Щодо відмінностей підходів до оцінки активів, передбачених Положенням про порядок визначення ВЧА ІСІ та МСФЗ

25 березня 2015

Враховуючи відповідь НКЦПФР, що з 1 січня 2015 року норми «Положення про порядок визначення вартості чистих активів інститутів спільного інвестування» (далі – Положення 1336) діють у частині, що не суперечить МСФЗ (лист НКЦПФР розміщений на сайті УАІБ), Асоціація провела порівняльний аналіз відмінностей підходів до оцінки активів передбачених Положенням 1336 та МСФЗ.

Також звертаємо увагу на таке.

1. Частиною першою статті 12-1 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» встановлено, що для складання фінансової звітності застосовуються міжнародні стандарти, якщо вони не суперечать цьому Закону та офіційно оприлюднені на веб-сайті Міністерства фінансів України
http://www.minfin.gov.ua/control/uk/publish/article?showHidden=1&art_id=408095&cat_id=408093&ctime=1423500775962

2. Компанія, що вперше застосовує міжнародні стандарти, використовує МСФЗ 1 «Перше застосування Міжнародних стандартів фінансової звітності», який містить, зокрема, пояснення щодо переходу на МСФЗ, винятки з ретроспективного застосування інших МСФЗ та звільнення від вимог інших МСФЗ при їх першому застосуванні.

3. Компанії необхідно обрати облікові політики та послідовно їх застосовувати.
Вимоги до облікових політик встановлені МСБО 8 «Облікові політики, зміни в облікових оцінках та помилки». Облікові політики – це конкретні принципи, основи, домовленості, правила та практика, застосовані Компанією при складанні та поданні фінансової звітності.
При виборі облікових політик треба використовувати таку редакцію МСФЗ, яка є актуальною на дату складання фінансової звітності.
Відповідно, Компанія з урахуванням вимог МСФЗ самостійно обирає правила та підходи при складанні фінансової звітності, які прописує в обліковій політиці.
Враховуючи, що Законом України «Про інститути спільного інвестування» встановлено, що бухгалтерський облік операцій і результатів діяльності із спільного інвестування, які проводяться компанією з управління активами через пайовий фонд, здійснюється Компанією окремо від обліку операцій та результатів її господарської діяльності, облікова політика пайового інвестиційного фонду складається Компанією окремо і затверджується уповноваженим органом компанії з управління активами.

4. Згідно з рішенням Ради з Міжнародних стандартів бухгалтерського обліку МСФЗ 9 «Фінансові інструменти» (далі – МСФЗ 9) обов’язковий до застосування, починаючи зі звітності за 2018 рік, проте дозволяється його дострокове застосування.

При розробці облікової політики рекомендуємо Компанії зразу використовувати МСФЗ 9, який замінює собою МСБО 39 «Фінансові інструменти: визнання та оцінка» (далі – МСБО 39). Це надасть Компаніям можливість уникнути повторної перекласифікації фінансових активів у майбутньому з настанням дати обов’язкового застосування МСФЗ 9.

МСФЗ 9 передбачає первісне визнання, припинення визнання, класифікацію та оцінку фінансових активів та зобов’язань, а питання знецінення фінансових активів та операцій хеджування передбачені в МСБО 39.

Окремо треба звернути увагу на важливість питання класифікації фінансових активів та зобов’язань, адже від неї залежить їх подальша оцінка (параграф 4.1 МСФЗ 9).

На нашу думку, фінансові активи, що перебувають в активах ІСІ треба класифікувати як такі, що оцінюються у подальшому:

  • за справедливою вартістю з відображенням результату переоцінки у прибутку або збитку;
  • за амортизованою собівартістю, якщо виникають умови передбачені параграфом 4.1.1 МСФЗ 9.

При оцінці фінансових активів за амортизованою собівартістю застосовуються вимоги до зменшення корисності (МСБО 39).

Параграфом 5.7.5 МСФЗ 9 передбачено, що «при первісному визнанні суб’єкт господарювання може прийняти нескасовне рішення подавати в іншому сукупному доході подальші зміни справедливої вартості інвестиції в інструмент капіталу, що належить до сфери застосування цього МСФЗ, який не утримується для торгівлі». Пропонуємо не використовувати таку можливість до фінансових активів, що перебувають в активах ІСІ, оскільки, виходячи зі змісту діяльності із спільного інвестування передбаченого Законом України «Про інститути спільного інвестування», активи ІСІ формуються для продажу. Крім того, прибуток ІСІ закритого типу може розподілятись на дивіденди, що потребує одноманітності обліку (нарахування дивідендів відбувається за рахунок нерозподіленого прибутку).

Крім того зазначаємо, що Рада УАІБ прийняла рішення про створення при Асоціації робочої групи з вирішення питання оцінки активів ІСІ для визначення вартості чистих активів ІСІ у зв’язку з переходом на МСФЗ. Асоціація звернулася з пропозицією до НКЦПФР долучитися до робочої групи з метою ефективного напрацювання пропозицій.

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 28.03.24
Кількість КУА278на 28.03.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 28.03.24
Кількість ІСІ1779на 28.03.24
Кількість НПФ*53на 28.03.24
Кількість СК*1на 31.01.24
Активи в управлінні КУА, млн грн608 656на 31.01.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 815на 31.01.24