Дайджест новин у сфері європейської інтеграції (15-31 травня 2017 р.)

06 червня 2017

Дайджест підготовлений проектом «Громадська синергія», що фінансується Європейським Союзом та виконується Міжнародним Фондом «Відродження»

Відносини Україна-ЄС

Сенат Нідерландів підтримав Угоду про асоціацію з Україною
30 травня Сенат Нідерландів проголосував за ратифікацію Угоди про асоціацію між Україною та ЄС (50 парламентарів підтримали, 25 – виступили проти). Це була остання політична та юридична перепона на шляху завершення ратифікації Угоди про асоціацію. Відтепер Угода має бути підписана Королем Нідерландів та опублікована в Офіційному Журналі Нідерландів. Надалі ратифікаційні грамоти будуть передані до Генерального Секретаріату Ради ЄС. Після цього Європейський Союз має завершити процедуру укладання договору і здати на зберігання свої документи про ратифікацію. Угода вступить в силу в перший день другого місяця після дати здачі на зберігання останньої ратифікаційної грамоти або документа про затвердження.

ЄС лібералізував візовий режим з Україною
17 травня у Страсбурзі було підписано рішення про лібералізацію візового режиму між Україною та Європейським Союзом. 22 травня його опублікували в Офіційному журналі ЄС. Таким чином, з 11 червня українці зможуть вільно подорожувати без віз до всіх країн Євросоюзу (окрім Великобританії та Ірландії), а також до Ісландії, Ліхтенштейну, Норвегії та Швейцарії. З усіма тонкощами роботи безвізового режиму можна ознайомитись на інформаційному порталі «Відкрий Європу», який реалізується за підтримки Представництва ЄС в Україні. Державна фіскальна служба України також розробили пам`ятку для туристів щодо митних правила країн ЄС, правил проходження «зеленого» та «червоного» коридорів у пунктах пропуску державного кордону України, а також прав і обов’язків працівників митниць у пунктах пропуску.

В Брюсселі експерти розробили рекомендації щодо Угоди про асоціацію
18 травня 2017 року в Брюсселі відбулася чергова зустріч представників громадянського суспільства України та ЄС для оцінки прогресу євроінтеграційних реформ в Україні та детального аналізу ситуації в окремих пріоритетних сферах. Це вже 4-те засідання Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС (ПГС), до якої входять члени Української сторони ПГС та представники Європейського економічного і соціального комітету (ЄЕСК). Учасники засідання розглянули та затвердили тематичні доповіді українських та європейських експертів щодо екологічних аспектів Угоди про асоціацію та ситуації з дотриманням свободи ЗМІ, а також доповідь європейської сторони про результати першого року дії зони вільної торгівлі. За результатами засідання була ухвалена спільна декларація Платформи із рекомендаціями відповідним органам в ЄС та Україні по імплементації Угоди про асоціацію, у якій представники громадянського суспільства України та ЄС, зокрема, закликали Уряд України до продовження реформ у сфері децентралізації, енергоефективності, громадського здоров’я, а також судової реформи та боротьби з корупцією.

Опубліковані результати торгівлі України з ЄС у 1 кварталі
Згідно даних Міністерства економічного розвитку і торгівлі України Європейський Союз став основним торговельним партнером України в 1 кварталі 2017 року. Україна експортувала послуг до ЄС на 725,3 млн. дол. (30,2% від загального експорту послуг - зростання на 2,6%) та на 3 978,5 млн. дол. товарів (38,4% від загального експорту товарів - зростання на 24,5%). 32,2% експорту товарів припало на продукцію АПК та харчову промисловість, 21,5% – металургійний комплекс, 14,9% – машинобудування, 14,2% – мінеральні продукти. Загальний експорт товарів і послуг України в 1 кварталі 2016 року досяг $12,4 млрд. що на $2,7 млрд., або 28%, більше ніж у 2016 році.


Економічна політика Європейського Союзу

Єврокомісія розробила економічні рекомендації для країн ЄС
22 травня Єврокомісія з метою координації економічної політики ЄС опублікувала рекомендації щодо зміцнення економіки кожної країни-члена Європейського Союзу (окрім Греції, яка наразі знаходиться в рамках програми підтримки стабільності). Зазначається, що в ЄС, наразі, сприятлива економічна кон'юнктура, яка має бути використана, з метою підвищення конкурентоспроможності та стійкості економік європейських країн. Економічне зростання в ЄС і в зоні євро досягло близько 2% в 2016 році, біля 233 млн. людей в ЄС працевлаштовані (рівень безробіття найнижчий з 2009 року), а інвестиції в деяких каїнах ЄС перевищують докризовий рівень. У той же час, зберігається низка викликів: повільне зростання продуктивності, наслідки економічної кризи, нерівність між країнами, невизначеність від зовнішніх факторів. Детальніше про висновки тут.

В ЄС прийняли нові правила про інвестиції
Європейська комісія прийняла нові правила, які звільняють від попереднього контролю Комісії та полегшують процес державного інвестування в порти, аеропорти, культуру та окраїнні території ЄС. Задля збереження конкуренції, компанії, що використовують аеропорти, муситимуть платити ринкову ціну. Нові правила також спрощують порядок відшкодування державними органами компаніям, що працюють на віддалених територіях ЄС. Ініціатива має сприяти економічному зростанню, створенню нових робочих місць та налагодження кращого сполучення в Європі. Наразі, в ЄС розташовано більше ніж 420 аеропортів (80% усіх аеропортів у блоці) із пасажиропотоком до 3 млн. людей. Але вони забезпечують тільки 13% повітряного руху ЄС. (Джерело)

Європейський Союз змінив регулювання Фондів грошового ринку
16 травня Рада ЄС прийняла нові правила щодо Фондів грошового ринку (ФГР), розміром в 1 трлн. євро, з метою підтримки його ролі у фінансуванні економіки та забезпечення безперебійної роботи короткострокового ринку фінансування. Нові правила визначають структуру портфелів ФГР та оцінку вартості їх активів задля забезпечення їх стабільність та гарантування інвестування в добре диверсифіковані активи з гарною кредитоздатністю. Правила також вводять загальні стандарти для підвищення ліквідності ФГР, щоб забезпечити їх стійкість перед раптовими запитами на погашення. Регламент також забороняє спонсорську підтримку від третіх сторін, включаючи банки.
Глобальні регулятори розпочали боротьбу за посилення правил роботи ФРГ після колапсу Reserve Primary Fund з капіталом 62,5 млрд. дол., який тримав боргові забов’язання американського інвестиційного банку Lehman Brothers Holdings Inc., що спричинив фінансову кризу у 2008 році.

В ЄС розробили концепцію майбутнього Економічного та Валютного Союзу
31 травня Європейська комісія представила новий аналітичний документ про можливі сценарії поглиблення Європейського Економічного та Валютного Союзу. План поділяється на два етапи. Перший завершується у 2019 році із проведенням виборів до Європарламенту. За цей час Єврокомісія пропонує завершити роботу над створення Банківського Союзу та Союзу Ринку Капіталів, що передбачають повноцінне функціонування Європейської програми страхування депозитів (для захисту вкладників) та Єдиного фонду санації (для підтримки проблемних банків). Ініціатива викликає занепокоєння у частини держав єврозони, які не бажають фінансувати вкладників інших країн із нестабільною банківською системою. Також, за цей період, пропонується завершити впровадження вже наявних законодавчих пропозицій у цій сфері. Другий етап розрахований на 2020-2025 роки. За цей період може бути завершена робота над архітектурою Економічного та Валютного Союзу. Передбачається створення Казначейства єврозони, Валютного фонду єврозони та запровадження посади міністра фінансів єврозони, який очолюватиме євроказначейство і одночасно буде головою Єврогрупи – об'єднання міністрів фінансів країн ЄС. (Джерело)


Інші новини ЄС

Єврокомісія опублікувала доповідь про біженців та країн-порушників
16 травня Єврокомісія опублікувала доповідь з оцінкою результатів переселення біженців до країн ЄС. Зазначається, що станом на 12 травня було переселено 18 418 людей: 5 711 з Італії та 12 707 з Греції. Більшість країн ЄС виконує план ЄС із розселення біженців, окрім Угорщини, Польщі та Австрії, які не прийняли жодного біженця. Втім остання пообіцяла найближчим часом прийняти 50 біженців з Італії. Чеська Республіка також не приймала активної участі в схемі з розселення майже рік. Якщо до червня країни-порушники не розпочнуть виконувати план із розселення, Єврокомісія може розпочати процедуру з порушення норм ЄС проти цих країн. В свою чергу, в травні, Європейський суд розпочав розгляд справи Угорщини та Словаччини, які намагаються оскаржити рішення ЄС щодо розселення мігрантів.

ЄС окреслила плани щодо оборонної політики ЄС

18 травня Рада ЄС прийняла рекомендації з питань посилення політики безпеки й оборони Європейського Союзу. Міністри оборони ЄС підтримали зусилля у зміцненні військового співробітництва з країнами, що поділяють цінності ЄС, поважають міжнародне право та здатні вносити вклад у місії та операції ЄС. Також Рада ЄС висловила сподівання на ефективне створення у короткостроковій перспективі Центру військового планування та управління. Започаткування Центру є частиною ширшого франко-німецького плану зі створення більш тісних оборонних зв`язків в ЄС з метою протистояння Росії та ісламістським бойовикам. (Додатково про Центр читайте у дайджесті). Також Міністри оборони досягли згоди, що бойові групи ЄС в майбутньому будуть фінансуватися з бюджету Євросоюзу, а не країн-учасниць.

Сім держав ЄС ратифікували Мінаматську конвенцію по ртуті
18 травня Європейський союз і сім його держав-членів (Болгарія, Данія, Угорщина, Мальта, Нідерланди, Румунія та Швеція) ратифікували Мінаматську конвенцію по ртуті. 16 серпня договір вступить в законну силу. Відповідно договору, до 2020 року буде заборонено виробництво, експорт і імпорт цілого спектру продуктів, що містять ртуть. До них відносяться батарейки, за винятком «кнопкових елементів», які використовуються в медичних пристроях, що імплантуються; вимикачі і реле; деякі види компактних люмінесцентних ламп; ртуть в люмінесцентних лампах з холодним катодом і люмінесцентні лампи із зовнішнім електродом. У число предметів, які повинні до 2020 року бути виведені з користування, включені також такі види неелектронних медичних пристроїв, як термометри і прилади вимірювання тиску, деякі види мила і косметики. Про те, які вже законодавчі зміни зробив ЄС в обмеженні використанні ртуті читайте тут.


Східне Партнерство

Опублікована доповідь щодо переглянутої Європейської політики сусідства
Європейська комісія опублікувала першу доповідь стосовно імплементації переглянутої Європейської політики сусідства від листопада 2015 року, яка встановила нові рамки розбудови партнерства між ЄС та його партнерами. В ній зазначається, що підвищення сталого економічного розвитку лежить в основі вкладу ЄС в стабілізацію її партнерів та забезпечення їх стійкості. Зокрема, ЄС розробив програму реформування сектора безпеки для Східного виміру партнерства. Згідно доповіді, наразі в ЄС налагоджена дуже тісна співпраця з громадянським суспільством в Україні. Також поставлена мета з посилення здатності громадянського суспільства проводити діалог з національним Урядом та ЄС, а також підвищення якості конструктивного діалогу між Форумом громадянського суспільства Східного партнерства та його Національними Платформами. У доповіді міститься аналіз досягнень по країнах в рамках політики сусідства ЄС, зокрема України.

Основні цифри
Всього компаній-членів287на 27.03.24
Кількість КУА281на 27.03.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 27.03.24
Кількість ІСІ1789на 27.03.24
Кількість НПФ*55на 27.03.24
Кількість СК*1на 31.01.24
Активи в управлінні КУА, млн грн608 656на 31.01.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 815на 31.01.24