Як подати «Примітки до фінансової звітності, складеної відповідно до МСФЗ» до НКЦПФР у складі річної звітності за 2015 рік

05 лютого 2016

З 1 січня 2015 року компанії, які провадять діяльність з управління активами, складають фінансову звітність за міжнародними стандартами фінансової звітності.

Повний комплект річної фінансової звітності, складеної відповідно до міжнародних стандартів фінансової звітності, серед іншого, включає «примітки, що містять стислий виклад суттєвих облікових політик та інших пояснень» (далі – Примітки).

Як правило, Примітки готуються у програмі “Word”. Вони містять як інформацію у текстовому вигляді, так і у вигляді таблиць.

Згідно з «Положенням про порядок складання та розкриття інформації компаніями з управління активами та особами, що здійснюють управління активами недержавних пенсійних фондів, та подання відповідних документів до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку», затвердженим рішенням НКЦПФР №1343 від 02.10.2012 року, Інформація складається відповідно до опису розділів та схем XML файлів, визначених окремим наказом НКЦПФР, у тому числі і фінансова звітність. Подання «Приміток до фінансової звітності, складеної відповідно до міжнародних стандартів фінансової звітності» (опис структури даних "IFRSPRIM" до файлу схеми "FinRep.xsd") передбачений також наказом НКЦПФР №134 від 10.06.2014 «Щодо складу та опису полів (розділів) та схем ХМL - файлів електронної форми фінансової звітності».

Створені у програмі “Word” Примітки при копіюванні у вікно програми звітності зберігають «управляючі коди» програми “Word” і далі потрапляють до XML-формату. На жаль, програма – приймач Комісії інтерпретує ці «управляючі коди» як помилку, що призводить до відмови у прийнятті інформації.

Враховуючи зазначене та з метою недопущення масових порушень компаніями з управління активами вимог законодавства при подачі інформації до Комісії, рекомендуємо заповнювати дані у "IFRSPRIM" до файлу схеми "FinRep.xsd" в один з двох способів:

1) Для використання тексту вже набраного MS Word потрібно:


а) зберегти файл у текстовому вигляді, обравши в меню опцію типу файла “Тільки текст” і натиснути “Зберегти”;

б) далі, збережений файл відкрийте за допомогою програми “Блокнот”;

в) виділіть і скопіюйте текст та в такому вигляді вставляйте у вікно програми звітності.

 

2)Набрати текст Приміток з клавіатури безпосередньо у вікно програми звітності.

Повний текст Приміток, складених відповідно до МСФЗ, необхідно розміщувати на сайті Компанії у вигляді PDF файлу. Згідно з «Ліцензійними умовами провадження професійної діяльності на фондовому ринку (ринку цінних паперів) - діяльності з управління активами інституційних інвесторів (діяльності з управління активами)», затвердженими рішенням НКЦПФР №1281 від 23.07.2013 року, «Ліцензіат зобов’язаний створити власну веб-сторінку для опублікування до 30 квітня року, що настає за звітним періодом, річної фінансової звітності та річної консолідованої фінансової звітності (за наявності) разом з аудиторським висновком, у тому числі Приміток».

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 24.04.24
Кількість КУА278на 24.04.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 24.04.24
Кількість ІСІ1780на 24.04.24
Кількість НПФ*52на 24.04.24
Кількість СК*1на 29.02.24
Активи в управлінні КУА, млн грн615 069на 29.02.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 875на 29.02.24