Дайджест новин з євроінтеграції, Європейського Союзу та Східного партнерства за 15-31 травня 2018 року

06 червня 2018

Підготовлений проектом «Громадська синергія», що фінансується Європейським Союзом та виконується Міжнародним Фондом «Відродження»

ЄС може виділити Україні 1 млрд. макрофінансової допомоги
29 травня 2018 року посли країн ЄС схвалили від імені Ради ЄС угоду з Європейським Парламентом про новий пакет макрофінансової допомоги Україні. 1 млрд євро кредиту (2 транші по 500 млн євро) має допомогти покрити фінансові потреби України у наступні 2,5 роки. В свою чергу Комітет Європарламенту з міжнародної торгівлі також схвалив пропозицію Єврокомісії про четверту програму макрофінансової допомоги Україні. Тепер рішення про макрофінансову допомогу мають схвалити Рада ЄС та Європарламент. Якщо програму ухвалять влітку, то перша позика може бути виплачена вже восени цього року (Джерело).
Європейський інвестиційний банк надасть Україні 211 млн євро на підвищення безпеки автомобільних доріг і модернізацію енергосистеми
Україна і Європейський інвестиційний банк підписали угоди про фінансування на суму 211 млн євро. Йдеться про гарантійну угоду між Україною та Європейським інвестиційним банком (проект «Програма підвищення надійності підстанцій») та фінансову угоду між ДП «Національна енергетична компанія «Укренерго» та Європейським інвестиційним банком (ЄІБ). Підписані угоди дозволять залучити кредитні кошти ЄІБ для фінансування проекту в сумі 136 млн євро, які надаються під державні гарантії на 15 років із низькими відсотковими ставками. Проект покликаний підвищити ефективність та надійність роботи вітчизняної енергосистеми для її інтеграції з мережею системних операторів передачі електроенергії Європи. Меморандум про взаєморозуміння між Україною та Європейським інвестиційним банком передбачає, в тому числі, реалізацію проекту «Підвищення безпеки автомобільних доріг у містах України». Мова йде про отримання позики у сумі 75 млн євро на фінансування відповідних робіт у містах Дніпро, Львів, Одеса, Кам’янець-Подільський, Харків, Київ (Джерело).
Європарламентарі закликали владу України дофінансувати Національну суспільну телерадіокомпанію України
18 травня європарламентарі направили лист до українських високопосадовців із закликом забезпечити внесення змін до державного бюджету України з метою виділення достатнього фінансування для Національної суспільної телерадіокомпанії України (НСТУ). Депутати Європарламенту стурбовані загрозою колапсу національного мовника, якщо Уряд України не виділить достатній бюджет, а Парламент України не затвердить його до кінця червня 2018 року.

Відповідно до закону «Про суспільне телебачення та радіомовлення України» фінансова підтримка для НСТУ мала складати не менше 0,2 % видатків загального фонду держбюджету України за 2017 рік – від 1,54 млрд грн. і вище. Однак у законі «Про державний бюджет України на 2018 рік» на фінансову підтримку НСТУ закладено тільки 776 млн грн.
Європарламентарі закликали Україну врахувати рекомендації Венеціанської комісії при створенні Вищого антикорупційного суду
Голова Комітету Європарламенту у закордонних справах Ельмар Брок, постійний доповідач щодо України Міхаель Галер та співголова Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС Даріуш Росаті привітали початок фінальної стадії голосування у Верховній Раді щодо законопроекту про Вищий антикорупційний суд. Вони зазначили, що Україна повинна імплементувати рекомендації Венеціанської комісії, особливо в частині, яка стосується юрисдикції суду і процесу відбору суддів. За їх словами, це одна з передумов для продовження міжнародної та європейської фінансової підтримки України. Вони також наголосили, що ухвалення нового закону має бути доповнене скасуванням зобов'язань щодо електронних декларацій для антикорупційних активістів та обранням політично-збалансованої Центральної виборчої комісії.

За словами Президента України Петра Порошенка, Україна взяла до уваги більшість рекомендацій міжнародних партнерів щодо законопроекту про Антикорупційний суд (Джерело).
Україна та ЄС співпрацюватимуть у сфері дистанційного зондування Землі
25 травня Європейська Комісія та Державне космічне агентство України підписали Угоду про співробітництво в галузі доступу до даних і використання даних супутників «Sentinel» програми «Copernicus». Укладення Угоди сприятиме налагодженню тісного співробітництва між Україною та ЄС у сфері дистанційного зондування Землі та забезпечить реалізацію положень Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Згідно з повідомленням Представництва ЄС в Україні, відповідно до підписаної в рамках Європейської політики сусідства та Східного партнерства угоди, Державне космічне агентство України надаватиме європейській програмі Copernicus повний, вільний і відкритий доступ до даних із своїх супутників, які ведуть спостереження за Землею, а також до геофізичних та метеорологічних даних мережі регіональних обсерваторій. Кожна зі сторін фінансуватиме власну діяльність та дотримуватиметься принципу «необміну коштами» в рамках угоди співпраці.
Інфографіка щодо експорту товарів з областей України до ЄС (Джерело)

Половина українців підтримують вступ до ЄС
52% українців вважають, що Україна має вступити до Європейського Союзу, 18% підтримують інтеграцію з Митним союзом Росії, Білорусі та Казахстану. Про це свідчать результати дослідження, яке проводилося Соціологічною групою «Рейтинг» на замовлення Міжнародного Республіканського Інституту (IRI) з 15 по 31 березня 2018 р.

Законопроект про трансплантологію
Верховна Рада у другому читанні ухвалила законопроект №2386а-1 про трансплантологію. Відповідно до пояснювальної записки, законопроект має на меті на високому рівні захистити права донора та реципієнта. В його основу покладено європейський принцип незгоди. Відповідно до Директиви ЄС № 2010/45/ЕС «Про стандарти якості та безпеки людських органів, призначених для трансплантації» від 2010 року, основними принципами є принцип добровільності та безкорисності. Отже, кожна особа має виважено прийняти рішення стосовно можливості стати донором після своєї смерті. Законопроект направлено на підпис Президенту.

Законопроект про приєднання до Метричної конвенції
Верховна Рада у першому читанні прийняла законопроект №0181 про приєднання України до Метричної конвенції. Його розроблено на виконання частини 7 статті 56 Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Прийняття проекту закону дозволить Україні набути членство у Міжнародному бюро з мір та ваг і користуватися правами його повноправного члена. Законопроект передано на підпис президенту.

Законопроект щодо захисту авторських прав
Верховна Рада у другому читанні ухвалила законопроект №7466 щодо захисту авторських прав. Його розроблено на виконання пункту 154 Плану виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Проект акту підготовлено з метою реформування системи колективного управління майновими правами суб’єктів авторського права і суміжних прав та унеможливлення незаконної діяльності організацій колективного управління.

В ЄС запрацювали нові правила захисту персональних даних
З 25 травня в ЄС набули чинності нові правила щодо захисту персональних даних. Тепер для використання персональних даних громадян необхідно отримати їх дозвіл. Крім того, кожна особа має право отримувати чітку і зрозумілу інформацію про те, хто використовує дані, як і з якою метою; громадянин може вимагати, щоб його персональні дані були видалені; має право передати персональні дані іншому провайдеру послуг і право знати, чи були персональні дані викрадені. Нові правила стосуються усіх компаній, які діють у ЄС, навіть якщо ці організації базуються поза територією Спільноти (Джерело).
ЄС підтримає компанії, що працюють в Ірані, всупереч санкціям США
Європейський Союз запустив офіційний процес активації Блокуючого статуту, спрямованого на захист європейських компаній від екстериторіальних наслідків санкцій США проти Ірану. Блокуючий статут забороняє компаніям ЄС дотримуватися екстериторіальної дії санкцій США, дозволяє компаніям відшкодовувати збитки, що виникають в результаті таких санкцій і анулює вплив в ЄС будь-яких іноземних судових рішень на їх основі. Єврокомісія також розпочала офіційний процес усунення перешкод для Європейського інвестиційного банку, що дозволить йому підтримувати інвестиції ЄС в Ірані. Такі дії ЄС прийняв для збереження ядерної угоди з Іраном після проголошення Сполученими Штатами Америки про вихід з неї. Закон про захист від санкцій США актуалізований насамперед для того, щоб забезпечити надійний діловий фундамент для малих і середніх підприємств, особливо для тих, які мають в Ірані більш сприятливі ділові можливості, ніж в США (Джерело).
Болгарія, Угорщина, Польща, Румунія, Хорватія, Чехія, Швеція не готові вступити в єврозону
Європейська Комісія представила «Звіт про конвергенцію», в якому оцінюється готовність Болгарії, Угорщини, Польщі, Румунії, Хорватії, Чехії та Швеції приєднатися до зони євро. Жодна з цих країн наразі не виконала всіх необхідних вимог для приєднання. Загалом передбачається, що всі держави ЄС рано чи пізно повинні приєднатися до зони євро, однак часові рамки для цього не визначені. Згідно з останнім опитуванням Євробарометру, впровадження євро підтримують 69% громадян Румунії, 59% – в Угорщині, 51% – в Болгарії, 33% – у Чеській Республіці, 40% – у Швеції, 47% – у Хорватії, 48% – у Польщі.
Більшість мешканців ЄС бачать переваги від членства в ЄС – Євробарометр
60% мешканців країн ЄС підтримують приналежність своєї держави до ЄС, а більше двох третин переконані, що їхня країна отримала переваги від членства в ЄС. Це найвищі показники з 1983 року. Однак відчуття переваги від членства варіюється в залежності від країни – від 93% в Мальті до 44% в Італії. При цьому 53% британців вважають, що їхня країна виграла від членства в ЄС.

Публікації, що виходили за підтримки проекту «Громадська синергія»
Стоп-дискримінація: що варто знати про Директиву рівності щодо працевлаштування людей з інвалідністю

Правозахисна організація «Права людини»

У статті експерти пояснюють положення Директиви Ради 2000/78/ЄC від 27 листопада 2000 року, що встановлює загальні рамки рівноправного поводження у сфері зайнятості і професійної діяльності.
Синергія програм транскордонного співробітництва та стратегій регіонального розвитку в Україні. (висновки та рекомендації)

ГО «Поліський фонд міжнародних та регіональних досліджень», Асоціація регіональних аналітичних центрів

11 прикордонних областей України втрачають фінансування з програм транскордонного та територіального співробітництва Європейського Союзу, оскільки їх стратегії регіонального розвитку часто не відповідають положенням стратегічних документів національного рівня в частині транскордонного співробітництва, а окремі обласні стратегії взагалі не розглядають транскордонне співробітництво як інструмент місцевого розвитку. В публікації аналізуються корені проблеми та надаються відповідні рекомендації органам влади.
Публікації закордонних аналітичних центрів
Can Europe save the world order?

European Council on Foreign Relations

Ліберальний порядок, заснований на правилах, знаходиться під загрозою з боку як опонентів, так і його колишніх прихильників. Європа має життєво важливий інтерес до збереження системи, заснованої на цих правилах, але вона повинна переосмислити елементи цього порядку відповідно до нових умов.
Winning the normative war with Russia: An EU-Russia Power Audit

European Council on Foreign Relations

ЄС та Росія опинилися на полі протистояння між ліберальним універсалізмом та авторитарним стилем правління. Як зазначають автори записки, країни ЄС єдині у своїй оцінці Росії, однак вони мають перевести цю єдність в політичну стратегію, яка відображає не тільки європейські цінності, але й російські реалії.
Report 2018. Big Powers are Back. What About Europe?

The Italian Institute for International Political Studies

В публікації аналізується розгортання «гри великих сил» на світовій арені. Це пов’язано з підйомом Китаю та Росії – противників США; триваючою кризою багатосторонності та глобального співіснування; розпадом регіонального порядку на дедалі більш автономні арени, де зростають регіональні сили. В роботі також досліджується роль, яку Європа може грати у світоустрої, що змінюється.
Bessarabia’s Hopes and Fears on Ukraine’s Edge

Carnegie Europe

Після Революції гідності у 2014 році Уряд України зробив ряд кроків у державному будівництві, щоб інкорпорувати регіони з різною історією ближче до національної історії. Автори дослідження стверджують, що за тим, як Київ управляє Бессарабським регіоном, спостерігатимуть на Закарпатті та в східних регіонах України, де довіра до влади все ще низька.
Основні цифри
Всього компаній-членів283на 23.04.24
Кількість КУА278на 23.04.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 23.04.24
Кількість ІСІ1780на 23.04.24
Кількість НПФ*52на 23.04.24
Кількість СК*1на 29.02.24
Активи в управлінні КУА, млн грн615 069на 29.02.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 875на 29.02.24