Кабінет Міністрів схвалив законопроект щодо вдосконалення функціонування фондового ринку

27 вересня 2012

26 вересня 2012 року Кабінет Міністрів України схвалив проект Закону України «Про внесення змін до деяких  законів України щодо вдосконалення функціонування фондового ринку», розроблений Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку.

Як зазначив Голова НКЦПФР Дмитро Тевелєв, який представляв законопроект, документ передбачає внесення змін до деяких законів України, в тому числі, до закону «Про цінні папери та фондовий ринок», щодо вдосконалення регулювання відносин у сфері випуску та обігу цінних паперів, а також функціонування фондового ринку. «Комісія ставить собі на меті сприяння розвитку вітчизняного фондового ринку, забезпечення його якісною нормативною та законодавчою базою, тому ми спрямовуємо свої зусилля на адаптацію законних і підзаконних актів до нинішніх ринкових умов», - підкреслив Д. Тевелєв.

В законопроекті Комісія пропонує визначити єдиний перелік документів, які необхідно подавати для отримання ліцензії на провадження відповідного виду професійної діяльності на фондовому ринку чи відмови у видачі такої ліцензії, а також уточнення та уніфікації зазначеного переліку документів. Передбачено уніфікувати строк видачі ліцензії на провадження певного виду професійної діяльності на фондовому ринку чи відмови у видачі такої ліцензії. Ще одна норма, що планується до запровадження в частині вдосконалення ліцензійних умов, - заборона передачі ліцензії на провадження відповідного виду професійної діяльності на фондовому ринку третім особам, а також юридичним особам, які утворилися внаслідок припинення такого учасника.

Окрім того, у документі містяться пропозиції щодо обов’язкового підтвердження аудитором України аудиторського висновку аудитора іноземної держави, що подається для отримання ліцензії на провадження певного виду професійної діяльності на фондовому ринку юридичною особою, яка має намір провадити таку професійну діяльність на фондовому ринку та засновником якої є іноземна юридична особа, й удосконалення процедури проведення державної реєстрації припинення юридичних осіб - професійних учасників фондового ринку.

Законопроект вже погоджено Міністерством юстиції України та Державною службою України з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва.

За повідомленням прес-служби НКЦПФР

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 24.04.24
Кількість КУА278на 24.04.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 24.04.24
Кількість ІСІ1780на 24.04.24
Кількість НПФ*52на 24.04.24
Кількість СК*1на 29.02.24
Активи в управлінні КУА, млн грн615 069на 29.02.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 875на 29.02.24