УАІБ провела для КУА семінар щодо нормативно-правових новацій на виконання закону «Про ІСІ» за участю НКЦПФР

23 грудня 2013

20 грудня 2013 року Українська асоціація інвестиційного бізнесу провела семінар для компаній з управління активами – членів УАІБ щодо новацій у нормативно-правових актах Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, прийнятих на виконання Закону України «Про інститути спільного інвестування».

Участь у семінарі взяли понад 250 представників КУА, перед якими виступили провідні фахівці Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, зокрема Департаменту спільного інвестування та регулювання діяльності інституційних інвесторів та Департаменту депозитарної та розрахунково-клірингової діяльності. 

Як зазначив Голова НКЦПФР Дмитро Тевелєв, Закон «Про ІСІ», який набуває чинності з 1 січня 2014 року, загалом непоганий, хоча безперечно в ньому є відповідні проблемні моменти.  Саме їхньою наявністю і викликана необхідність зібрати ринок і обговорити, яким чином можна уникнути тих чи інших проблем, що можуть виникнути при переході КУА на функціонування на основі нового закону. 
 
Д. Тевелєв звернув увагу учасників семінару на деякі моменти, які турбують Комісію останнім часом. Це, зокрема, питання, пов’язані з намаганням в черговий раз на законодавчому рівні впровадити зміни в оподаткування цінних паперів, в тому числі й інвестиційних сертифікатів фондів. Така новація включена в проект закону «Про Державний бюджет на 2014 рік» і викликає занепокоєння регулятора. НКЦПФР уже направила листи керівникам фракцій, профільних комітетів Верховної Ради, в Кабінет міністрів та Адміністрацію Президента щодо цих руйнівних для інвестиційного бізнесу і фондового ринку новацій.

Голова НКЦПФР також повідомив про переосмислення основних функцій регулятора. В  умовах падіння фондового ринку і його дуже складного стану варто дещо змінити вектор діяльності від контролюючих функцій до проведення перевірок на основі оцінки ризиків. На базі звітності та інформації, яку отримує Комісія, нині будується система пруденційного нагляду. Д.Тевелєв закликав учасників ринку не боятися пруденційного нагляду, оскільки Комісії бачить своє завдання не стільки у нагляді і наказанні, скільки у своєчасному виявленні ризиків у діяльності профучасників та спільному намаганні ці ризики нівелювати, ними управляти та не допускати.

Серед питань, які обговорили учасники семінару, були: приведення у відповідність до законодавства діяльності КУА та ІСІ (ліценційні умови, вимоги до регламентів та проспектів емісії ІСІ, зміна виду ІСІ), склад та структура активів ІСІ, обіг та конвертація цінних паперів ІСІ,  визначення вартості чистих активів ІСІ, витрати ІСІ, питання ліквідації ІСІ, звітності та розкриття інформації про діяльність ІСІ, пруденційний нагляд в КУА та ІСІ.

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 18.04.24
Кількість КУА278на 18.04.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 18.04.24
Кількість ІСІ1784на 18.04.24
Кількість НПФ*53на 18.04.24
Кількість СК*1на 29.02.24
Активи в управлінні КУА, млн грн615 069на 29.02.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 875на 29.02.24