Комісія доопрацювала Положення про функціонування фондових бірж

09 січня 2013

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку актуалізовала Положення про функціонування фондових бірж.

«Цей регуляторний акт доопрацьований Комісією та приведений у відповідність до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства про цінні папери». Положення про функціонування фондових бірж є базовим та комплексним документом, що регулює діяльність організаторів торгівлі на фондовому ринку України, тому ми намагалися максимально врахувати пропозиції та побажання усіх зацікавлених бірж та привести документ у відповідність до кращих міжнародних стандартів», - зазначив Олег Науменко, директор департаменту регулювання діяльності торговців цінними паперами та фондових бірж НКЦПФР.

У Положенні прописуються вимоги до лістингу цінних паперів іноземних емітентів, що наразі планується до впровадження. Також пропонується посилити вимоги до цінних паперів  у першому рівні лістингу, зокрема, щодо періоду існування емітента, що випустив цінні папери, вартості його чистих активів, доходу, капіталізації тощо. Також ключовою новацією Положення є встановлення порядку визначення біржового курсу цінного папера.

Як підкреслив О. Науменко, запропоновані регулятором зміни сприятимуть зміцненню вітчизняних фондових майданчиків та їх модернізації.

Проект зазначеного Положення погоджено без зауважень Державною службою України з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва та  Державною службою фінансового моніторингу України. Наразі документ зареєстровано в Міністерстві юстиції України; він набирає чинності з 8 січня 2013 року. НКЦПФР наголошує на необхідності приведення діяльності фондових бірж у відповідність до Положення протягом шести місяців після набрання чинності цього рішення.

За повідомленням
прес-служби НКЦПФР

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 28.03.24
Кількість КУА278на 28.03.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 28.03.24
Кількість ІСІ1779на 28.03.24
Кількість НПФ*53на 28.03.24
Кількість СК*1на 31.01.24
Активи в управлінні КУА, млн грн608 656на 31.01.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 815на 31.01.24