НКЦПФР схвалила зміни до Положення про провадження депозитарної діяльності

18 квітня 2014

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку прийняла проект рішення «Про внесення змін до Положення про провадження депозитарної діяльності» на засіданні 15 квітня 2014 р.

За словами Ірини Курочкіної, директора департаменту регулювання депозитарної та клірингової діяльності, така потреба виникла через низку запитів від емітентів, депозитарних установ, Професійної асоціації реєстраторів і депозитаріїв, Української асоціації інвестиційного бізнесу щодо недостатньої урегульованості законодавством процедури виплати емітентом доходів за цінними паперами. «Ринок потребував детальнішого роз’яснення порядку виплати доходів за цінними паперами», – зазначила Курочкіна.

Згідно із Змінами, емітент має переказувати кошти для виплати акціонерам – депонентам депозитарних установ через рахунок Центрального депозитарію в Розрахунковому центрі, зазначаючи інформацію щодо фактично утриманої та сплаченої суми податку при нарахуванні таких виплат. Центральний депозитарій має не пізніше трьох діб переказати кошти зі свого рахунку в Розрахунковому центрі на рахунки депозитарних установ та депозитаріїв-кореспондентів, зазначаючи при цьому особу депонента, суму для виплати цій особі й інформацію від емітента щодо фактично утриманої та сплаченої суми податку при нарахуванні цієї виплати.

Доходи у грошових коштах, які підлягають виплаті власникам цінних паперів, рахунки в цінних паперах яких обслуговуються депозитарною установою на підставі договору про відкриття/обслуговування рахунків у цінних паперах власників, укладеному з емітентом щодо дематеріалізованих цінних паперів, виплачуються емітентом самостійно за зверненням такого власника з відповідною вимогою до емітента або депозитарною установою на підставі такого договору з емітентом, якщо його умовами передбачено надання зазначеної послуги, порядок і умови її надання.

За повідомленням
прес-служби НЦКЦФР

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 24.04.24
Кількість КУА278на 24.04.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 24.04.24
Кількість ІСІ1780на 24.04.24
Кількість НПФ*52на 24.04.24
Кількість СК*1на 29.02.24
Активи в управлінні КУА, млн грн615 069на 29.02.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 875на 29.02.24