Доопрацьовано проект Положення про порядок визначення чистої вартості активів недержавного пенсійного фонду

31 травня 2013

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку схвалила доопрацьований проект рішення «Про затвердження Змін до Положення про порядок визначення чистої вартості активів недержавного пенсійного фонду (відкритого, корпоративного, професійного)».

Це Положення розроблено з метою приведення у відповідність норм чинного законодавства, що регулює діяльність Накопичувального  пенсійного фонду на ринку цінних паперів. Крім того, нова редакція Положення враховує пропозиції і побажання професійних учасників фондового ринку та профільних міністерств та відомств, з якими узгоджувався документ. Зміни  стосуються врегулювання окремих питань методики та порядку обчислення чистої вартості активів накопичувальної системи  пенсійного забезпечення (як третього, так і другого рівнів), що було необхідно для вдосконалення процедури та перевірки правильності такого обчислення. Маємо надію, що нововведення сприятимуть підвищенню ефективності та прозорості діяльності осіб, що здійснюють професійну діяльність з управління активами пенсійних фондів, зниженню ризиків втрати та знецінення пенсійних активів, захисту прав інвесторів та удосконаленню державного регулювання у цій сфері, - підкреслила Оксана Симоненко, директор Департаменту спільного інвестування та регулювання діяльності інституційних інвесторів НКЦПФР.

Регуляторним актом передбачено уточнення процедури здійснення оцінки акцій та боргових цінних паперів у залежності від їх включення до біржового списку організаторів торгівлі на фондовому ринку, правил застосування понижувального коефіцієнта, оцінки банківських металів тощо.

Документ розроблено відповідно до статті 8 Закону України  «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні», статті 47 Закону України «Про недержавне пенсійне забезпечення» та статті 86 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Найближчим часом документ буде оприлюднено на офіційному сайті Комісії, де можна буде ознайомитися з його текстом.

За повідомленням
прес-служби НКЦПФР

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 25.04.24
Кількість КУА278на 25.04.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 25.04.24
Кількість ІСІ1780на 25.04.24
Кількість НПФ*52на 25.04.24
Кількість СК*1на 29.02.24
Активи в управлінні КУА, млн грн615 069на 29.02.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 875на 29.02.24