НКЦПФР підбила підсумки відповідності профучасників фондового ринку встановленим пруденційним нормативам у першому кварталі 2014 року

28 травня 2014

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку повідомляє про результати аналізу дотримання професійними учасниками фондового ринку пруденційних нормативів у першому кварталі 2014 року.

«Як відомо, регулятором встановлено порядок розрахунку обов’язкових пруденційних нормативів та здійснюється нагляд за їх дотриманням. Для кожного виду професійної діяльності встановлено свій перелік нормативів. Одним з ключових показників є достатність розміру регулятивного капіталу, який розраховується депозитарними установами та торговцями цінними паперами. КУА, в свою чергу, розраховують показник покриття зобов’язань власним капіталом», - зазначила Тетяна Тисмінецька, начальник Управління пруденційного та консолідованого нагляду НКЦПФР.

Близько двох третин депозитарних установ у процесі здійснення своєї діяльності протягом першого кварталу дотримувались встановлених вимог. Тоді як серед торговців цінними паперами частка тих, хто дотримувався вимог, встановлених до регулятивного капіталу, становить 65 % від загальної кількості торговців, що подали адміністративні дані. Якщо говорити про Центральний депозитарій цінних паперів, то його регулятивний капітал перевищує розмір статутного капіталу, що відповідає встановленим вимогам.

Що ж стосується діяльності КУА та дотримання ними обов’язкових пруденційних нормативів, то ключовим показником є показник покриття зобов’язань власним капіталом, нормативне значення якого повинно становити не більше 1. У березні 2014 року значення цього показника розрахували 323 компанії з 347 ліцензованих учасників.

Т. Тисмінецька резюмувала: «В цілому можна говорити про наявність близько третини професійних учасників, крім КУА, які у своїй діяльності не дотримуються встановлених вимог щодо пруденційних нормативів. Однак, ми можемо констатувати і наявність динаміки покращення пруденційних показників. Зауважу, що Комісія працює над удосконаленням та уніфікацією порядку розрахунку обов’язкових пруденційних нормативів. Адже протидія ризикам, в першу чергу, важлива як для самого ринку, так і для збільшення довіри з боку інвесторів».

З повною версією аналітичного звіту та його показниками щодо дотримання пруденційних нормативів на фондовому ринку за ці місяці можна ознайомитися на офіційному сайті Комісії.

За повідомленням
прес-служби НКЦПФР

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 28.03.24
Кількість КУА278на 28.03.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 28.03.24
Кількість ІСІ1779на 28.03.24
Кількість НПФ*53на 28.03.24
Кількість СК*1на 31.01.24
Активи в управлінні КУА, млн грн608 656на 31.01.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 815на 31.01.24