НКЦПФР схвалила порядок розпорядження коштами, які були несплачені учасникам ІСІ в строк до викупу цінних паперів

27 червня 2013

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку схвалила проект рішення «Про затвердження порядку розпорядження коштами, несплаченими  учасникам інститутів спільного інвестування, в зв'язку з непред'явленням ними в установлений строк до викупу належних їм цінних паперів інститутів спільного інвестування, що ліквідуються».

«Регуляторний акт передбачає можливість депонування коштів, несплачених учасникам ІСІ (інститутів спільного інвестування), у зв'язку з непред'явленням цими учасниками до викупу в установлений термін належних їм цінних паперів ІСІ. Також документом підвищено вимоги в частині забезпечення доступу до інформації про порядок депонування та виплати задепонованих коштів для всіх учасників ліквідованих ІСІ. Проектом передбачено, що кошти, які залишилися непред'явленими до викупу у встановлений строк учасниками пайового фонду, депонуються шляхом відкриття КУА (компанією з управління активами) окремого поточного рахунку зі спеціальним режимом його використання за умови, якщо це буде передбачено відповідним законодавством. Проект регуляторного акта доповнено можливістю депонування коштів, несплачених учасникам ІСІ, у зв'язку з непред'явленням цими учасниками до викупу в установлений термін належних їм цінних паперів ІСІ, такою як внесення цих коштів у депозит нотаріуса», - повідомила Оксана Симоненко, директор Департаменту спільного інвестування та регулювання діяльності інституційних інвесторів НКЦПФР.

О. Симоненко зазначила, що враховуючи зміни чинного законодавства, а також переслідуючи мету дерегуляції діяльності КУА при здійсненні ними завершального етапу ліквідації пайових ІСІ, виключено вимогу до КУА щодо щоквартального звітування Комісії про результати проведення розрахунків з власниками інвестиційних сертифікатів.

Документ сприятиме запобіганню порушень законодавства на ринку цінних паперів, а також захисту прав та законних інтересів учасників ІСІ, які не пред'явили до викупу належні їм цінні папери ІСІ в установлений строк.

Найближчим часом документ буде оприлюднено на офіційному сайті Комісії.

За повідомленням прес-служби НКЦПФР

  

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 25.04.24
Кількість КУА278на 25.04.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 25.04.24
Кількість ІСІ1780на 25.04.24
Кількість НПФ*52на 25.04.24
Кількість СК*1на 29.02.24
Активи в управлінні КУА, млн грн615 069на 29.02.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 875на 29.02.24