УАІБ: Аналітичний огляд діяльності ІСІ у 1 кварталі 2016 року

01 червня 2016

Перші три місяці 2016 року стали періодом випробувань для глобальних фондових ринків і міжнародна індустрія інвестиційних фондів зазнала деяких втрат за цей час. В Україні ж динаміка індустрії інститутів спільного інвестування продовжувала визначатися переважно внутрішніми чинниками. Зростання загалом тривало, але значно менш активно, ніж у попередньому кварталі та рік тому.

Ключові тренди української галузі спільного інвестування у 1-му кварталі 2016 року мало змінилися і були такими:

  • зменшення кількості КУА та фондів в управлінні; лише кількість зареєстрованих ІСІ несуттєво зросла за рахунок венчурних фондів;

  • зростання частки венчурних ІСІ як за кількістю, так і вартістю активів фондів; провідна роль цих ІСІ у зростанні індустрії;

  • деяке посилення квартального відтоку капіталу з відкритих ІСІ, разом із продовженням скорочення кількості діючих фондів у секторі; разом із цим – подальше спадання річного відтоку;

  • зменшення кількості інвесторів на ринку відкритих та венчурних ІСІ, при незначному збільшенні їх в інших закритих, а також інтервальних фондах;

  • активне нарощення коштів громадян України в ІСІ (переважно у венчурних), разом зі зміною поведінки підприємств-резидентів та нерезидентів (збільшення та скорочення відповідно);

  • збільшення обсягу та частки активів у цінних паперах (зокрема в ОВДП) в усіх секторах за типами ІСІ, крім інтервальних; нарощення активів в акціях венчурними ІСІ;

  • на тлі провалу індексів акцій – незначне зниження доходності в усіх секторах ІСІ за типами та класами фондів, окрім фондів акцій; збереження позитивної доходності фондами облігацій та фондами змішаних інвестицій (диверсифікованими, із публічною пропозицією);

  • наявність в усіх секторах ІСІ значної кількості фондів, які забезпечили приріст вартості інвестицій своїх учасників за квартал.


Кількість КУА, за даними УАІБ, зменшилася із 313 до 309, водночас протягом кварталу було створено одну нову компанію у Києві.

Кількістьзареєстрованих ІСІ (загальна) станом на 31.03.2016 зросла – 1572, а фондів, що досягли нормативу мінімального обсягуактивів, – скоротилася до 1141. Це знову було пов’язано здебільшого із динамікою венчурних ПІФ (-11).

Активи ІСІ, що досягли нормативів, зросли за квартал на 1 412 млн. грн. (+0.6%) і станом на 31.03.2016 становили 238 137 млн. грн., у тому числі венчурних фондів – 227 616 млн. грн. Єдиним двигуном росту знову стали венчурні фонди, приріст активів яких компенсував скорочення інших секторів (+2 076 млн. грн., +0.9%).

ВЧА сповільнила зростання також, хоча меншою мірою, ніж загальні активи: сукупні чисті активи усіх фондів збільшилися на 2 857 млн. грн. (+1.4%), до 202 718 млн. грн., при цьому венчурних ІСІ – на 3 250 млн. грн. (+1.7%), до 193 158 млн. грн.

Відтік капіталу з відкритих ІСІ, щоспостерігався кожного місяця протягом січня-березня, прискорився порівняно з попереднім кварталом, однак сповільнився у річному вимірі – до -0.93 млн. грн. за квартал та -3.67 млн. грн. за рік.

Інвесторів ІСІ стало менше у секторах відкритих та венчурних фондів (на 911, 34.3%, та на 117, 2.3% відповідно), тоді як в інтервальних та закритих невенчурних їхня кількість дещо зросла. Загалом, в ІСІ станом на 31.03.2016 року було 261 817 інвесторів, понад 95% із яких – в інтервальних фондах, майже по 2% – у венчурних та в решті закритих ІСІ.

Найбільшими інвесторами ІСІ лишалися українські корпоративні вкладники (юридичні особи-резиденти), які разом володіли 74.2% ВЧА усіх ІСІ. У відкритих фондах переважали кошти роздрібних інвесторів - громадян України (73.5%). За квартал вітчизняні підприємства збільшили свою присутність в ІСІ на 1 160 млн. грн., фізичні особи – на 1 584 млн. грн., а іноземні інвестори – зменшили на 1 460 млн. грн.

Структура активів у 1-му кварталі 2016 року засвідчила подальше зростання сукупної вартості та ваги цінних паперіву відкритих та закритих ІСІ (цього разу також і у венчурних) та зниження їх – в інтервальних фондах. Основним чинником цього були вкладення фондів у державні цінні папери. Примітним було збільшення суми та частки в активах венчурних ІСІ акцій (на 1 678 млн. грн., до понад 11%).

Загалом, станом на 31.03.2016 у структурі активів ІСІ фінансові інструменти становили від майже 21% у венчурних та 35% в інших закритих ІСІ, до 68% та 70% у відкритих та інтервальних відповідно.

Доходність ІСІ за квартал переважно понизилася – унаслідок провалу на фондовому ринку у цей час. З-поміж ІСІ за типами фондів найвищу середню доходність у цьому кварталі показали закриті ІСІ з публічним розміщенням (+1.1%), а відкриті ІСІ перейшли у позитивну зону (+0.4%).

Загалом, лідерами за квартальною та річною доходністю як серед диверсифікованих ІСІ з публічною емісією за класами фондів, так і серед усіх секторів ІСІ, залишалися фонди облігацій (+5.0% за 1-й квартал 2016 року та +15.9% за рік). До таких фондів належали, переважно, відкриті ІСІ.

Активи визнаних ІСІ в управлінні

Динаміка ВЧА відкритих фондів

ВЧА ІСІ (крім венчурних)

ВЧА венчурних ІСІ