УАІБ: Аналітичний огляд ринку ІСІ у 2 кварталі 2012 року

18 грудня 2012
Хоча загальним для світових ринків цінних паперів у 2-му кварталі 2012 року був низхідний тренд, картина вітчизняного фондового ринку виглядала значно більш похмурою, ніж розвинених, що традиційно для періодів загострення криз.
 
Після притоку 91 млрд. євро до європейських відкритих інвестиційних фондів (UCITS) у 1-му кварталі, починаючи з квітня збалансовані фонди почали фіксувати відтік, з травня – фонди акцій, а з червня також фонди грошового ринку, що тоді показали несподівані -24 млрд. євро. В цілому за квартал індустрія показала слабкий притік – +7 млрд. євро при активах 5 865 млрд. євро, однак фонди грошового ринку втратили 1 млрд. євро, збалансовані фонди – 7 млрд. євро, а фонди акцій – 28 млрд. євро.
 
Основними трендами українського ринку ІСІ у 2-му кварталі 2012 року були уповільнення відтоку капіталу з публічного сектору та подальше скорочення вкладень в акціях на тлі поглиблення фондової кризи, разом зі збільшенням інвестицій у корпоративні боргові папери, а також нарощенням потужності венчурним сектором.
 
 
Кількість КУА повернулася до низхідної динаміки при незмінному зростанні чисельності зареєстрованих ІСІ, а також таких, які досягли нормативу мінімального обсягу активів (венчурних). Сектори відкритих та інтервальних фондів зберегли кількісний склад, хоча фінансові передумови до його скорочення надалі знову посилилися.
 
 
Активи та ВЧА ІСІ продовжували зростати, однак уже виключно за рахунок венчурних фондів. Загалом, на 30.06.2012 сукупна вартість активів усіх ІСІ досягла 136 945 млн. грн. (+4.4%), чистих активів – 120 734 млн. грн. (+5.6%), 92.4% з яких належало венчурним фондам.
 
 
Відтік капіталу з відкритих фондів продовжував уповільнюватися протягом кварталу і був у 2.5 рази меншим, ніж у 1-му (10.6 млн. грн.). Він склав половину квартального падіння ВЧА сектору, що було аналогічним показникові 1-го кварталу (20.4 млн. грн., -9.9%). Як і раніше, головний впив на рух капіталу відкритих ІСІ в цілому чинили 1-2 окремі фонди. При цьому ліквідність фондів зменшилася несуттєво на тлі розпродажу активів в акціях.
 
Основними категоріями інвесторів ІСІ у 2-му кварталі 2012 року залишалися юридичні особи-резиденти, що володіли понад 66% ВЧА фондів, крім венчурних та 80% – із ними включно. У відкритих фондах найбільше вкладень мали, як і раніше, громадяни України (понад 47%), проте вони найбільше коштів вилучили із цих ІСІ. Вітчизняні юридичні особи були другими за обсягом ВЧА у відкритих фондах (37%). Примітним було нарощення інвестицій фізичними особами-нерезидентами в цілому у закритих ІСІ при одночасному скороченні – у венчурних. Всього нерезидентам належало майже 16% ВЧА усіх ІСІ, зокрема у венчурних – найбільше – 16.5%.
 
 
Доходність фондів у 2-му кварталі, загалом, понизилася, хоча була у середньому значно вище провальних показників індексів акцій. Сектори відкритих та закритих ІСІ помінялися місцями порівняно з 1-м кварталом – відкриті мали найбільші втрати (-9.6%), закриті – найменші (-4.7%). Кількість ІСІ, що забезпечили позитивні показники зміни вартості вкладень, скоротилася: серед відкритих фондів – із 73% до 16%, серед інтервальних та закритих – із 60% до 20% та із 36% до 32% відповідно.

Активи визнаних ІСІ в управлінні

Динаміка ВЧА відкритих фондів

ВЧА ІСІ (крім венчурних)

ВЧА венчурних ІСІ