Міністерство фінансів України видаватиме узагальнюючі податкові роз’яснення для зменшення тиску на бізнес

01 серпня 2016

28 липня Мінфін запустив проект з видачі узагальнюючих податкових роз’яснень для розв’язання найболючіших питань бізнесу, що витікають з неоднозначного трактування податкового законодавства.

В чому проблема?

Сьогодні неточність податкового законодавства є причиною багатьох податкових спорів та створює можливості для маніпуляцій з боку ДФС, яка може по- різному трактувати закон.

Рішення

Мінфін вирішить ключові питання бізнесу шляхом видання узагальнюючих податкових роз’яснень та в подальшому буде активно користуватися цим інструментом для усунення неузгодженостей законодавства. Це знизить випадки різного трактування законодавства ДФС та платниками податків, а також заощадить кошти та час підприємців на судові спори.

Подальші кроки

- Ми збираємо інформацію від бізнесу щодо найбільш розповсюджених проблем.
- Проводимо відповідний аналіз, аби надати правильне роз’яснення.
- Надаємо роз’яснення та вирішуємо проблему.
- Системно вирішуємо питання, вносячи зміни до законодавства.

«Мінфін зацікавлений у розвитку бізнесу, адже розвиток бізнесу означає зростання економіки та надходжень до бюджету. Узагальнюючі податкові роз’янення - це дієвий інструмент зменшення кількості податкових спорів та, відповідно, витрат часу та ресурсів платників податків. Ми плануємо активно використовувати цю можливість для вирішення нагальних питань бізнесу» - зазначила Керівник Проектного офісу реформ при Мінфіні Яна Бугрімова.

У розробці ініціативи взяли участь представники Американської торговельної палати, Європейської бізнес асоціації, Ради бізнес-омбудсмена, ДФС та експерти. Для аналізу проблем та розробки оптимальних пропозицій Мінфін долучив до роботи світову компанію Pricewaterhouse Coopers.


ДФС також зазначає про зміну порядку надання податкових консультацій

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 24.04.24
Кількість КУА278на 24.04.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 24.04.24
Кількість ІСІ1780на 24.04.24
Кількість НПФ*52на 24.04.24
Кількість СК*1на 29.02.24
Активи в управлінні КУА, млн грн615 069на 29.02.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 875на 29.02.24