Рішення НКЦПФР, які пройшли процедуру державної реєстрації впродовж січня-лютого 2013 року

19 лютого 2013

Рішення від 04 грудня 2012 року № 1746 «Про затвердження Положення про граничний розмір витрат, пов’язаних із здійсненням недержавного пенсійного забезпечення» (пройшло процедуру держреєстрації 07.02.2012) – спільно з Національною комісією, що здійснює регулювання ринку фінансових послуг.

Розуміючи, що наразі необхідно знижувати тиск на активи пенсійних фондів, експерти Комісії спільно з колегами з Нацкомфінпослуг розробили спільне Положення про граничний розмір витрат, пов’язаних із здійсненням недержавного пенсійного забезпечення, та майже у півтора рази скоротили граничний розмір витрат на оплату послуг професійного адміністратора, зберігача та оплату винагороди за надання послуг з управління активами пенсійного фонду. Комісії дуже зважено підійшли до підрахунку даного показника, врахувавши і нинішній рівень інфляції, і середню прибутковість роботи пенсійних фондів. Раніше цей показник складав 10 %, тепер річний граничний розмір витрат, що відшкодовуються за рахунок пенсійних активів, встановлюється у відсотках від чистої вартості активів пенсійного фонду і становить 7 %. В той же час, середній розмір відшкодованих пенсійними фондами витрат наразі не перевищує 5 %.

***

Рішення від 27 грудня 2012 року № 1902 «Про затвердження Положення про іпотечне покриття звичайних іпотечних облігацій, порядок ведення реєстру іпотечного покриття та управління іпотечним покриттям звичайних іпотечних облігацій» (пройшло процедуру держреєстрації 22.01.2013)

Перш за все, регулятор доопрацював даний документ з урахуванням вимог Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо іпотечних облігацій». Зокрема, даним Положення визначається склад іпотечного покриття, удосконалюється ведення його реєстру, порядок та умови заміни управителя іпотечним покриттям, визначаються та доповнюються функції управителя, порядок виконання обов’язків емітентів іпотечних облігацій тощо. Крім того, регулятор передбачив використання оновленої Національним банком України класифікації якості активів за відповідними категоріями. Так, згідно з новим документом включення/виключення активів до складу іпотечного покриття здійснюється з урахуванням їх якості та рівня ризикованості. Для Комісії дуже важливим напрямком роботи є мінімізація ризиків на фондовому ринку, оскільки це безпосередньо впливає на захист інтересів та їх прав. В НКЦПФР сподіваються, що зазначені заходи дозволять зробити інвестиції більш безпечними, підвищать інтерес до здійснення діяльності з управління іпотечним покриттям та сприятимуть розвитку інструментів фондового ринку. Також відповідно до оновленого Положення планується удосконалити спосіб доступу до інформації, що міститься в реєстрі іпотечного покриття, що також покликано підвищити якість послуг, що мають надаватись інвесторам управителем та емітентом відповідного випуску іпотечних цінних паперів. Крім того, документ удосконалить порядок формування іпотечного покриття, принципи його збалансованості, проведення перевірок та контроль за поточним станом іпотечного покриття тощо.

***

Рішення від 27 грудня 2012 року № 1925 «Про затвердження Положення про об’єднання професійних учасників фондового ринку» (пройшло процедуру держреєстрації 25.01.2013)

Питання вдосконалення функціонування саморегулівних організацій (СРО) та законодавчої й нормативної бази, що регулює їх діяльність, назріло вже давно. Положення, яке врегулює роботу об'єднань та фондовому ринку, дійсно важливе, адже ці інституції покликані сприяти розвитку фондового ринку, представляючи інтереси учасників ринку цінних паперів. Так, даним документом передбачається урегулювання порядку реєстрації об'єднання професійних учасників (ОПУ) фондового ринку, їх прав та обов’язків, а також анулювання реєстрації ОПУ. До того ж, в документі чітко прописані вимоги до внутрішніх документів ОПУ та СРО, а також вимоги до державного нагляду і контролю за їх діяльністю. Крім того, впровадження актуалізованого Положення сприятиме захисту ринку від недобросовісних та некваліфікованих учасників ринку, а також покращить взаємодію між членами СРО та захистить їх інтереси. Загалом, даний документ був розроблений Комісією з метою урегулювати діяльність об’єднань професійних учасників, у відповідності до норм Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок» та привести нормативну базу НКЦПФР у відповідність до норм законодавства. Документ був розроблений регулятором на виконання вимог Закону України 5042-VI «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства про цінні папери».

***

Рішення від 09 січня 2013 року № 1 «Про затвердження Положення щодо пруденційних нормативів професійної діяльності на фондовому ринку – діяльності з управління активами інституційних інвесторів (діяльність з управління активами)» (пройшло процедуру держреєстрації 22.01.2013)

Рішення від 15 січня 2013 року № 37 «Про затвердження Положення щодо пруденційних нормативів професійної діяльності на фондовому ринку – депозитарної діяльності та вимог до системи управління ризиками» (пройшло процедуру держреєстрації 05.02.2013)

Запровадження пруденційного нагляду на ринку цінних паперів є важливим кроком для створення ефективного та ліквідного фондового ринку в Україні. Регулятор довго йшов до розробки документів, що урегулюють цей напрямок роботи та провів масштабну роботу. Створення даних документів є одним із кількох етапів впровадження пруденційного нагляду на ринку цінних паперів. Відповідні положення мають стати фундаментом для подальшої роботи Комісії у цьому напрямі, а контроль за уникненням системних ризиків профучасників забезпечить надійність усього ринку в цілому.

***

Рішення від 22 січня 2013 року № 61 «Про затвердження Змін до Положення про порядок навчання та атестації фахівців з питань фондового ринку» (пройшло процедуру держреєстрації 07.02.2013)

Рішення від 22 січня 2013 року № 62 «Про затвердження Порядку роботи екзаменаційних комісій та проведення кваліфікаційних іспитів фахівців з питань фондового ринку» (пройшло процедуру держреєстрації 07.02.2013)

Комісія спрямовує багато зусиль на модернізацію системи освіти та екзаменації фахівців фондового ринку. Дані зміни є досить важливими, оскільки регулятор зацікавлений в підвищенні кваліфікації фахівців, що працюють на ринку цінних паперів. Передусім, значну увагу НКЦПФР приділяє підвищенню зручності цього процесу для самих спеціалістів, що проходять відповідне навчання. Зокрема, Комісія підвищила вимоги до навчальних закладів, які проводять відповідні навчальні процеси, до викладачів, які залучаються до проведення занять, спеціальної літератури та ін. Прийняття змін та доповнень до даних документів сприятиме підвищенню вимог до навчального процесу фахівців з питань фондового ринку, а, значить, і його ефективності.

***

Рішення від 04 грудня 2012 року № 1744 «Про визнання таким, що втратило чинність, рішення Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 11.08.2004 № 335» (пройшло процедуру держреєстрації 07.02.2013)

***

Рішення від 04 грудня 2012 року № 1745 «Про визнання таким, що втратило чинність, рішення Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 11.08.2004 № 336» (пройшло процедуру держреєстрації 07.02.2013)

***

Рішення від 25 грудня 2012 року № 1853 «Про затвердження Порядку реалізації на фондовій біржі цінних паперів, на які звернено стягнення» (пройшло процедуру держреєстрації 22.01.2013)


За повідомленням
прес-служби НКЦПФР

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 17.04.24
Кількість КУА278на 17.04.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 17.04.24
Кількість ІСІ1784на 17.04.24
Кількість НПФ*53на 17.04.24
Кількість СК*1на 31.01.24
Активи в управлінні КУА, млн грн608 656на 31.01.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 815на 31.01.24