Відносини Україна-ЄС та внутрішня політика Європейського Союзу: огляд головних новин (серпень 2017 р.)

06 вересня 2017

Огляд підготовлений проектом «Громадська синергія», що фінансується Європейським Союзом та виконується Міжнародним Фондом «Відродження»

Що відбулось важливого у серпні місяці?

Перші півроку торгівлі з ЄС показали зростання українського експорту до Євросоюзу, Україна продовжила дію підвищеного мита на експорт металобрухту, а ЄС через несприятливу зовнішньоекономічну кон’юнктуру ввів мито на імпорт зернових. Цього місяця Уряд розпочав реформу держслужби в рамках програми ЄС, а Єврокомісія та Київ протестували українську ГТС. Щодо санкцій – на початку серпня ЄС запровадив санкції проти Росії через незаконні поставки газових турбін до Криму, а 4 країни-партнери ЄС приєднались до санкцій проти РФ. Наприкінці серпня відбулась зустріч країн Східного Партнерства та Вишеградської групи щодо обговорення майбутньої політики СхП та підготовки до його саміту в листопаді. Дайджест також містить соціологічні опитування з України та ЄС.

ВІДНОСИНИ УКРАЇНА-ЄС

В Україні зріс експорт товарів до ЄС на 26,1%

За 1 півріччя 2017 року експорт товарів з України до ЄС, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, зріс на 26,1% до 8,217 млрд. дол. США. Це 39,8% від загального експорту України. Топ-3 покупцями українських товарів стали: Польща – 1,256 млдр дол.США, Італія – 1,183 млрд. дол. США, Нiдерланди – 0,773 млрд. дол. США. В цей час імпорт з країн ЄС зріс на 24% та склав 9,525 млрд. дол. США. Це 42,3% від загального імпорту в Україну. Найбільшими експортерами до України серед країн ЄС стали Німеччина – 2,628 млрд. дол. США, Польща – 1,530 млрд. дол. США, Франція – 0,829 млрд. дол. США. (Джерело – Державна служба статистики України)

Україна продовжила дію підвищеного мита на експорт металобрухту

Президент України Петро Порошенко підписав закон, який продовжує дію підвищеного мита на експорт металобрухту у розмірі 30 євро за тонну на один рік. Раніше Представництво ЄС в Україні закликало Київ не продовжувати дію підвищеного мита, оскільки це «суперечить міжнародним зобов’язанням країни». Проте, за словами Віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванни Климпуш-Цинцадзе, закон не поширюватиметься на експорт в країни-члени Європейського Союзу, оскільки Угода про асоціацію є міжнародним договором і має більшу юридичну силу, ніж внутрішній закон. (Джерело)

Уряд розпочав реформу держслужби в рамках програми ЄС

18 серпня Уряд затвердив низку нормативних актів, відповідно до яких у 10 пілотних міністерствах будуть створені нові структурні підрозділи – директорати політики, а також директорати стратегічного планування та євроінтеграції, які займатимуться формуванням політики у відповідних сферах. Реформа проводиться в рамкахпрограми ЄС «Підтримка комплексної реформи державного управління в Україні», через яку було надано перший транш 10 млн. євро із передбачених понад 100 млн. євро на 2017-2020 рр. В Представництві ЄС наголошують, що роль нових структур полягатиме в тому, щоб працювати над реалізацією реформ та виконанням Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Київ та Брюссель проінспектували українську ГТС

В рамках співпраці між Україною та Європейською комісією щодо посилення безпеки постачання газу було проведено дослідження сценаріїв можливих кризових ситуацій з постачанням природного газу в Україну в опалювальному сезоні 2017-2018 рр. Результати дослідження виступатимуть базою для розроблення комплексу превентивних заходів, які мають підвищити рівень готовності ГТС до надзвичайних ситуацій. Також були розроблені рекомендації із вдосконалення нормативно-правових актів України, зокрема, Національного плану дій (еквівалент Кризового плану дій у державах-членах ЄС) та Правил про безпеку постачання природного газу (еквівалент Превентивного плану дій у державах-членах ЄС).

САНКЦІЙНА ПОЛІТИКА ЄС

ЄС ввів санкції за незаконну поставку газових турбін до Криму

4 серпня Європейський Союз розширив санкції проти 3 громадян Росії та 3 компаній, які були причетні до незаконної поставки газових турбін компанії Siemens до анексованого Криму. Cанкції передбачають заморожування активів та заборону на в’їзд до ЄС. Від самого початку, за пропозицією Німеччини, санкції мали стосуватися чотирьох фізичних осіб та трьох компаній. Проте, за інформацією Reuters з посиланням на дипломатичне джерело, через позицію Італії одна людина була виключена зі списку.

Чотири країни приєдналися до санкцій ЄС проти Росії

Україна, Чорногорія, Албанія та Норвегія приєдналися до рішення Ради ЄС продовжити економічні санкції проти Росії до 31 січня 2018 року. Санкції спрямовані на: обмеження доступу крупним державним компаніям з РФ до ринків капіталу ЄС, зокрема, з енергетичної та оборонної сфери; заборону на поставку товарів подвійного призначення, які можуть бути використані у військових цілях; заборону на торгівлю озброєнням; обмеження доступу Росії до чутливих технологій, які можуть бути використані для видобутку та розвідки нафти.

ВНУТРІШНЯ ПОЛІТИКА ЄС

ЄС ввів мито на імпорт кукурудзи, жита і сорго

З 8 серпня ЄС вперше за майже три роки запровадив митона імпорт кукурудзи, жита і сорго у розмірі 5,16 євро за тонну. До цього кроку вдалися, оскільки на світовому ринку кукурудзи в 2016-17 роках очікується рекордний врожай кукурудзи, що призведе до більшої пропозиції та зниження цін. Це має убезпечити європейських виробників від невигідного становища в існуючих ринкових умовах. При цьому розмір квот на безмитне постачання в рамках асоціації Україна-ЄС залишається без змін.

П’ять НУО приєдналися до італійського кодексу порятунку мігрантів у Середземному морі

Італія розробила кодекс з 13 правил при рятуванні мігрантів у Середземному морі. Серед них: заборона рятувальним кораблям НУО входити у територіальні води Лівії, заборона надсилати світлові сигнали, які можуть допомогти мігрантам та заборона переміщення мігрантів на інші судна. П’ять з восьми груп, які працюють у південному Середземномор’ї, погодились на ці умови. В свою чергу уряд Італії наполягає на прийнятті кодексу іншими рятувальними групами. В іншому випадку – рятувальні кораблі можуть не пустити в італійські порти. Організація «Лікарі без кордонів», яка відмовилась підписати кодекс, вважає, що кодекс правил може призвести до зниження пошукової та рятувальної ефективності в Середземному морі та підвищить кількість смертей. Джерела: Reuters, The Local, Euobserver.

В ЄС скоротився потік нелегальних мігрантів

За даними Frontex, загальна кількість виявлених протягом перших семи місяців 2017 року нелегальних перетинів кордону країн ЄС скоротилася на дві третини в порівнянні з аналогічним періодом минулого року – до 127 100. Кількість мігрантів, що прибули в Італію, знизилася більш ніж наполовину у порівнянні з минулим місяцем, в той час як Іспанія наразі переживає найбільший міграційний тиск з 2009 року.

СХІДНЕ ПАРТНЕРСТВО

31 серпня у Будапешті відбулась зустріч країн Вишеградської групи (Польща, Словаччина, Чехія та Угорщина) та Східного Партнерства, в тому числі за участі міністра закордонних справ Естонії (головує в Раді ЄС) і Комісара ЄС з питань Європейської політики сусідства та переговорів щодо розширення. Під час зустрічі були обговорені питання майбутньої політики Східного Партнерства, фінансування СхП на період 2020-2027 рр., енергетики та ін. За результатами зустрічі міністри закордонних справ V4 прийняли спільну заяву «Стратегічні задачі Східного Партнерства перед Брюссельським Самітом».

Детальніше про саміт можна дізнатись на сайті УрядуУгорщини, МЗС Польщі та України (1,2).

СОЦІОЛОГІЧНІ ОПИТУВАННЯ

1. Громадська думка населення Донбасу: липень–2017щодо вступу в Європейський Союз, отримання біометричних паспортів, подорожей в ЄС та інших питань.Опитування проведено Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва в період з 1-11 липня 2017 р. у Донецькій області та 8-26 липня у Луганській області.щодо вступу в Європейський Союз, отримання біометричних паспортів, подорожей в ЄС та інших питань.Опитування проведено Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва в період з 1-11 липня 2017 р. у Донецькій області та 8-26 липня у Луганській області.

2. Геополітичні орієнтації та ставлення жителів України до незалежності України. Опитування проведено Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) 19-28 травня.. Опитування проведено Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) 19-28 травня.

3. Громадська думка в Європейському Союзі щодо основних питань, які хвилюють європейців, ставлення до політичних інститутів, економічної ситуації, європейського громадянства та політичних пріоритетів ЄС. Опитування проведено соціологічною службою ЄС Eurobarometer з 20 по 30 травня серед держав-членів, п’ятьох країн кандидатів на вступ до ЄС та кіпрсько-турецької спільноти у частині країни, яка не контролюється урядом Республіки Кіпр. щодо основних питань, які хвилюють європейців, ставлення до політичних інститутів, економічної ситуації, європейського громадянства та політичних пріоритетів ЄС. Опитування проведено соціологічною службою ЄС Eurobarometer з 20 по 30 травня серед держав-членів, п’ятьох країн кандидатів на вступ до ЄС та кіпрсько-турецької спільноти у частині країни, яка не контролюється урядом Республіки Кіпр.

Огляд новин підготував Ярослав Литвиненко, молодший аналітик проекту “Громадська синергія”

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 19.04.24
Кількість КУА278на 19.04.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 19.04.24
Кількість ІСІ1780на 19.04.24
Кількість НПФ*52на 19.04.24
Кількість СК*1на 29.02.24
Активи в управлінні КУА, млн грн615 069на 29.02.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 875на 29.02.24