Бюлетень проєвропейських громадських Платформ - УНП та УС ПГС (липень-серпень 2019)

12 вересня 2019
 
    ДІЯЛЬНІСТЬ ПЛАТФОРМ
 
 
Експерти Платформ надали рекомендації до позиційної книги УОЄЄІ «Європейська та євроатлантична інтеграція»

У липні експерти УНП та УС ПГС долучилися до підготовки позиційної книги (transition book), яку презентував Урядовий офіс координації європейської та євроатлантичної інтеграції. Метою публікації є надання достовірної інформації про поточний стан справ, основні досягнення та виклики у реалізації курсу європейської інтеграції, а також на шляху України до членства в НАТО. Видання також містить перелік рекомендацій щодо головних кроків, які потрібно зробити в найближчому майбутньому. Підготовка рекомендацій з боку експертів громадянського суспільства координувалася проектом «Громадська синергія».

Представники Платформ провели зустріч з Хюгом Мінгареллі
В контексті завершення місії Посла ЄС в Україні Хюга Мінгареллі керівники проєвропейських платформ і проекту «Громадська синергія» зустрілися у липні з паном Послом, щоб підбити підсумки трирічної співпраці та обговорити майбутні виклики, що стоять перед Платформами. За словами Хюга Мінгареллі, за останні роки Україна досягла значного прогресу в імплементації Угоди про асоціацію і роль у цьому процесі громадянського суспільства важко переоцінити. З приходом нової влади громадськість також може стати драйвером цього процесу, наголосив пан Посол.  

Нагадаємо, наступним Главою Представництва Європейського Союзу в Україні стане естонський дипломат Матті Маазікас.
УС ПГС провела сесії стратегічного планування
У липні Українська сторона Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС присвятила час плануванню своєї подальшої діяльності, провівши стратегічні сесії на початку та наприкінці місяця.



 
Презентація аналітичного звіту щодо виконання економічної частини Угоди про асоціацію
Експерти УС ПГС та проекту «Громадська синергія» представили звіт «Інтеграція у рамках асоціації: динаміка виконання Угоди між Україною та ЄС». Презентація проходила в Українському кризовому медіа-центрі. 
Заява УНП щодо саміту Україна-ЄС 
В контексті проведення 21-го Саміту Україна-ЄС Українська національна платформа Форуму громадянського суспільства Східного партнерства оприлюднила заяву, якою відреагувала на недопуск окремих топ-посадовців у сфері європейської та євроатлантичної інтеграції до участі у Саміті.
УНП провела зустріч з румунськими журналістами
2 дипня відбулася зустріч представників румунських ЗМІ з експертами Української національної платформи ФГС СхП. Учасники зустрічі розповіли про діяльність Платформи, а також обговорили з медіа різні тематичні аспекти, важливі для українсько-румунської співпраці.

Візит було організовано УНП у співпраці з Радою зовнішньої політики «Українська призма» та Громадською радою при Міністерстві закордонних справ України за підтримки проекту «Громадська синергія».
 
   НОВИНИ ПРОЕКТУ «ГРОМАДСЬКА СИНЕРГІЯ»
 

Третя Школа громадської синергії «Фасилітація для євроінтеграції і не тільки» (10-12 липня)

На цьогорічній Школі громадської синергії представники Платформ мали можливість удосконалити свої навички в організації роботи групи - як ефективно приймати рішення та разом генерувати нові ідеї. Вчилися підтримувати мотивацію учасників та розкривати потенціал колективу; шукати виходи у складних ситуаціях та швидко розв’язувати протиріччя у команді.

Фото з першого та другого дня Школи.

Які партії мають найбільш проєвропейські програми? – презентація дослідження проекту «Громадська синергія» (16 липня)

Експерти Української сторони Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС та Української національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного партнерства за підтримки проекту «Громадська синергія» напередодні позачергових парламентських виборів проаналізували програми десяти найбільш рейтингових політичних партій. Результати дослідження були презентовані під час прес-конференції в Українському кризовому медіа-центрі. Відповідно до результатів дослідження, партії «Голос», «Європейська солідарність» та «Слуга народу» мають найбільш проєвропейські передвиборчі програми, зорієнтовані на реформи в рамках Угоди про асоціацію. Аутсайдерами євроінтеграційного рейтингу стали «Радикальна партія Олега Ляшка» та «Опозиційна платформа ­– За Життя».

Круглий стіл «Розвиток інноваційних екосистем: роль та значення інтеграційних платформ за участю бізнесу, влади, науки та громадського сектору» (24 липня)

У заході взяли участь більш як 50 представників центральних органів влади, промислових асоціацій, кластерів, університетів, дослідницьких інститутів, агенцій розвитку та аналітичних центрів. Учасники обговорили ключові системні пропозиції для нової парламентської коаліції та нового складу уряду щодо розвитку інноваційної політики в Україні. Круглий стіл проведено ГО «Агенція європейських інновацій», в рамках грантового компоненту проекту «Громадська синергія».

Семінар щодо впровадження системи НАССР (31 липня)
Спілка підприємців СТІНА провела інформаційний семінар для більш ніж 50 виробників харчової продукції та представників торговельних мереж. Тема заходу – «Впровадження системи НАССР як складової частини побудови системи безпеки та якості харчових продуктів».

 

   ОНЛАЙН-НАВЧАННЯ

 

Cпецпроект «Угода про асоціацію Україна-ЄС»

Онлайн-курс детально пояснює суть Угоди та її ключові положення, розповідає, які зобов'язання взяли на себе сторони. А також - у яких сферах відбулись зміни в Україні завдяки євроінтеграції. Спецпроект розроблений проектом «Громадська синергія» у співпраці з освітнім порталом EdEra.

Вебінар «Як ЄС допомагає розвитку малого й середнього бізнесу України»
Людмила Чабак (ГО «Сіверський інститут регіональних досліджень») розповіла про
1) можливості, які європейська інтеграція відкрила для українців;
2) політику ЄС у сфері підтримки підприємництва;
3) основні вимоги європейських організацій для надання фінансової підтримки та алгоритми її отримання.
 
   АНАЛІТИЧНІ ПУБЛІКАЦІЇ, ЩО ВИХОДИЛИ ЗА ПІДТРИМКИ ПРОЕКТУ «ГРОМАДСЬКА СИНЕРГІЯ»
 

Інтеграція у рамках асоціації: динаміка виконання Угоди між Україною і ЄС (2-е видання)

Експерти Української сторони Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС та проекту «Громадська синергія»

У публікації проаналізовано виконання Угоди про асоціацію у секторах, де передбачене відкриття внутрішнього ринку ЄС у разі виконання Україною «домашнього завдання» із нормативно-регуляторного наближення: технічне регулювання (ринок промислових товарів), митні процедури, цифровий ринок, фінансові послуги, державні закупівлі, енергетика (газовий ринок).

Євроінтеграційні зобов’язання політичних партій: аналіз виборчих програм

Експерти УС ПГС та УНП

Експерти проаналізували програми 10 найбільш рейтингових політичних партій під час виборчої кампанії до Верховної Ради України на відповідність євроінтеграційному курсу.

Стаття з аналізом результатів дослідження англійською мовою.

В очікуванні угоди АСАА: останнє «домашнє завдання» для України

ГО «Український центр європейської політики»

В аналітичній записці сфокусовано увагу на кроках, які додатково треба зробити для наближення законодавчих актів України до горизонтального (рамкового) законодавства ЄС у сфері ринкового нагляду та стандартизації, а також наведено перелік законопроектів, прийняття яких дозволить ці кроки здійснити.

Система державної допомоги в Україні: як європейські вимоги можуть зробити її більш ефективною

ГО «Український центр європейської політики»

Питання, які розглядає дослідження:
1) як в ЄС трансформувався інститут державної допомоги, як він діє сьогодні та чому Україна запроваджує аналогічний інститут?
2) що вже зроблено у цьому напрямку?
3) що необхідно змінити в Законі України «Про державну допомогу суб’єктам господарювання» в частині визначень, виключень з дії Закону, принципів допустимості та недопустимості державної допомоги. 
Проблеми діалогу у реформі освіти на прикладі Одеської, Чернівецької та Закарпатської областей

ГО «Центр стратегічного партнерства»

Дослідження містить систематизовані та узагальнені результати 460 формалізованих та 146 глибинних інтерв’ю на пілотних територіях залучених областей: Одеської, Чернівецької, Закарпатської.
Тіньовий звіт (shadow report): громадська оцінка реформи державного управління

ГО «Лабораторія законодавчих ініціатив»

Аналітичний звіт присвячено оцінці результатів впровадження реформи державного управління в пілотних міністерствах (зокрема йдеться про запровадження, наповнення та інтеграцію директоратів). Метою звіту було визначити ключові причини проблем, з якими зіткнулися відповідальні за реформу особи й інституції у процесі її реалізації, та розробити рекомендації для подальшого впровадження.
Аналітичний звіт про існуючий стан в сфері енергоефективності та використання альтернативних джерел енергії в контексті імплементації Угоди про асоціацію Україна-ЄС

Інститут Регіонального Розвитку та Поліський фонд міжнародних та регіональних досліджень

У звіті подається аналіз існуючого стану енергоефективності та використання альтернативних джерел енергії в 4-х регіонах України: Львівській, Тернопільській, Харківській та Чернігівській областях.
Пріоритети співпраці з ЄС у сфері мобільності та безпеки

ГО «Європа без бар’єрів»

В аналітичній записці запропоновано пріоритетні завдання Нового порядку денного у сфері юстиції, свободи і безпеки щодо питань управління кордонами, міграцією та візової політики. Визначені пріоритети враховують нові вимоги довготермінової інтеграції з ЄС та Угоди про асоціацію.
 
   СТАТТІ
 

Євроінтеграція де-факто: наскільки просунулася Україна у впровадженні УА (Європейська правда)

Дмитро Шульга, проект «Громадська синергія»

У статті проаналізовано результати, яких досягла Україна в імплементації Угоди про асоціацію за 3,5 роки із 8, відведених на виконання ключових положень економічної частини Угоди.

Євроінтеграція де-факто: що залишилося зробити Україні для впровадження УА (Європейська правда)

Дмитро Шульга, проект «Громадська синергія»

Стаття розповідає про кроки, які мають зробити Україна та ЄС у сфері європейської інтеграції у наступпні 4,5 роки, аби виконати Угоду про асоціацію. 

Фронт, реформи та міжнародні відносини. Що побачили румунські журналісти в Україні?

Рада зовнішньої політики «Українська призма»

Стаття підготовлена за підсумками візиту румунських журналістів в Україну (1-5 липня), який організувала Українська національна платформа Форуму громадянського суспільства Східного партнерства у співпраці з «Українською призмою» та Громадською радою при Міністерстві закордонних справ України в рамках проекту «Громадська синергія». Це вже четвертий візит журналістів з країн-сусідів - раніше Україну відвідали групи медійників з Угорщини, Польщі та Білорусі.

Гібрид Мінекології та Міненергетики: досвід ЄС та українські реалії (Європейська правда)

Наталія Андрусевич, Ресурсно-аналітичний центр «Суспільство і довкілля»

У статті, опублікованій на «Європейській правді», авторка аналізує європейський досвід діяльності міністерств, які займаються екологічними питаннями, та функціональне суміщення регулювання політики в інших дотичних сферах. Також вказані пріоритетні питання для нового українського уряду.

 
   ІНТЕРВ’Ю ПРО ЄВРОПЕЙСЬКУ ІНТЕГРАЦІЮ
 
Євросаміт Зеленського, нові боси ЄС, проблемний Іран 

Інтерв’ю Д. Шульги на «Громадському ТБ»

У Києві відбувся 21-й саміт Україна ЄС — він став підсумком для адміністрації Петра Порошенка та точкою відліку для влади Володимира Зеленського. Про що вдалося домовитися? Що чекає Україну в найближчі п’ять років? А також — чи буде нове керівництво Європейського Союзу таким же союзником для України, як і минуле? На ці питання відповідає Дмитро Шульга, директор проекту «Громадська синергія», в програмі «Громадське. Світ».
Членству України в ЄС сприятиме інтеграція до спільного ринку газу

Інтерв’ю Д. Шульги для програми «UA: Українське радіо»

За словами експерта, «інтеграція у спільний ринок Євросоюзу сприятиме членству України у Європейському Союзі. Отже, стане легше ставити питання про членство у ЄС у політичній площині». Слухати повну версію інтерв’ю.
Зміна підходів до надання держдопомоги залучить в економіку до €6 млрд щороку

Коментар Дениса Чернікова, координатора Парламентської експертної групи з євроінтеграції, для Укрінформу 

«Практично усі політичні сили, які мають шанси потрапити до парламенту, декларують серед пріоритетів державну підтримку підприємництву, і це змусить кардинально змінювати правила її надання». 
 
 НОВИНИ ФОРУМУ ГРОМАДЯНСЬКОГО СУСПІЛЬСТВА СХІДНОГО ПАРТНЕРСТВА
 
Перше засідання новообраного Керівного комітету ФГС СхП (4-5 липня, Брюссель)
Під час засідання було обрано співголів Керівного комітету Форуму. Члени Керівного комітету також зустрілися з представниками європейських інституцій, обговоривши питання в контексті підготовки до Саміту Східного партнерства у 2020 році. Окрім того, учасники засідання обговорили питання поточної, статутної діяльності Форуму та підготовку до Щорічної асамблеї ФГС СхП, що відбудеться 4-6 грудня 2019 р. в Брюсселі.
Інформаційний бюлетень Форуму громадянського суспільства Східного партнерства
Дізнайтесь головні новини діяльності Форуму у липні 2019 р. - випуск доступний англійською та російською мовами.
 
 АНОНСИ
 
Конференція «Суддівське врядування в країнах Східного партнерства» (Одеса, 13 вересня)
Конференція присвячена питанням діяльності органів суддівського врядування України, Грузії та Молдови. Під час конференції буде презентовано аналітичну записку щодо діяльності органів суддівського врядування відповідних країн Східного партнерства, а також аналіз цілей СхП до 2020 року в контексті посилення інституцій та належного врядування. Захід проводять Фундація DEJURE та Центр політико-правових реформ в рамках грантового компоненту проекту «Громадська синергія».
Консультації щодо майбутнього Східного партнерства
Європейський Союз розпочав структуровані консультації щодо майбутньої політики Східного партнерства після 2020 р. Свої пропозиції можна подавати до 31 жовтня за допомогою опитувальника. 
 
Основні цифри
Всього компаній-членів283на 28.03.24
Кількість КУА278на 28.03.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 28.03.24
Кількість ІСІ1779на 28.03.24
Кількість НПФ*53на 28.03.24
Кількість СК*1на 31.01.24
Активи в управлінні КУА, млн грн608 656на 31.01.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 815на 31.01.24