Доопрацьовано процедури допуску цінних паперів українських емітентів на іноземні фондові майданчики

14 березня 2013

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку доопрацювала процедурні питання допуску цінних паперів вітчизняних емітентів на іноземні фондові майданчики. Відповідні рішення «Про затвердження Порядку надання дозволу на розміщення та обіг цінних паперів українських емітентів за межами України» і «Про врегулювання питання обслуговування операцій з цінними паперами українських емітентів, які розміщені та знаходяться в обігу за межами України», після обговорення та погодження з учасниками ринку та державними інституціями,  були прийняті на черговому засіданні Комісії.

«Ми доопрацювали Порядок надання дозволу на розміщення та обіг з урахуванням побажань учасників ринку і сподіваємося, що тепер цей документ  дозволить українським емітентам розміщувати свої цінні папери за межами України, що, звісно, має позитивно вплинути як на розвиток фондового ринку, так і на розвиток вітчизняної економіки в цілому. За допомогою цього інструмента українські емітенти зможуть залучати додаткові фінансові ресурси. Маємо надію, що розроблений і доопрацьований регулятором документ буде позитивно сприйнятий ринковою спільнотою», - відзначила Алла Папаіка, директор департаменту корпоративного управління та корпоративних фінансів НКЦПФР.

Цей Порядок має врегулювати видачу дозволу на розміщення та обіг цінних паперів українських емітентів за межами України, визначити перелік документів, які надаватимуться компаніями до Комісії, та регламентувати вимоги регулятора до цих учасників ринку.

В той же час, доопрацьований проект рішення Комісії про врегулювання обслуговування операцій з цінними паперами, що розміщені та перебувають в обігу поза територією України, встановлює вимоги до обслуговування обігу цінних паперів на рахунках у цінних паперах, зокрема, умови проведення депозитарними установами адміністративних операцій доповнено нормою щодо умов відкриття Національним депозитарієм України (НДУ) рахунка на ім'я іноземної депозитарної установи. Також документом встановлюються вимоги, згідно з якими депозитарієм обліковуються та обслуговуються цінні папери після отримання дозволу з боку Комісії та ін.

Найближчим часом доопрацьовані документи будуть розміщені на офіційному сайті Комісії.

За повідомленням
прес-служби НКЦПФР

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 28.03.24
Кількість КУА278на 28.03.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 28.03.24
Кількість ІСІ1779на 28.03.24
Кількість НПФ*53на 28.03.24
Кількість СК*1на 31.01.24
Активи в управлінні КУА, млн грн608 656на 31.01.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 815на 31.01.24