УАІБ: Аналітичний огляд ринку ІСІ у 3 кварталі 2012 року

18 грудня 2012
Бічний тренд вітчизняних фондових індексів у 3-му кварталі 2012 року, що супроводжувався стрибками волатильності на тлі невпевненого росту світових аналогів і завмирання фондового ринку України, справив помірковано позитивний вплив на динаміку інститутів спільного інвестування.
 
 
Основні тренди українського ринку ІСІ у 3-му кварталі 2012 року збереглися: збільшення кількості та вартості активів ІСІ, переважно, за рахунок венчурних фондів; уповільнення відтоку капіталу з публічних, зокрема відкритих ІСІ.
 
 
 
 
 
 
 
 
Кількість КУА у 3-му кварталі відновилася до рівня 1-го кварталу, а ріст чисельності як зареєстрованих, так і визнаних ІСІ тривав. Головним «двигуном» індустрії ІСІ з точки зору її розширення продовжували бути венчурні фонди, а також закриті недиверсифіковані ПІФ. Решта секторів практично не змінили свій кількісний склад, хоча на один ліквідований відкритий фонд припав один інтервальний, що досяг нормативів.
 
 
 
 
 
 
 
Активи та ВЧА ІСІ у 3-му кварталі зросли не лише завдяки венчурним, а й іншим закритим фондам. Загалом, на 30.09.2012 сукупна вартість активів усіх ІСІ досягла 142 222.97 млн. грн. (+3.9%), чистих активів – 126 703.75 млн. грн. (+4.9%), у яких частка венчурних фондів несуттєво скоротилася – до 92.3%.
 
Відтік капіталу з відкритих ІСІ загалом уповільнився із 10.6 до 7.6 млн. грн. за квартал при зниженні сукупної ВЧА сектору на 6.2 млн. грн.
Визначальний вплив на показник руху коштів інвесторів, традиційно, мали 1-2 окремі фонди. При цьому чистий притік до кількох інших відкритих ІСІ зріс із 1.1 млн. грн. у 2-му кварталі до 1.5 млн. грн. у 3-му.
 
Структура активів. У відкритих фондах за умов волатильного ринку та відтоку вкладень тривало зменшення активів в акціях. Водночас, зміною, порівняно з 2-м кварталом, було зростання інвестицій інтервальних та закритих (крім венчурних) ІСІ у ці папери, хоча для останніх це певною мірою пов’язано зі збільшенням чисельності самих фондів. В інтервальних та венчурних фондах зростали вкладення у державні облігації. У венчурних ІСІ особливо збільшилися вкладення у корпоративні права і позики, а також в акції та векселі, натомість скоротилися вперше з 4 кварталу 2011 року активи у заставних цінних паперах.
  
 
 
 
Інвестори ІСІ у 3-му кварталі 2012 року були представлені, як і раніше, переважно юридичними особами-резидентами, яким належало вже 67.6% ВЧА фондів, крім венчурних та 81.4% – із ними включно. Головними вкладниками відкритих ІСІ, незважаючи на чистий відтік інвестицій, залишалися громадяни України, хоча їхня частка скоротилася до 46.9%. Натомість, практично не змінився обсяг вкладень вітчизняних підприємств у відкритих фондах, що збільшило їхню вагу до 38.2%. Вкладення фізичних осіб-резидентів зростали у закритих, зокрема венчурних, фондах (1.61%, 1 887.58 млн. грн.). Частка нерезидентів в усіх секторах ІСІ скоротилася (разом до 15.3%), проте вкладення іноземних підприємств у закритих фондах, у тому числі венчурних, зросли.
  
 
 
 
Доходність ІСІ у 3-му кварталі в цілому підвищилася. У негативній зоні залишалася частина фондів, однак кількість ІСІ зі зростанням ВЧА у розрахунку на один сертифікат чи одну акцію фонду суттєво зросла – із 16% до 68% серед відкритих, із 20% до 47% інтервальних, із 32% до 34% закритих. За середньою доходністю, на відміну від 2-го кварталу, також лідирував сектор ІСІ відкритого типу (+0.4%), у якому фонди показали значно більш наближені результати, ніж серед закритих (+0.3%) та інтервальних (-2%) фондів. Середні втрати ІСІ з початку 2012 року (від -10% в інтервальних до -8% у відкритих та закритих) були помірно негативними в умовах падіння індексів за цей час на 30-34%.

Активи визнаних ІСІ в управлінні

Динаміка ВЧА відкритих фондів

ВЧА ІСІ (крім венчурних)

ВЧА венчурних ІСІ