УАІБ пропонує запровадити перехідний період для запуску нової системи подачі звітності до НКЦПФР до 1 червня 2019 року

17 грудня 2018

У зв’язку з невизначеністю ситуації щодо системи подання звітності учасниками фондового ринку після 1 січня 2019 року та з метою запобігання збоїв, що можуть призвести до втрат інформації, УАІБ направила листа до НКЦПФР та запропонувала запровадити перехідний період до 1 червня 2019 року. Це дасть можливість паралельно і безболісно для учасників фондового ринку запустити нову систему подачі звітності та відпрацювати її, а також при цьому уникнути «штучного» порушення строків подачі звітності. Окремо у листі наголошено, що будь-які зміни щодо подачі звітності потребують додаткового технічного опрацювання в тому числі учасниками ринку, і, відповідно потребують часу.

01.01.2019 року набирають чинності нові норми Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок», внесені законом № 2210-VIII від 16.11.2017 року, в частині запровадження нових видів діяльності з надання інформаційних послуг на фондовому ринку, зокрема, діяльності з подання звітності та/або адміністративних даних до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

Таким видом діяльності можуть займатися агенти подання - юридичні особи, у тому числі професійні учасники фондового ринку, за умови включення їх до Реєстру уповноважених осіб та отримання від НКЦПФР свідоцтва про включення до Реєстру осіб, уповноважених надавати інформаційні послуги на фондовому ринку.

Обговорення проектів документів, зокрема, змін до «Положення про подання адміністративних даних та інформації у вигляді електронних документів до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку» (зміни до рішення №492), які покликані змінити спосіб подання звітності до Комісії після 01.01.2019 року, тривали з травня 2018 року. 

Спільними зусиллями профільних асоціацій вдалося зберегти у зазначеному проекті змін, норми щодо можливості подачі до Комісії адміністративних даних та звітності учасників фондового ринку не тільки за посередництва агента подання, але і безпосередньо професійними учасниками, як суб’єктами подання.

Також проектом змін передбачалося, що підключення програмно-технічного комплексу (далі – ПТК) суб’єкта подання до ПТК Комісії буде здійснюватися відповідно до технічних регламентів, визначених окремими документами нормативно-технічного характеру.

Очікується, що технічні вимоги щодо подання інформації до НКЦПФР як для агента подання, так і до суб’єкта подання інформації, що здійснює відповідне подання безпосередньо, будуть ідентичними та значними.

За інформацією Національного депозитарію України, починаючи з 01.01.2019 року планується припинення подання звітності до Комісії через «Кабінет клієнта».

УАІБ сподівається, що її ініціатива про запровадження п’ятимісячного перехідного періоду для запуску нової системи подачі звітності до Комісії, позитивно буде сприйнята НКЦПФР, а також її підтримають інші Асоціації та учасники фондового ринку.

УАІБ також повідомляє, що після розміщення 12 грудня 2018 року на сайті ДУ «Агентство з розвитку інфраструктури фондового ринку України» повідомлення про подачу ДУ АРІФРУ документів до НКЦПФР для авторизації в якості надавача інформаційних послуг на фондовому ринку України, зокрема, діяльності з подання звітності та/або адміністративних даних до Комісії, Асоціація звернулася до Агентства з проханням оперативно повідомити про орієнтовну вартість їхніх послуг з подання звітності та/або адміністративних даних до Комісії для компанії з управління активами з метою інформування учасників Асоціації.

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 28.03.24
Кількість КУА278на 28.03.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 28.03.24
Кількість ІСІ1779на 28.03.24
Кількість НПФ*53на 28.03.24
Кількість СК*1на 31.01.24
Активи в управлінні КУА, млн грн608 656на 31.01.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 815на 31.01.24