Експертна рада з питань корпоративного управління при НКЦПФР підтримала рекомендації з вирішення питань «мертвих душ»

12 лютого 2013

Експертна рада з питань корпоративного управління при Національній комісії з цінних паперів та фондового ринку підтримала положення та рекомендації, які можуть вирішити проблему «мертвих душ», або так званих «неефективних» власників акцій, які виникли внаслідок масової приватизації.

«Це питання потребує вирішення вже давно, і наразі ми маємо певні поради, що можуть допомогти акціонерним товариствам позбавитися від тих міноритарних акціонерів, що не користуються своїм правом брати участь у загальних зборах акціонерів та долучатися до управління компанією. З початку масової приватизації у багатьох акціонерних товариствах виникла значна кількість «відсутніх» акціонерів, яких з різних причин не цікавить реалізація корпоративних прав, зокрема, вони роками не з‘являються на загальні збори акціонерів тощо. У деяких випадках це може суттєво ускладнити діяльність акціонерного товариства. Найбільш очевидна проблема, з якою можуть стикнутися акціонери при проведенні загальних зборів, – відсутність кворуму і, як наслідок, неможливість прийняття життєво важливих для компанії рішень», - зауважила Алла Папаіка, директор департаменту корпоративного управління і корпоративних фінансів НКЦПФР, член Експертної ради з питань корпоративного управління.

За словами А.Папаіки, рекомендації, що надали на розгляд Комісії представники Центру корпоративного права,є покроковими порадами, які можуть допомогти компаніям у цьому питанні. «Звісно, ми не вважаємо, що відповідні механізми є єдиним виходом із ситуації, що склалася, проте не можна виключати, що вони дозволять акціонерним товариствам, які зіткнулися з такими складнощами, розглянути один із можливих варіантів їх вирішення», - додала Алла Папаіка.

Більш детально зі змістом документа можна ознайомитися на сайті Комісії: http://www.nssmc.gov.ua/about/Consult/corpmangement

Експертна рада з питань корпоративного управління є дорадчим органом НКЦПФР, який було відтворено на початку поточного року з метою наближення вітчизняних стандартів корпоративного управління до світових та підготовки пропозицій щодо формування єдиної державної політики всфері корпоративного управління в акціонерних товариствах.

За повідомленням
прес-служби НКЦПФР

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 24.04.24
Кількість КУА278на 24.04.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 24.04.24
Кількість ІСІ1780на 24.04.24
Кількість НПФ*52на 24.04.24
Кількість СК*1на 29.02.24
Активи в управлінні КУА, млн грн615 069на 29.02.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 875на 29.02.24