Відкриті ІСІ у червні: ситуацію коментують керуючі активами

12 липня 2013

Після травневого позитиву, коли переважна більшість відкритих інститутів спільного інвестування принесли інвесторам прибуток, у червні відбулися значні виплати інвесторам. За місяць загальні чисті активи 41 відкритого ІСІ зменшилися на 4,49%. З початку року це найбільше зменшення вартості чистих активів. Не сприяли фондам і різноспрямовані показники вітчизняних бірж (у червні індекс УБ зменшився на 0,05%, а ПФТС збільшився на 1,22%). 

Проте 27 фондам вдалося завершити місяць із зростанням доходності,  і лише чотирнадцять – з негативним значенням. У червні діапазон доходності відкритих інвестфондів коливався у межах від +9,23% до -7,44%, а середня доходність сектору за місяць склала +0,10%, але з початку року склала -1,40%.

Лідерами червня, які принесли інвесторам найбільший прибуток, стали фонди: «ПАТРОН» (+9,23%) - під управлінням КУА «Всеукраїнська управляюча компанія» (м.Донецк), «КІНТО-Класичний» (+3,34%) – активами управляє КУА «КІНТО» (м.Київ)  та «ОТП Облігаційний» (+2,55%) – управляє київська КУА «ОТП Капітал».

З 14 відкритих ІСІ, яким не вдалося потішити інвесторів, найнижчими виявилися результати фондів: «ВСІ» (-7,44%) – під управлінням КУА «Всесвіт» (м.Київ), «Андромеда» (-5,22%) – активами управляє КУА "УПІ КАПІТАЛ" з Дніпропетровська та «Райффайзен Акції» (-4,89%) - КУА «Райффайзен Аваль» (м. Київ).
 
Ситуацію у секторі  відкритих ІСІ коментують:

Віктор Ботте, керуючий активами фондів компанії «КІНТО»:

Доходність фонду «КІНТО-Класичний» у червні  пов’язана зі зміною біржових цін малоліквідних цінних паперів у його портфелі. Передовсім це стосується акцій  Дніпрообленерго і Харцизького трубного заводу. Переоцінка позицій цих емітентів у портфелі принесла найбільший вклад у збільшення вартості чистих активів фонду. Загалом суттєвого прориву на ринку акцій не відбулося. В тому ж таки «КІНТО-Класичний» з 41 позиції портфеля, 15 паперів виросли, а 11 знизилися.

Якщо ж абстраговано дивитися на ринок акцій, то зараз той же індекс Української біржі, який відображає ціноутворення на ліквідні акції, досягнув відповідної полиці та за  сприятливих умов, наприклад, з приходом інвесторів може показати суттєвий ріст. Свіжий приклад – ріст акцій Донбасенерго після появи новин з деталями приватизації підприємства. Що стосується альтернативних інструментів, то у другому півріччі можливий ріст доходності державних облігацій.    

Наша компанія позитивно оцінює новий Закон «Про інститути спільного інвестування», який вступить у дію з початком 2014 року. Розширяться можливості по створенню фондів, їх реєстрації та адміністрування. Сподіваємося, що розвитку ринку посприяє стимулювання довгострокових інвестицій з допомогою процесу конвертації (дозволить без податків переводити кошти з одного фонду в інший  у рамках однією КУА). Однак, позитивний ефект від вступу цього закону може бути нівельований окремими податковими ініціативами, зокрема, введенням акцизу на операції з інвестиційними  сертифікатами фондів.       

Ярослав Савченко, директор КУА «Всесвіт»:

До складу активів відкритого інвестиційного фонду «ВСІ» включено банківські металі – золото. Станом на кінець червня 2013 частка золота в активах фонду склала 54%. Вартість золота на світовому ринку знизилась в червні на 14,5%, саме це призвело до від’ємної дохідності фонду в червні.

В той же час, золото залишається чи не єдиним інвестиційним інструментом, що може забезпечити валютну диверсифікацію активів фонду та захистити їх в умовах девальвації національної валюти.

Беручи до уваги економічну ситуацію в Україні - падіння ВВП, зменшення обсягів золотовалютних резервів НБУ, а також стан фондового ринку України - падіння індексів з початку року більш як на 15%, при мізерному обсязі торгів, ми вважаємо, що сформована структура активів у повній мірі відповідає реаліям сьогодення та має найкращі умови для захисту і примноження активів інвесторів.

Вартість золота вже відновлюється, з початку липня (за 10 днів) ціна виросла більш як на 5%. Такими результатами не може похвалитися жоден інвестиційний інструмент українського ринку.

Інвестори ОДПІФ «ВСІ» добре знають стратегію фонду, вони прийняли її та вірять в неї.

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 06.05.24
Кількість КУА279на 06.05.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 06.05.24
Кількість ІСІ1779на 06.05.24
Кількість НПФ*52на 06.05.24
Кількість СК*1на 29.02.24
Активи в управлінні КУА, млн грн615 069на 29.02.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 875на 29.02.24