Схвалено перелік іноземних фондових бірж, на яких мають бути в обігу цінні папери іноземних емітентів, що мають намір вийти на український ринок

10 квітня 2013

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку схвалила проект рішення «Про затвердження Переліку іноземних фондових бірж, на яких мають бути допущені до обігу цінні папери іноземних емітентів, що мають намір отримати допуск до обігу цінних паперів на території України».

У проекті зазначені 69 іноземних фондових бірж; емітенти, цінні папери яких котируються на цих майданчиках, можуть отримати дозвіл на обіг на українському фондовому ринку. Зокрема, у списку є Moscow  Stock Exchange, NYSE Euronext - New York, Hong Kong Exchanges and Clearing, Warsaw Stock Exchange, London Stock Exchange та інші. Ключовим критерієм вибору саме цих фондових майданчиків була участь у Міжнародній федерації фондових бірж, найавторитетнішій світовій організації, що об’єднує таких учасників ринку цінних паперів.

 «Наприкінці минулого року Комісія розробила Положення про допуск цінних паперів іноземних емітентів до обігу на території України. Документом ми визначили механізм допуску цінних паперів іноземних компаній на наш фондовий ринок. Однією з вимог, які висуваються до іноземного емітента, – допуск його цінних паперів  до обігу принаймні на одній з іноземних фондових бірж, що входять до переліку, затвердженого Комісією. Наразі регулятор затвердив їх перелік», - розповідає Алла Папаіка, Директор департаменту корпоративного управління на корпоративних фінансів НКЦПФР.

Дозвіл на обіг цінних паперів іноземних емітентів має розширити перелік чинних нині інструментів на вітчизняному фондовому ринку. Це повинні бути цінні папери, емітовані іноземними компаніями, що мають активи в Україні, і, будучи допущеними на вітчизняний фондовий ринок, вони будуть перебувати в обігу на українських фондових біржах. Ініціатором такого обігу повинен виступати сам емітент.

Найближчим часом документ з повним переліком іноземних фондових бірж з’явиться на сайті Комісії.

За повідомленням
прес-служби НКЦПФР

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 25.04.24
Кількість КУА278на 25.04.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 25.04.24
Кількість ІСІ1780на 25.04.24
Кількість НПФ*52на 25.04.24
Кількість СК*1на 29.02.24
Активи в управлінні КУА, млн грн615 069на 29.02.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 875на 29.02.24