УАІБ: Аналітичний огляд діяльності ІСІ у 3-му кварталі 2015 року

02 грудня 2015

У липні-вересні 2015 року індустрія інститутів спільного інвестування в цілому продовжувала зростати, причому прискореними удвічі темпами у порівнянні з попередніми трьома місяцями.

Ускладнені ринкові умови, зокрема й падіння фондових індексів у цей період, а також відсутність передумов і стимулів як для кількісного росту, так і для якісного розвитку індустрії на тлі хвилі законодавчих та регуляторних новацій та ініціатив, були чинниками, що зберігали низхідну динаміку більшості секторів ІСІ та стримували їхнє зростання.

Основні тренди української галузі спільного інвестування у 3-му кварталі 2015 року були такими:

  • як і у попередньому кварталі – подальше зменшення кількості КУА та фондів в управлінні та зменшення кількості інвесторів на ринку – одночасно зі збільшенням їх у венчурних ІСІ та ще активнішим нарощенням обсягів вкладень у цих фондах різними категоріями інвесторів;
  • зростання активів та ВЧА винятково за рахунок венчурних ІСІ;
  • скорочення обсягу та частки активів у цінних паперах (зокрема в акціях) в усіх секторах ІСІ;
  • незначне посилення відтоку капіталу з відкритих ІСІ та різке послаблення його ролі у динаміці чистих активів сектору;
  • порівняно з провалом індексів акцій – незначне зниження доходності в усіх секторах ІСІ за типами та класами фондів, окрім фондів облігацій та «інших» фондів (диверсифікованих, із публічною пропозицією);
  • збереження присутності в усіх секторах ІСІ фондів, які забезпечили приріст вартості інвестицій своїх учасників за квартал.

Кількість КУА, за даними УАІБ, зменшилася із 326 до 320 компаній, водночас протягом кварталу було створено дві нових КУА.

Кількістьзареєстрованих ІСІ (загальна станом на 30.09.2015) не змінилася – 1556, а фондів, що досягли нормативу мінімального розміру активів, – скоротилася із 1171 до 1151. Це було знову пов’язано, головним чином, із динамікою венчурних ПІФ (-14) та закритих недиверсифікованих ПІФ (-6), тоді як розширився сектор венчурних КІФ (+5).

Активи ІСІ у 3-му кварталі 2015 року зросли на 7 969 млн. грн. (+3.7%) і станом на 30.09.2015 складали 225 041 млн. грн., у тому числі венчурних ІСІ – 214 703 млн. грн.Приріст був повністю забезпечий венчурними фондами, тоді як решта секторів ІСІ показали зменшення активів, зокрема і за рахунок зменшення кількості (закритих) фондів.

ВЧА прискорила зростання також удвічі – сукупні чисті активи усіх фондів збільшилися на 7 286 млн. грн. (+3.9%), до 196 051 млн. грн., при цьому венчурних ІСІ – на 8 960 млн. грн. (+5.0%), до 186 562 млн. грн.

Відтік капіталу з відкритих ІСІ, щоспостерігався кожного місяця протягом 3-го кварталу загалом незначно прискорився – до -1.46 млн. грн. Водночас, на річному проміжку від продовжував активно спадати (-84% ніж рік тому). Кількість фондів із чистим притоком капіталу зменшилася, як і їхній сукупний обсяг додаткових залучень.

Інвесторів ІСІ, як і у 2-му кварталі, поменшало в усіх секторах ІСІ, крім венчурного. Аналогічно змінився і обсяг коштів, що належать найбільшим інвесторам в ІСІ – українським інституційним вкладникам: у венчурному секторі він значно зріс, в усіх інших – скоротився. Крім того, 4-й квартал поспіль тривав притік капіталу від іноземних інвесторів. Сукупні вкладення у венчурні ІСІ продовжували зростати з боку усіх категорій інвесторів, окрім іноземних громадян.

У цілому на 30.09.2015 найбільшу вагу в ІСІ за обсягом коштів мали вітчизняні корпоративні інвестори, частка яких зросла за квартал із 75.6% до 75.9%. Частка роздрібних місцевих вкладників, незважаючи на зростання суми їхніх сукупних інвестицій, несуттєво скоротилася у межах 6.3%.

Структура активів у 3-му кварталі 2015 року й надалі зазнала зменшення суми і частки цінних паперів – в усіх секторах за типами фондів. Фінансові інструменти звузилися до 22.5% у зведеному портфелі активів венчурних фондів та 27.3% – закритих до 63.2% та 73.8% – відкритих та інтервальних відповідно. Частка «інших» активів у венчурних ІСІ збільшилася до 73.5%, в інших закритих ІСІ – до 59.4%.

Доходність ІСІза квартал у цілому понизилася в усіх секторах ІСІ за типами та класами фондів, окрім фондів облігацій. Закриті (невенчурні) ІСІ з приватною емісією знову лідирували серед секторів за типами фондів, хоча їхня середня доходність була від’ємною (-1%). Найнижчий середній показник за квартал – практично такий же, як і у 2-му – мали інтервальні ІСІ (-3.4%). Аналогічний результат принесли й закриті (невенчурні) ІСІ з публічною емісією.

Кількість фондів, що забезпечили приріст вартості вкладень за квартал, серед інтервальних, відкритих та закритих (невенчурних) ІСІ з публічним розміщенням знову зменшилася – до 4-х із 21-го, 9-ти із 24-х та 14-ти із 44-х фондів відповідно. Натомість серед закритих (невенчурних) ІСІ з приватним розміщенням – зросла до 12-ти із 41-го фонду.

Серед диверсифікованих ІСІ з публічною емісією за класами фондів лідерство перейшло до єдиного у цьому класі фонду облігацій (+3.7%).Фонди акцій із лідера перетворилися на аутсайдера (-6.0%), хоча стримали вплив падіння фондових індексів, яке було більш ніж удвічі більшим. Решта класів фондів також показали в середньому від’ємний результат у 3-му кварталі, хоча як серед фондів змішаних інвестицій, так серед «інших» диверсифікованих публічних фондів були такі, що принесли інвесторам зростання вартості вкладень(+3.7%). із лідера перетворилися на аутсайдера (-6.0%), хоча стримали вплив падіння фондових індексів, яке було більш ніж удвічі більшим. Решта класів фондів також показали в середньому від’ємний результат у 3-му кварталі, хоча як серед так серед були такі, що принесли інвесторам зростання вартості вкладень.

За результатами з початку 2015 року серед ІСІ лідирували також фонди облігацій(+18.0%). Серед секторів за типами фондів, відкриті ІСІ також забезпечили зростання вартості вкладень за цей час (+3.7%), як і закриті ІСІ з публічною (+1.9%) та приватною (+2.8%) пропозицією.

Активи визнаних ІСІ в управлінні

Динаміка ВЧА відкритих фондів

ВЧА ІСІ (крім венчурних)

ВЧА венчурних ІСІ