Комісія затвердила ліцензійні умови провадження діяльності з управління активами інституційних інвесторів

30 липня 2013

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку прийняла рішення «Про затвердження Ліцензійних умов провадження професійної діяльності на фондовому ринку (ринку цінних паперів) – діяльності з управління активами інституційних інвесторів (діяльності з управління активами)».

«Нагадаємо, що Ліцензійні умови встановлюють порядок видачі ліцензії на провадження діяльності з управління активами інституційних інвесторів та анулювання такої ліцензії, а також порядок її переоформлення, видачі дубліката та копії ліцензії, зупинення її дії. Серед новацій документа варто назвати необхідність надання інформації щодо ділової репутації ліцензіата, що має сприяти підвищенню сумлінності учасників ринку. Також документ зобов’язує ліцензіатів дотримуватися пруденційних нормативів провадження профдіяльності на фондовому ринку», - розповіла про окремі деталі прийнятого документа Оксана Симоненко, директор Департаменту спільного інвестування та регулювання діяльності інституційних інвесторів НКЦПФР.

У Комісії розраховують, що прийняття цього регуляторного акта сприятиме підвищенню вимог до компаній з управління активами інституційних інвесторів і довіри до них з боку інвесторів, а також підвищенню державного регулювання та контролю у цій сфері.

Потреба у розробці нового документа обумовлена необхідністю приведення  Ліцензійних умов у відповідність до чинного законодавства, зокрема, до Законів України «Про цінні папери та фондовий ринок», «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні», а також з метою виконання вимог Законів України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства про цінні папери» та «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи».

Наразі документ направлено до Міністерства юстиції України для проходження процедури державної реєстрації.
 
За повідомленням
прес-служби НКЦПФР

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 26.04.24
Кількість КУА278на 26.04.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 26.04.24
Кількість ІСІ1780на 26.04.24
Кількість НПФ*52на 26.04.24
Кількість СК*1на 29.02.24
Активи в управлінні КУА, млн грн615 069на 29.02.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 875на 29.02.24