Відкритим ІСІ у листопаді посприяли ріст індексів та акцій другого ешелону

12 грудня 2012
Ситуацію у листопаді коментують лідери та аутсайдери місяця

У листопаді відкриті інститути спільного інвестування зуміли вдало скористатися зростанням вітчизняних індексів у другій половині місяця. 20 із 40 фондів досягли позитивного результату. У порівнянні з жовтнем майже наполовину зменшився і відтік грошових коштів із сектору відкритих ІСІ. 

Серед лідерів за доходністю відзначилися фонди: «СЕМ Ажіо», активами якого управляє КУА “Співдружність Ессет Менеджмент” з Херсона (+4,94%),  «Андромеда» - фонд дніпропетровської КУА "УПІ КАПІТАЛ"  (+3,67%)  та «ТАСК Ресурс» під управлінням КУА "ТАСК-Інвест" (м.Київ) (+1,53%).

Другий місяць поспіль перші позиції серед відкритих фондів із залучення коштів інвесторів очолили фонди ризикових інструментів.

У листопаді доходність інвестфондів коливалася у межах від +4,94% до -30,38%. На середню доходність у секторі, яка склала -1,68%, суттєво вплинули показники фондів - аутсайдерів місяця.

Найгірші результати у листопаді продемонстрували фонди «Цитаделе Український Збалансований фонд» (-30,38%) та «Цитаделе фонд Українських Облігацій» (-19,56%) -  обидва КУА «Цитаделе Ассет Менеджмент Україна" (м.Київ), а також фонд «ПАТРОН» (-16,02%)  з Донецька (КУА «Всеукраїнська управляюча компанія»).

За підсумками 11 місяців 2012 року середня доходність українських відкритих ІСІ становила – 12,35%, в той час як вітчизняні фондові індекси впали більш як на 40%.

Ситуацію у листопаді коментують лідери та аутсайдери місяця.

Олексій Гусятинський, генеральний директор КУА “Співдружність Ессет Менеджмент”: 

Незважаючи, на те, що в листопаді індекс УБ  зменшився на -2,46%, а індекс ПФТС  на -2,97%, вартість інвестиційних сертифікатів відкритого диверсифікованого пайового інвестиційного фонду "СЕМ Ажіо" зросла на +4,94%.

Це сталося завдяки тому, що в інвестиційному портфелі фонду «Сем Ажіо», крім акцій, за якими розраховуються індекси українських бірж,  є також і, так звані,  недооцінені акції, частина з яких показала у листопаді значний зріст. Це, зокрема, акції "Кредобанку", вартість яких за місяць зросла на 143%, акції "Дніпрообленерго" (+53,61%), "Мариупільського меткомбінату ім. Ілліча"(+32,53%), "Авдіївського  коксохіму" (+31,13%). Акції другого ешелону в портфелі публічних фондів нашої компанії займають значну частку активів, і це час від часу призводить до подібних «проривів».

Денис Мощенко, генеральний директор Citadele Asset Management Ukraine:

У період з травня по жовтень відбувся значний відтік коштів з відкритих фондів, якими управляє наша компанія. Безумовно, це негативно позначилося на ліквідності фондів, оскільки своєчасний розрахунок з інвесторами в умовах ринку з низькою ліквідністю був можливий лише за рахунок власне грошових коштів, а також коштів, отриманих від продажу найбільш ліквідних паперів.

Щоб підтримати ліквідність наших ІСІ на достатньому рівні, компанією було прийнято рішення розпродати неліквідні акції, перспективи зростання яких досить довгострокові.

Оскільки біржовий курс, на основі якого розраховується вартість чистих активів фонду, для неліквідних цінних паперів є набагато вищим, аніж ціна, за якою їх можна реально продати в умовах поточної кон’юнктури, то продаж таких паперів мав значний негативний вплив на результати фондів за підсумками роботи у листопаді.

Більше про діяльність публічних ІСІ у листопаді  можна дізнатися на сайті УАІБ:
http://www.uaib.com.ua/analituaib/analytics/analit_publ_isi/month_anal/175082.html
Порівняти рух вартості чистих активів та доходності різних фондів за більш широкий період можна у розділі «Динаміка фондів»: http://www.uaib.com.ua/analituaib/fdynamic.html

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 19.04.24
Кількість КУА278на 19.04.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 19.04.24
Кількість ІСІ1780на 19.04.24
Кількість НПФ*52на 19.04.24
Кількість СК*1на 29.02.24
Активи в управлінні КУА, млн грн615 069на 29.02.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 875на 29.02.24