Лютий посприяв більшості відкритих ІСІ у зростанні активів

14 березня 2013

На хвилі росту вітчизняних біржових індексів переважна більшість українських відкритих ІСІ у лютому принесли своїм інвесторам прибуток. 32 інвестиційні фонди відкритого типу завершили місяць із значним зростанням активів, а середня доходність у секторі у чотири рази перевищила показники січня і при діапазоні доходності від +22,78% до -14,12%  становила +2,01%. За даними УАІБ, це є найкращим значенням у секторі відкритих ІСІ протягом року – з лютого 2012 до лютого 2013 року.

Найкращі результати своїм інвесторам принесли фонди: «СЕМ Ажіо» (+22,78%) – управляє КУА “Співдружність Ессет Менеджмент” (м.Херсон), «Софіївський» (+8,14%) під управлінням КУА "Івекс Ессет Менеджмент" (м.Київ) та «Райффайзен Акції» (+6,52%) - КУА «Райффайзен Аваль» (м.Київ).

Серед фондів, які у лютому продемонстрували найнижчі показники, фонди «Мілленіум Збалансований» (-14,12%) – управляє КУА « Мілленіум Ессет Менеджмент» (Київ), «Цитаделе Український Збалансований фонд» (-7,31%) та «Цитаделе фонд Українських Облігацій» (-7,03%) - обидва під управлінням КУА «Цитаделе Ассет Менеджмент Україна" (м.Київ).

Ситуацію у секторі відкритих ІСІ коментують лідери та аутсайдери лютого:
 
Олексій Гусятинський, генеральний директор КУА “Співдружність Ессет Менеджмент”(м.Херсон):

У лютому  2013 року фонди, якими управляє наша компанія: відкритий «СЕМ Ажіо» та інтервальний «Оптімум» показали значне зростання за доходністю (22,78%  та  19,39% відповідно).  Це сталося завдяки декільком складовим. У лютому фонд "СЕМ Ажіо" не здійснював виплати інвесторам, тобто фонд не мав відтоку грошових коштів.

 Зростання індексів українських бірж у лютому (УБ зріс на +5,91%, а ПФТС - на +8,09%), знайшло своє відображення у зростанні доходності фонду "СЕМ Ажіо", в інвестиційному портфелі якого є також акції українських емітентів, які входять до складу індексного кошика.

Крім того, "СЕМ Ажіо" володіє і, так званими,  недооціненими акціями українських емітентів, вартість яких у лютому показала значний зріст. Так, вартість акцій ПАТ "Донецькгірмаш" збільшилася за місяць у 2,2 раза, ПАТ "Кредобанк" – у 3,6 раза, ПАТ "Львівобленерго" – в 3,8 раза. Це і призвело у лютому до такого значного показника зростання відкритого диверсифікованого пайового інвестиційного фонду "СЕМ Ажіо".

Антоніна Щербань, генеральний директор КУА «Мілленіум Ессет Менеджмент» (м.Київ):

Падіння за підсумками лютого 2013 року фонду ВДПІФ «Мілленіум Збалансований» близько 15% зумовлене одноразовим списанням дебіторської заборгованості за дефолтними облігаціями емітента ТОВ «Караван». Компанія з управління активами протягом декількох років намагалася стягнути ці кошти з емітента-боржника шляхом подання судових позовів. Однак, оскільки цей емітент вже не володіє жодним активом і є банкротом, стягнення коштів у примусовому порядку не принесло бажаних результатів. Після отримання фондом ухвали про припинення провадження у справі, яку виніс Господарський суд Миколаївської обл. щодо банкрута ТОВ «Караван» було прийнято рішення про списання (уцінки) вартості облігацій до балансової вартості 0,00 грн.

Також у лютому 2013 року відбувся значний відтік коштів з фонду у зв’язку із виходом інвесторів. Безумовно, це негативно позначилося на ліквідності фонду, оскільки своєчасний розрахунок з інвесторами в умовах ринку з низькою ліквідністю був можливий лише за рахунок власних грошових коштів. Подальше майбутнє цього фонду буде безпосередньо залежати як від динаміки виходу інвесторів, так і від ліквідності ринку.

Більше про діяльність публічних ІСІ у листопаді  можна дізнатися на сайті УАІБ: http://www.uaib.com.ua/analituaib/analytics/analit_publ_isi/month_anal/175082.html
Порівняти рух вартості чистих активів та доходності різних фондів за більш широкий період можна у розділі «Динаміка фондів»:
http://www.uaib.com.ua/analituaib/fdynamic.html

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 19.04.24
Кількість КУА278на 19.04.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 19.04.24
Кількість ІСІ1780на 19.04.24
Кількість НПФ*52на 19.04.24
Кількість СК*1на 29.02.24
Активи в управлінні КУА, млн грн615 069на 29.02.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 875на 29.02.24