НКЦПФР пропонує оновити правила ідентифікації цінних паперів на фондових біржах

29 липня 2014

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку схвалила проект рішення «Про затвердження Змін до Положення про функціонування фондових бірж» на своєму черговому засіданні 22 липня 2014 року.

«Проектом пропонується ввести критерії ліквідності цінного папера та встановити вимогу до бірж визначати її рівень (перший, другий чи третій) кожного торговельного дня й оприлюднювати на власному сайті. Також передбачається, що фондова біржа зможе або у певних випадках буде зобов’язана зупинити торги цінними паперами залежно від ступеня зміни поточної ціни від ціни закриття попереднього торговельного дня цього фінансового інструменту», – зазначила Ірина Устенко, директор Департаменту регулювання діяльності торговців цінними паперами та фондових бірж НКЦПФР.

Змінами пропонується надати Комісії можливість на основі адміністративних даних, що надають фондові біржі, окремим рішенням встановлювати значення критеріїв (кількість укладених біржових контрактів, кількість торговельних днів, обсяг торгів та кількість осіб, в інтересах яких укладались біржові контракти за цим цінним папером), які застосовуються при визначенні кожного зі ступенів ліквідності. При цьому фондова біржа у власних правилах може встановлювати додаткові вимоги для визначення ліквідності цінного папера.

Крім того, згідно до передбачених змін, фондовим біржам надана можливість не використовувати при розрахунку біржового курсу біржові договори, які мають ознаки маніпулювання, а також встановлено вимогу визначати біржовий курс цінного папера без урахування угод, в яких центральний контрагент виступає як покупець цінного папера. При цьому заборонено укладати біржовий контракт за заявками, які подають різні учасники біржових торгів в інтересах одного і того ж клієнта.

Варто зазначити, що у випадку, якщо цей проект Положення пройде експертизу у Секретаріаті Урядового уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини Міністерства юстиції України на відповідність Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, а потім буде затверджений Комісією та прийнятий на державну реєстрацію в Міністерстві юстиції України, – він набере чинності з дня опублікування в офіційних виданнях. Але фондовим біржам буде надана можливість привести свою діяльність у відповідність до вимог Змін протягом трьох місяців, а стосовно деяких окремо узятих нововведень Положення – протягом року. Зокрема, торговельним майданчикам доведеться оновити програмно-технічне забезпечення біржової торгівлі для впровадження визначення ліквідності цінних паперів.

Найближчим часом документ буде оприлюднений на сайті регулятора для публічного  обговорення.

За повідомленням
прес-служби НКЦПФР


Основні цифри
Всього компаній-членів283на 28.03.24
Кількість КУА278на 28.03.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 28.03.24
Кількість ІСІ1779на 28.03.24
Кількість НПФ*53на 28.03.24
Кількість СК*1на 31.01.24
Активи в управлінні КУА, млн грн608 656на 31.01.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 815на 31.01.24