Вітчизняна галузь управління активами активно шукає вихід з ситуації, що склалася

25 квітня 2013

Підсумкам діяльності компаній з управління активами у 2012 році, аналізу тенденцій та викликів, які очікують ринок у нинішньому році, була присвячена прес-конференція в Українській асоціації інвестиційного бізнесу, яка відбулася 24 квітня.

Характеризуючи умови, в яких розвивалася вітчизняна індустрія управління активами інституційних інвесторів, Головуючий Ради УАІБ Дмитро Леонов зазначив, що у 2012 році в Україні, на відміну від переважної більшості світових фондових ринків, які продемонстрували зростання, відбулося значне падіння фондових індексів. І хоча втрати ринку спільного інвестування були набагато меншими, ніж на ринку цінних паперів в цілому, поглибили ситуацію ризики регуляторного середовища, пов’язані із «замороженням» банківських депозитів та дефолтами за облігаціями. Все це негативно позначилися на діяльності з управління активами інституційних інвесторів.

Низка інвестиційних фондів, насамперед тих, які були створені після кризи, зуміли досягти позитивних результатів. У розрізі видів фондів найбільш ефективними були недиверсифіковані ІСІ (завдяки стабільній ресурсній базі) та венчурні фонди.

Найбільш проблемним для бізнесу, на думку Д.Леонова, стало запровадження з початку поточного року нового режиму оподаткування операцій з цінними паперами, введення якого виявилося недостатньо продуманим та проаналізованим заздалегідь. Європейські країни, де існує акциз на операції з цінними паперами, подібний до нинішнього в Україні, вже розуміють його руйнівний вплив на фондовий ринок. Там спостерігається відтік капіталу, ускладнюються можливості для управління портфельними інвестиціями, а ринки цінних паперів цих країн стають неконкурентоспроможними.

За підрахунками УАІБ, реально від введення особливого податку на операції з цінними паперами державний бюджет отримає набагато менше коштів, ніж попередньо прогнозувалося. Цей податок вже призвів до значного зниження ліквідності та зменшення обсягів торгів акціями та корпоративними облігаціями на вітчизняному фондовому ринку у І-му кварталі 2013 року у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Податкові новації не були підкріплені необхідними  нормативними актами, зокрема, порядком визначення біржового курсу цінного паперу, наголосив Д.Леонов. Можна передбачити, що вони призведуть до зменшення кількості фінансових інструментів на фондовому ринку і, як наслідок, зростання цін на цінні папери в результаті підвищення попиту на них. Виникнуть проблеми із диверсифікацією активів у публічних інвестфондів та НПФ. Зараз багато ІСІ вимушені переводити активи в ОВДП. Проте, такі цінні папери не приносять високої доходності.

Змінювалася торік і структура активів інвестиційних фондів.  Домінуючою часткою в ній були акції. Проте, зменшення доходів від операцій з цими цінними паперами на фондовому ринку не компенсувалося дивідендами за ними. У свою чергу, пожвавлення ринку корпоративних облігацій залежатиме від вирішення регулятором питання дефолтів, підкреслив Д.Леонов. Перспективним механізмом тут може бути переведення боргів компаній в облігації (сек’юритизація боргів). Однак, такі підприємства мають жорстко контролюватися Комісією. Окремим інструментом є векселі, частка яких у портфелях певних ІСІ збільшилася. Ліквідність ринку векселів підтримувалася банками, які здійснювали операції з цими фінансовими інструментами, але після запровадження нових механізмів оподаткування банківські установи майже припинили операції з векселями.

Одним із трендів ринку управління активами є підвищення рівня його концентрації (зростання кількості ІСІ в розрахунку на одну КУА). З одного боку, це можна вважати позитивом. Однак, з іншого - така тенденція свідчить про обмеження можливостей для реалізації нових інвестиційних проектів. На ринку не спостерігається притоку нових інвесторів, що є наслідком проблем з інвестиційним кліматом у країні.

Дмитро Леонов також відзначив, що торік позитивні показники продемонстрував ринок недержавного пенсійного забезпечення. Проте у цій сфері не відбувається активного розвитку. У нинішньому році у НПФ виникли проблеми, пов’язані із новими механізмами оподаткування операцій з цінними паперами, а також із зміною порядку оцінки чистих активів. На думку Дмитра Леонова, у цій сфері треба удосконалювати державне регулювання та законодавчу базу.

Перспективним напрямком розвитку інвестиційного бізнесу  Д.Леонов назвав управління активами страхових компаній (такою діяльністю вже займається шість КУА). У поточному році також можуть з’явитися перші пілотні проекти щодо управління банківськими портфелями.

Директор департаменту спільного інвестування та регулювання діяльності інституційних інвесторів НКЦПФР Оксана Симоненко повідомила, що сьогодні Комісія спільно з Асоціацією розробляє нормативно-правову базу для реалізацію Закону «Про інститути спільного інвестування», який набуде  чинності у 2014 році. Крім того, регулятор опрацьовує нормативні документи на реалізацію Закону «Про депозитарну систему України» та інші.

Нещодавно Комісія підписала Меморандум про співпрацю з Міністерством доходів і зборів. У планах - спільна розробка змін до податкового законодавства.

За словами О. Симоненко, кількість компаній з управління активами та інститутів спільного інвестування в Україні в цілому є стабільною. Згідно з новими законодавчими змінами у цьому році підвищилися вимоги до компаній щодо отримання ними ліцензій. Важливим чинником є перехід на електронну форму подачі звітності учасниками ринку. Найближчим часом Комісія також планує розглянути питання щодо можливості передачі певних повноважень саморегулівним організаціям.

Як зазначив член Нацкомфінпослуг Сергій Бірюк, вітчизняні ІСІ за весь час своєї діяльності змогли накопичити значні обсяги активів. Сьогодні на ринку спостерігається досить складний період. Враховуючи це, основним напрямком діяльності у цій сфері буде пряме інвестування, а кошти приватних інвесторів почнуть надходити до інвестфондів у 2017-2018 роках.

Зараз активно обговорюється питання залучення КУА до управління активами страхових компаній, в тому числі пенсійними активами. Запровадження таких механізмів буде корисним як для індустрії управління активами, так і для страхового ринку, зазначив С.Бірюк.

Він також повідомив, що у Нацкомфінпослуг працює робоча група з удосконалення нормативної бази діяльності недержавних пенсійних фондів. У перспективі - на ринку недержавного пенсійного забезпечення планується запровадити пруденційний нагляд та електронну звітність.

Генеральний Директор УАІБ Андрій Рибальченко, характеризуючи поточний стан розвитку ринку спільного інвестування, наголосив на дефіциті фінансових ресурсів та ліквідних інструментів. Значною проблемою, на його думку, є негативний вплив податкових новацій. Все це свідчить про незацікавленість держави у ефективному перерозподілі ресурсів через механізми фондового ринку, сказав він.

З початку року учасники ринку несуть значні втрати і, якщо не відбудеться змін, вони будуть ще більшими. Багато компаній вимушені призупинити свою діяльність до покращення ситуації. Асоціація докладає значних зусиль, щоб мінімізувати ризики, зокрема, через розробку нової нормативної бази діяльності ІСІ.

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 26.04.24
Кількість КУА278на 26.04.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 26.04.24
Кількість ІСІ1780на 26.04.24
Кількість НПФ*52на 26.04.24
Кількість СК*1на 29.02.24
Активи в управлінні КУА, млн грн615 069на 29.02.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 875на 29.02.24