НКЦПФР схвалила Положення, що урегулює управління іпотечним покриттям на фондовому ринку

02 жовтня 2012

НКЦПФР схвалила «Положення про іпотечне покриття звичайних іпотечних облігацій, порядок ведення реєстру іпотечного покриття та управління іпотечним покриттям звичайних іпотечних облігацій».

«Ми доопрацювали цей документ з урахуванням вимог Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо іпотечних облігацій». Положенням визначається склад іпотечного покриття, удосконалюється ведення його реєстру, порядок та умови заміни управителя іпотечним покриттям, визначаються та доповнюються функції управителя, порядок виконання обов’язків емітентів іпотечних облігацій тощо, - зазначила Оксана Симоненко, директор Департаменту спільного інвестування та регулювання діяльності інституційних інвесторів НКЦПФР. Крім того, регулятор передбачив використання оновленої Національним банком України класифікації якості активів за відповідними категоріями. Так, згідно з новим документом включення/виключення активів до складу іпотечного покриття здійснюється з урахуванням їх якості та рівня ризикованості. Для нас дуже важливим напрямком роботи є мінімізація ризиків на фондовому ринку, оскільки це безпосередньо впливає на захист інтересів та прав інвесторів. Сподіваємося, що це дозволить зробити інвестиції більш безпечними, підвищить інтерес до здійснення діяльності з управління іпотечним покриттям та сприятиме розвитку інструментів ринку», підкреслила О.Симоненко.

Відповідно до оновленого Положення планується удосконалити спосіб доступу до інформації, що міститься у реєстрі іпотечного покриття, що також покликано підвищити якість послуг, що мають надаватися інвесторам управителем та емітентом відповідного випуску іпотечних цінних паперів. Крім того, документ удосконалить порядок формування іпотечного покриття, принципи його збалансованості, проведення перевірок та контроль за поточним станом іпотечного покриття тощо.

Найближчим часом Положення буде оприлюднено на офіційному сайті регулятора, де всі бажаючі зможуть з ним ознайомитися, а також буде направлено до профільних міністерств і відомств на погодження.

За повідомленням
прес-служби НКЦПФР

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 28.03.24
Кількість КУА278на 28.03.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 28.03.24
Кількість ІСІ1779на 28.03.24
Кількість НПФ*53на 28.03.24
Кількість СК*1на 31.01.24
Активи в управлінні КУА, млн грн608 656на 31.01.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 815на 31.01.24