Схвалено Концепцію розвитку ринку облігацій

08 січня 2013

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку прийняла рішення «Про схвалення проекту Концепції розвитку ринку облігацій». Відповідне рішення було прийнято на черговому засіданні регулятора.

«З огляду на незначний час існування вітчизняного ринку облігацій, їх роль, як ефективного заходу залучення капіталу в національній економіці, на жаль, вкрай низька, незважаючи на існування періодів інтенсивного розвитку цього сегменту ринку капіталу. Тому Комісією було підготовлено проект Концепції розвитку ринку облігацій, який урегулює, зокрема, запровадження біржових та інфраструктурних облігацій, а також порядок визначення та впорядкування наслідків визнання емітента боржником, який прострочив виконання зобов’язань за облігаціями. Серед інших новацій, що пропонуються документом, - розширення переліку інформації, що зазначається у проспекті емісії облігацій, необхідність виокремлення із загального переліку облігацій таких, яким буде надано окремий статус, що передбачав би їх розміщення та обіг виключно серед осіб, що визнані відповідно до закону кваліфікованими інвесторами, а також спрощення процедури реєстрації облігацій місцевих позик», - відзначила Алла Папаіка, директор Департаменту корпоративного управління та корпоративних фінансів НКЦПФР.

Концепцією також передбачається впровадження інституту загальних зборів власників облігацій та інституту платіжного агента, на якого покладається контроль за розрахунками під час розміщення, погашення облігацій та у разі виплати відсоткового доходу за облігаціями.

Цей регуляторний акт було розроблено відповідно до пункту 5 частини першої статті 7 Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні».

З текстом документа можна буде ознайомитися на офіційному сайті Комісії, де найближчим часом буде оприлюднено.

За повідомленням
прес-служби НКЦПФР

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 24.04.24
Кількість КУА278на 24.04.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 24.04.24
Кількість ІСІ1780на 24.04.24
Кількість НПФ*52на 24.04.24
Кількість СК*1на 29.02.24
Активи в управлінні КУА, млн грн615 069на 29.02.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 875на 29.02.24