УАІБ:зарахування всіх профучасників фондового ринку до підприємств, що становлять суспільний інтерес, суперечить європейській практиці та створює додаткові ризики для інвесторів

01 грудня 2017

Пропозиція НКЦПФР зарахувати всіх професійних учасників фондового ринку до підприємств, що становлять суспільний інтерес, без врахування критеріїв класифікації підприємств суперечить європейській практиці і не повинна бути запроваджена.  На цьому наголошує Українська асоціація інвестиційного бізнесу у своїх зауваженнях щодо пропозицій регулятора до проекту Закону України «Про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність», які направила до Комітету з питань податкової та митної політики Верховної Ради України. 

Як зазначається у листі, запровадження терміну «підприємства, що становлять суспільний інтерес» та встановлення критеріїв класифікації підприємств відбулося шляхом внесення змін до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», що повністю відповідає Директиві ЄС про річну фінансову звітність, консолідовану фінансову звітність та пов’язану звітність певних типів підприємств і не передбачає віднесення всіх професійних учасників фондового ринку до таких підприємств.

Крім того, Регламентом (ЄС) № 2017/1129 Європейського парламенту і Ради Європейського Союзу від 14 червня 2017 року встановлено, що до малих і середніх підприємств відносяться компанії, які згідно з останньою річною чи консолідованою фінансовою звітністю відповідають двом із трьох таких критеріїв: середня кількість працівників менше 250 осіб, балансова вартість активів не більше 43 млн.євро і чистий дохід від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) не перевищує 50 млн.євро.

Відповідно, на думку УАІБ, недоцільним є і проведення аудиту фінансової звітності професійних учасників фондового ринку лише суб’єктами аудиторської діяльності, що внесені до розділу Реєстру аудиторів та суб’єктів аудиторської діяльності, які мають право проводити аудит фінансової звітності підприємств, що становлять суспільний інтерес.

Враховуючи високі вимоги до аудиторських компаній, які матимуть право проводити аудит фінансової звітності підприємств, що становлять суспільний інтерес, їхня кількість буде обмеженою, а вартість аудиторських послуг буде надто високою. Для тих професійних учасників фондового ринку, які належать до мікро- та малих підприємств, витрати на проведення аудиту будуть незіставними з фінансовими результатами їхньої діяльності.

В Асоціації переконані, що реалізація запропонованого НКЦПФР підходу матиме негативні наслідки як для самих компаній, у частині подальшого провадження діяльності, так і для інвесторів, штучно створюючи додаткові ризики.

Нині ті професійні учасники фондового ринку, які не є підприємствами, що становлять суспільний інтерес, через невідповідність передбаченим Законом України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» критеріям, зобов’язані проводити обов’язковий аудит фінансової звітності. Їхня діяльність врегульована спеціальним законодавством та нормативно-правовими актами НКЦПФР. Професійні учасники фондового ринку зобов’язані відповідати низці вимог, зокрема, щомісяця звітувати НКЦПФР про основні показники діяльності, щоквартально надавати фінансову звітність, відповідати встановленим Комісією пруденційним нормативам, оперативно інформувати регулятора  про зміни, що відбулися, мати бездоганну ділову репутацію, оприлюднювати інформацію про результати діяльності, а також річну фінансову звітність разом з аудиторським висновком.

Свої зауваження та аргументи Асоціація раніше висловлювала на засіданні Комітету НКЦПФР з питань стратегії розвитку та економічного аналізу фондового ринку, а також направляла до Комісії у письмовому вигляді.

 

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 29.04.24
Кількість КУА279на 29.04.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 29.04.24
Кількість ІСІ1782на 29.04.24
Кількість НПФ*52на 29.04.24
Кількість СК*1на 29.02.24
Активи в управлінні КУА, млн грн615 069на 29.02.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 875на 29.02.24