Підготовлено законопроект щодо розвитку ринку облігацій

09 серпня 2012

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку схвалила проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок» щодо розвитку ринку облігацій».

«У цьому році ми приділяємо значну увагу розвитку ринку облігацій, і тема інструментарного наповнення ринку є базовою, - говорить Анатолій Амелін, Член НКЦПФР. - Основним нововведенням документа можна назвати появу в законі «Про цінні папери та фондовий ринок» окремих розділів, присвячених захисту прав власників корпоративних облігацій. Так, ми пропонуємо ввести інститут загальних зборів власників корпоративних облігацій, з наданням їм, зокрема, прав погоджувати рішення емітента щодо операцій з його активами у випадку неналежного виконання емітентом своїх зобов’язань за такими облігаціями. Узгодження потребуватиме також процес реструктуризації зобов'язань і внесення будь-яких змін до проспекту емісії.

Окрім того, зазначений законопроект передбачає визначення поняття «корпоративні облігації», їхні видів (біржові, інфраструктурні, концесійні) та створення механізмів емісії таких облігацій. Передбачається, що інфраструктурні облігації будуть випускатися для фінансування інфраструктурної модернізації у рамках державно-приватного партнерства. В той же час, розміщення концесійних облігацій, виду інфраструктурних облігацій, здійснюватиметься з метою фінансування  створення та/або відновлення  інфраструктури, що передбачено договором концесії. Що стосується біржових облігацій, то вони будуть випускатися за спрощеною процедурою для обігу виключно на фондових біржах. 

Документ також урегульовує дії емітента і власників корпоративних облігацій у разі дефолту, реструктуризації боргу, конвертації облігацій. Згідно з пропозицією Комісії, власники дефолтних облігацій зможуть вимагати від емітента дострокового погашення грошових зобов'язань. При цьому, якщо мова йде про забезпечені облігації, то дострокового виконання зобов'язань можна буде вимагати і від особи, що надала забезпечення.

Ми розробили цей законопроект з метою виконання Національного плану дій на 2012 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010 - 2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава», тому, сподіваюсь, що він матиме позитивний вплив на вітчизняний фондовий ринок», - резюмував А. Амелін.

На даний момент проект Закону готується до оприлюднення й обговорення з громадськістю, а також до подання на погодження до зацікавлених міністерств та відомств.

За повідомленням
прес-служби НКЦПФР

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 28.03.24
Кількість КУА278на 28.03.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 28.03.24
Кількість ІСІ1779на 28.03.24
Кількість НПФ*53на 28.03.24
Кількість СК*1на 31.01.24
Активи в управлінні КУА, млн грн608 656на 31.01.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 815на 31.01.24