НКЦПФР розпочинає роботу із приведення діяльності акціонерних товариств до норм законодавства

20 березня 2013

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку починає активну роботу щодо приведення діяльності емітентів у відповідність до «Закону про акціонерні товариства».

Як зазначив член НКЦПФР Євген Воропаєв, відповідальний за цей напрямок діяльності, Комісія підійшла до завершального етапу роботи із приведення діяльності акціонерних товариств до норм законодавства, яку розпочали ще у 2010 - 2011 роках, до призупинення обігу акцій порушників. На черговому засіданні 19 березня 2013 року члени Комісії прийняли низку рішень щодо зупинення внесення змін до системи реєстру власників іменних цінних паперів та до системи депозитарного обліку цінних паперів певних емітентів. Відповідне обмеження стосується лише закріплення в депозитарній системі переходів прав власності на акції, водночас дозволяє товариствам проводити загальні збори та приймати необхідні для функціонування рішення.

Так, регулятор схвалив рішення щодо зупинення внесення змін до систем реєстрів власників іменних цінних паперів та до систем депозитарного обліку цінних паперів щодо таких емітентів: ВАТ «Саратський райагропостач», ВАТ «Татарбунарська сукняна фабрика», ВАТ «Насінницький радгосп «Перше Травня», ВАТ «ОКЗ», ВАТ «ОДБК», ВАТ «Октябрський», ВАТ «Весело-кутський комбінат хлібопродуктів», ВАТ «Буяликський комбінат хлібопродуктів» та ВАТ «Коростенський щебеневий завод».  Рішення про зупинення внесення змін до системи реєстру власників іменних цінних паперів емітентів прийняті Комісією на строк до усунення порушення.

За очікуваннями фахівців Комісії, протягом нинішнього року може бути прийнято близько 5 тисяч відповідних рішень.

«Зважаючи на те, що згідно до Закону України про систему депозитарного обліку цінних паперів, облік всіх цінних паперів вітчизняних емітентів має бути систематизований, і реєстри цінних паперів повинні бути передані до Центрального депозитарію до жовтня 2013 року, ми маємо надію, що інтенсифікація роботи у цьому напрямку сприятиме не тільки дотриманню законодавства, а й точності та чіткості цієї системи і, найголовніше, недопущенню порушення прав акціонерів», - резюмує Є.Воропаєв.

За повідомленням
прес-служби НКЦПФР

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 24.04.24
Кількість КУА278на 24.04.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 24.04.24
Кількість ІСІ1780на 24.04.24
Кількість НПФ*52на 24.04.24
Кількість СК*1на 29.02.24
Активи в управлінні КУА, млн грн615 069на 29.02.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 875на 29.02.24