Відкриті ІСІ у квітні: спрацювали консервативні інструменти, а відтік коштів збільшився

20 травня 2013

У квітні тільки 13 з 42 відкритих пайових фондів вдалося чинити спротив негативним настроям на фондовому ринку. В той час, як індекс Української Біржі втратив 8,56%, а індекс ПФТС – 10,87%, діапазон доходності інвестфондів коливалася від +2,58% до -22,19%. За квітень середня доходність у секторі становила -3,26%, а з початку року -11,43%, що є найгіршим показником серед усіх секторів ринку.

Серед лідерів за доходністю відзначилися фонди: «ОТП Облігаційний» (+2,58%) - активами управляє КУА «ОТП Капітал» (м.Київ), «Альтус-Депозит» (+1,39%) - КУА «Альтус ассетс актівітіс» (Дніпропетровськ) та «Райффайзен грошовий ринок» (+1,27%) під управлінням КУА «Райффайзен Аваль» (м.Київ).

Найбільше розчарували інвесторів  фонди «Цитаделе Український Збалансований фонд» (-22,19%) - активами управляє КУА «Цитаделе Ассет Менеджмент Україна» (Київ), «Софіївський» (-11,00%) під управлінням КУА "Івекс Ессет Менеджмент" (м.Київ) та «СЕБ Фонд Облігаційний» (-10,77%) - КУА "Фідо Інвестментс» (м.Київ).

Також у квітні у секторі відкритих ІСІ було зафіксовано найбільший чистий відтік капіталу, якому сприяли значні виплати інвесторам. Інвестиційні портфелі зменшилися на  7051,91 тис. грн. (-4,40%), що є найбільшим зниженням з початку року. Найбільші виплати інвесторам у квітні зробили фонди: «ВСІ» (-1492,49 тис. грн. (-44,28%) – київська КУА «Всесвіт», «Цитаделе фонд Українських Облігацій» (-872,20 тис. грн. (-28,12%) - активами управляє КУА «Цитаделе Ассет Менеджмент Україна» (Київ) та «КІНТО-Еквіті» (-591,37 тис. грн. (-13,96%) – КУА «Кінто» (м.Київ). 
 
Ситуацію у секторі відкритих ІСІ коментують:


Денис  Шептицький, фахівець департаменту з питань інвестиційної діяльності ТОВ «КУА «ОТП Капітал»:

Дохідність фонду «ОТП Облігаційний» у квітні склала 2,58%. На такий високий показник вплинула переоцінка ряду банківських облігацій у портфелі фонду до рівня біржових котирувань. Портфель активів фонду був сформований протягом грудня 2012 року – лютого 2013 року, в період високих відсоткових ставок на грошовому ринку. Це дозволило досягнути середньої дохідності всього портфеля активів фонду на рівні понад 20% річних. Подальше зниження відсоткових ставок за депозитами та відповідний ріст цін облігацій призвів до появи значного запасу нереалізованого прибутку для фонду, а переоцінка облігацій у портфелі фонду відповідно до поточних біржових котирувань дозволяє реалізовувати вказаний запас дохідності.

Враховуючи низьку активність торгів на українському ринку акцій, його високу волатильність та відсутність передумов, що можуть найближчим часом змінити цю ситуацію, ми вважаємо найбільш привабливим напрямком для інвестування – інструменти грошового ринку, а саме: депозити, банківські та корпоративні облігації. Банківські облігації, зазвичай, приносили дохідність на 1-2% вищу від депозитів з аналогічним терміном до погашення, а ризик за цими інструментами є таким самим, як і ризик за депозитами.

Традиційно в період зниження відсоткових ставок на грошовому ринку  особливої актуальності набувають облігаційні інвестиційні фонди, а також, так звані, фонди грошового ринку. Портфелі цих фондів менш чутливі до змін відсоткових ставок на грошовому ринку, тому в період зниження ставок інвестиція в такі фонди дозволить отримати вищий дохід порівняно з безпосереднім розміщенням коштів на депозит чи купівлею облігацій.

Крім «ОТП Облігаційний», на роботу з депозитами та облігаціями в «ОТП Капітал» націлений також відкритий фонд «ОТП Класичний». Його дохідність протягом останніх 2 місяців складала +1,34% та +1,21% відповідно. Дохідність фонду «ОТП Облігаційний» є дещо вищою від «ОТП Класичного», а рівень ризику зберігається на рівні нижчому від збалансованих фондів та фондів акцій.


Ярослав Савченко, директор КУА «Всесвіт»:

Відкритий інвестиційний фонд «ВСІ» - це накопичувальний продукт, що надає інвесторам можливості накопичувати в зручній формі, не прив'язуючись до конкретних термінів. Учасники фонду «ВСІ» мають можливість щодня працювати зі своїми накопиченнями (збільшувати їх або використовувати накопичені кошти).

Ми вважаємо, що фонд «ВСІ» дійсно є реальним ліквідним інвестиційним інструментом. Коли інвестори не можуть забрати свої кошти з банківських депозитів або інших місць – вони забирають кошти з фонду «ВСІ», тому-що тут це можна зробити в будь-який робочий день. За нашим переконанням, коливання вартості активів відкритих фондів, яке, зокрема, відбулося у нашому фонді у квітні, - це абсолютно нормальне явище, яке закладене в їхню природу.


Більше про діяльність публічних ІСІ у листопаді  можна дізнатися на сайті УАІБ:
http://www.uaib.com.ua/analituaib/analytics/analit_publ_isi/month_anal/175082.html
Порівняти рух вартості чистих активів та доходності різних фондів за більш широкий період можна у розділі «Динаміка фондів»: http://www.uaib.com.ua/analituaib/fdynamic.html

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 28.03.24
Кількість КУА278на 28.03.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 28.03.24
Кількість ІСІ1779на 28.03.24
Кількість НПФ*53на 28.03.24
Кількість СК*1на 31.01.24
Активи в управлінні КУА, млн грн608 656на 31.01.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 815на 31.01.24