Відкриті ІСІ: попри загальний спад у березні кількість інвесторів збільшилась

12 квітня 2013

Позитивна динаміка відкритих інвестиційних фондів, яка тривала з початку нинішнього року, у березні, під впливом негативних настроїв на фондових ринках, змінилася. Лише 13 з 42 відкритих фондів зуміли вберегти інвестиції своїх клієнтів від знецінення і завершити місяць з позитивними значеннями. Діапазон  доходності у березні коливався від +5,90% до -11,77%. Однак з початку нинішнього року середня доходність у секторі залишилася плюсовою (+0,30%). 

Серед лідерів за доходністю відзначилися фонди: «СЕМ Ажіо» (+5,90%) - активами управляє КУА “Співдружність Ессет Менеджмент” (м.Херсон), «Конкорд Достаток» (+3,09%) під управлінням КУА "Конкорд Ессет Менеджмент" (Київ) та «Альтус-Депозит» (+1,40%) - КУА «Альтус ассетс актівітіс» (Дніпропетровськ).

Найбільшого падіння у березні зазнали фонди «Цитаделе Український Збалансований фонд» (-11,77%) – активами управляє КУА «Цитаделе Ассет Менеджмент Україна» (Київ), «СЕБ Фонд Українських Акцій» (-9,49%) - КУА "СЕБ Ессет Менеджмент Україна" та «АРТ Індексний» (-9,36%) під управлінням КУА «Арт-капітал Менеджмент» (Київ).

У березні вперше за останній 21 місяць у секторі відкритих ІСІ було зафіксовано чистий притік капіталу. Цьому посприяло значне збільшення кількості інвесторів у двох фондах: «Райффайзен грошовий ринок» -  отримав чистий притік у розмірі 4001,97 тис. грн. через додаткове розміщенню 2422 шт. сертифікатів (збільшення в обігу на 28,81%) та «ТАСК Ресурс», який залучив 239,20 тис. грн. шляхом збільшення кількості сертифікатів в обігу на 31,95% (інвестори придбали 238 шт ІС).

Найбільші виплати інвесторам у березні здійснили фонди: «Цитаделе фонд Українських Облігацій» - викуплено 82 342 сертифікатів (-21,97% в обігу), «КІНТО-Класичний» - до викупу пред’явлено 2113 інвестиційних сертифікатів (-3,35%) та фонду «ВСІ», який здійснив виплати за 444 інвестиційними сертифікатами. 
 
Ситуацію з відтоком та притоком інвесторів коментують:

 

Вадим Мосійчук, генеральний директор КУА «Райффайзен Аваль» (м.Київ):

Активи фонду «Райффайзен Грошовий ринок» розміщуються виключно в інструменти з фіксованою дохідністю номіновані в гривні: банківські депозити (до 50%), державні, муніципальні та корпоративні облігації. Така структура активів обумовлює можливість прогнозувати дохідність, грошові потоки та ризики. 

Будь-який клієнт-інвестор фонду має можливість продати нам сертифікати фонду кожного робочого дня за вартістю чистих активів фонду без втрати нарахованих відсотків,
отримати інформацію щодо структури активів. Завдяки цьому він знає, які саме облігації та з якою дохідністю придбано для нього керуючим фондом, в яких банках розміщено депозити і з якими ставками. 

Однак порівнювати фонд грошового ринку з банківськими продуктами не коректно. На відміну від фонду жоден банк не звітує перед клієнтами про використання коштів розміщених на рахунку. Крім цього, відкриваючи депозитний рахунок, право власності на кошти клієнт передає банку. У випадку з фондом право власності не переходить, оскільки активи фонду належать самим інвесторам.

Найближчим аналогом, що одночасно відповідає першим двом особливостям фонду, серед банківських продуктів можуть бути поточні рахунки або депозитні вклади «до вимоги». Строковий банківський депозит не відповідає першій вимозі, адже забрати кошти з нього можна за умови втрати накопичених відсотків.

Для порівняння результатів щодо обох цих продуктів можна змоделювати різні сценарії. Припустимо, що на початку року інвестор А розмістив кошти на депозиті «до вимоги», а інвестор В – придбав сертифікати фонду «Райффайзен Грошовий ринок». Станом на 1 січня середня ставка (5 ТОП банків державних або з іноземним капіталом) для депозитів до вимоги в гривні  складала 6.25%. Вартість сертифікату фонду 01/01/13 р. дорівнювала 1 608,08 грн., 01/04/13 р. - 1 661.91 грн. Відповідно, дохідність інвестора В склала 13.58% річних, що у більш ніж у два рази перевищує результат інвестора А. Премія, яку отримують інвестори фонду, є привабливою для інвесторів, це і підтримує попит на фонди грошового ринку в умовах, коли економічна ситуація не прогнозована на горизонті 3-6 місяців.

Віталій Дишловий, керівник відділу маркетингу КУА «Кінто»: 
 
«КІНТО-Класичний» - це перший відкритий фонд в Україні, і наступного року ми відзначатимемо вже перше десятиліття його роботи. Будучи відкритим, фонд за визначенням є «дорогою з двостороннім рухом» - інвестор може купувати й продавати  інвестиційні сертифікати фонду будь-якого робочого дня. Саме ліквідність є однією з головних переваг цього фонду, і щомісяця приблизно з півтора десятка інвесторів користуються своїм правом з викупу сертифікатів. Березень не став винятком – ніякого напливу бажаючих продати сертифікати не спостерігалося, а ось щодо збільшення суми, то тут пояснення просте - 90% березневого відтоку «припало» на 4-х великих інвесторів.

  На наш погляд, найближчим часом найбільш цікавими для інвесторів будуть захисні фонди. Активи цих фондів інвестуються в різні інструменти - акції, облігації, депозити, банківські метали. Наразі спостерігається низька активність на ринку акцій, тому такі фонди можуть зосереджуватися на облігаціях, депозитах та банківських металах. При цьому акції у портфелях залишатимуться – цей інструмент зараз має значний потенціал зростання, який принесе серйозні прибутки в період економічного зростання і активізації ринку акцій. Захисні фонди є найкращою пропозицією для тих інвесторів, що з оптимізмом дивляться у майбутнє, але хочуть заробляти й сьогодні.

  Інвесторам з агресивною стратегією варто звернути увагу на фонди акцій та індексні фонди. Через зниження фондового ринку в останні роки такі фонди зараз коштують дуже дешево, тому від них можна очікувати багаторазового зростання. Через придбання індексного фонду інвестор одразу забезпечує себе якісним портфелем з кращих акцій українського фондового ринку.


Більше про діяльність публічних ІСІ у листопаді  можна дізнатися на сайті УАІБ:
http://www.uaib.com.ua/analituaib/analytics/analit_publ_isi/month_anal/175082.html
Порівняти рух вартості чистих активів та доходності різних фондів за більш широкий період можна у розділі «Динаміка фондів»: http://www.uaib.com.ua/analituaib/fdynamic.html

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 19.04.24
Кількість КУА278на 19.04.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 19.04.24
Кількість ІСІ1780на 19.04.24
Кількість НПФ*52на 19.04.24
Кількість СК*1на 29.02.24
Активи в управлінні КУА, млн грн615 069на 29.02.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 875на 29.02.24