НКЦПФР розробила законопроект, що врегулює інтереси міноритаріїв та мажоритаріїв

05 березня 2013

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку розробила і схвалила проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України»  (щодо обов’язкового продажу акцій  акціонерами на вимогу акціонера – власника 95 відсотків акцій товариства).

«Проблема паритетного врахування інтересів власників великих пакетів акцій і міноритаріїв у законодавстві багатьох країн значною мірою вирішується шляхом застосування прав на обов’язковий викуп акцій - сквіз-аут (squeeze-out). У такому випадку мажоритарні акціонери при досягненні ними певного відсотку акцій (від 90 % до 98 %) набувають права вимагати від решти акціонерів продажу належних їм акцій. При цьому купівля-продаж акцій здійснюються за справедливою ціною, яка визначається нормативами з урахуванням вартості активів, результатів біржових торгів, а також іноді визначається судом», - розповідає про практику застосування такої норми Максим Лібанов, Директор Департаменту аналізу, стратегії та розвитку законодавства НКЦПФР.

За словами М. Лібанова, процедура сквіз-аут направлена на захист міноритарного акціонера, якому як компенсація пропонується викуп належних йому акцій за справедливою ціною. Адже, у випадку придбання акціонером певного пакету акцій (від 90 %), дрібні акціонери повністю виключаються із процесів, які впливають на роботу компанії і прийняття рішень на зборах. Крім того, при зосередженні в руках одного акціонера крупного пакета акцій, ліквідність міноритарного пакета може знизитися, і міноритаріям буде складно реалізувати свої акції за вигідною ціною на публічному ринку.

«Також процедура сквіз-аут спрямована на унеможливлення рейдерского  захвату підприємств, - підкреслює Директор Департаменту аналізу, стратегії та розвитку законодавства НКЦПФР. - Так, за захистом своїх порушених прав до суду може звернутися будь-який акціонер, навіть власник однієї акції, який буде незадоволений  невеликим технічним огріхом у процедурі ухвалення рішень загальними зборами акціонерів тощо. Потім може бути застосована рейдерська схема втягування акціонерного товариства у судові спори, які створюють перепони в управлінні підприємством. Запропонований механізм обов’язкового продажу акцій міноритарним акціонером акціонеру – власнику 95 і більше відсотків акцій унеможливлює такі випадки».

Ініціатива Комісії направлена на дотримання паритету у захисті інтересів міноритаріїв і мажоритаріїв. 

Незабаром текст законопроекту буде передано на погодження усім зацікавленим міністерствам та відомствам, а також розміщено на сайті Комісії для отримання коментарів від учасників ринку та громадськості.

За повідомленням
прес-служби НКЦПФР

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 18.04.24
Кількість КУА278на 18.04.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 18.04.24
Кількість ІСІ1784на 18.04.24
Кількість НПФ*53на 18.04.24
Кількість СК*1на 29.02.24
Активи в управлінні КУА, млн грн615 069на 29.02.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 875на 29.02.24