквідованих ІСІ. Так, проектом передбачено, що кошти, які залишилися непред'явленими до викупу у встановлений строк, депонуються шляхом відкриття компанією з управління активами окремого поточного рахунку зі спеціальним режимом у банківській установі, або передаються у депозит нотаріуса.

Документ буде направлено найближчим часом до Міністерства юстиції України для проходження процедури державної реєстрації.

За повідомленням
прес-служби НКЦПФР

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 28.03.24
Кількість КУА278на 28.03.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 28.03.24
Кількість ІСІ1779на 28.03.24
Кількість НПФ*53на 28.03.24
Кількість СК*1на 31.01.24
Активи в управлінні КУА, млн грн608 656на 31.01.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 815на 31.01.24