Керівники КУА розповіли журналістам, що очікує ринок спільного інвестування у 2013 році

29 листопада 2012

За сприяння Української асоціації інвестиційного бізнесу відбулася неформальна зустріч керівників низки компаній з управління активами з журналістами ділових ЗМІ, на якій були проаналізовані основні виклики та перетворення ринку спільного інвестування у 2013 році.

Характеризуючи нинішню ситуацію у вітчизняній індустрії спільного інвестування, учасники зустрічі зазначали, що діяльність з управління активами дуже перспективний для України напрямок, однак загальне погіршення інвестиційного клімату в країні, відсутність чітких і стабільних правил гри, дефіцит надійних фінансових інструментів, нерівні умови оподаткування доходів інвестфондів та банківських депозитів дають привід передбачати, що найближчим часом ринок очікують не найкращі часи.

Як зауважив генеральний директор КУА «ОТП Капітал» Григорій Овчаренко, розвиток спільного інвестування в Україні, насамперед, залежить від стабільних умов його функціонування. А зміни, що відбуваються сьогодні в країні, є несприятливими для інвестиційного бізнесу і породжують у його учасників негативні очікування. Враховуючи це, необхідно консолідуватися, щоб спільними зусиллями доносити до владних структур потребу ринку у чітких, прозорих та незмінних правилах гри.

Серйозною загрозою для ринку може стати також прийняття парламентом змін до Податкового кодексу України щодо подальшого удосконалення адміністрування податків і зборів, які передбачають введення нових податків на фондовому ринку. На жаль, податкові органи не хочуть розуміти, що ринок цінних паперів та ринок ІСІ є специфічними сферами економічної діяльності, і починають шукати великі гроші для наповнення бюджету там, де їх фактично немає.

В Україні доцільно запровадити цивілізовану систему оподаткування аналогічну тій, яка існує в європейських країнах. Якщо ж будуть введені механізми, передбачені законопроектом, прийнятим у першому читанні, ринок ІСІ фактично зупиниться.

Водночас, на думку Г.Овчаренка, потрібно, щоб на українському ринку спільного інвестування існувала справжня конкуренція. Ринок має бути ефективним, цивілізованим та консолідованим, на ньому мають працювати дійсно прибуткові компанії, які отримають перевагу у конкурентній боротьбі.

Актуальними сьогодні є консолідація вітчизняної біржової системи, підвищення рівня корпоративного управління, корпоративних стандартів, розкриття інформації та відкритості українських емітентів.

Аналізуючи діяльність українських публічних інвестиційних фондів, глава групи компаній «ТАСК» Сергій Бродович зазначив, що класичними активами таких ІСІ є акції, облігації та депозити. Однак, внаслідок погіршення інвестиційного клімату в Україні, ринок акцій впав, з нього пішли майже всі нерезиденти. Підвели і банківські депозити. Під час кризи низка банківських установ збанкрутувала, а ІСІ, які консолідують кошти фізичних осіб, опинилися на сьомому місці у черзі кредиторів, які претендують на задоволення своїх вимог. Як наслідок, вкладення активів у банківські продукти стали нині ризикованими, особливо з урахуванням великої частки проблемних кредитів у банках.

Значні проблеми для ІСІ існують і на ринку облігацій. Всі пам’ятають про  невиконання багатьма емітентами своїх зобов’язань перед інвесторами і бездіяльність  держави для захисту власників облігацій. А між тим саме ринок облігацій має великі перспективи і за нормальних умов він міг би стати локомотивом розвитку вітчизняної економіки, оскільки облігація є набагато привабливішим інструментом залучення коштів ніж банківський кредит.

Всі ці фактори, за словами С. Бродовича, лише поглиблюють стагнацію на ринку спільного інвестування, а запровадження нової системи оподаткування для КУА  встановлять абсолютно невигідні умови роботи з клієнтами, що негативно вплине на розвиток ринку ІСІ.

С.Бродович також зазначив, що діяльність публічних інвестиційних фондів у наступному році залежатиме від активності інвесторів та їхнього бажання вкладати кошти у такі ІСІ. Якщо ж інвестиційний клімат погіршуватиметься, найкращою перспективою для КУА стане створення венчурних фондів.

Незважаючи на складні економічні умови, інвестиційним фондам все ж вдається залучати кошти населення. На думку генерального директора КУА «Райффайзен Аваль» Вадима Мосійчука, найбільш ефективними продуктами спільного інвестування сьогодні є фонди грошового ринку, які працюють як з валютою (насамперед з доларами), так і з гривнею, а також фонди, що інвестують активи у золото. При цьому відкриття валютних фондів є страховкою від ризику та джерелом отримання доходності, зазначив він.

Великі переваги щодо створення розгалуженої мережі для залучення клієнтів по всій Україні мають сьогодні компанії з управління активами, які входять до банківських груп. Це допомагає їм збільшувати кількість місць продажу своїх продуктів. Окрім Києва, активне залучення нових інвесторів відбувається у Донецьку, а також у Миколаєві, Сімферополі, Одесі, Черкасах. У планах компанії також  вихід на  західні регіони.

Як приклад для України щодо розвитку індустрії спільного інвестування, В. Мосійчук бачить румунський досвід. До кризи обсяги вкладень в ІСІ у цій країні були набагато меншими, ніж на депозитах. Однак, у 2009 році в Румунії було прийнято новий закон про ІСІ, який надав можливість інвестфондам здійснювати інвестиції у облігації європейських країн. Було запроваджено однакові ставки оподаткування вкладень в ІСІ та на банківські депозити. Все це дало значний поштовх ринку спільного інвестування, який за однакових умов оподаткування почав приносити клієнтам дещо вищу доходність, ніж банки. Подібні підходи були б корисні і для України.

В. Мосійчук дивиться на подальший розвиток вітчизняного ринку спільного інвестування зі стриманим оптимізмом, оскільки Україна має значний потенціал до зростання. А учасники інвестиційного бізнесу, на його думку,  мають займати активнішу позицію та більше спілкуватися зі своїми нинішніми та потенційними клієнтами.

Перспективи на наступний рік В. Мосійчук пов’язує з подальшим розширення діяльності ІСІ в регіонах, переходом від безпосередніх продажів продуктів до навчання клієнтів правильно формувати власний інвестиційний портфель, а також з початком роботи в Україні інтернет-банкінгу.

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 23.04.24
Кількість КУА278на 23.04.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 23.04.24
Кількість ІСІ1780на 23.04.24
Кількість НПФ*52на 23.04.24
Кількість СК*1на 29.02.24
Активи в управлінні КУА, млн грн615 069на 29.02.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 875на 29.02.24